Restaurant & Pansion UčkaLovačka
Igor Mandić
Cjenovni rang:

Iako potpada pod „morsku“ općinu, do vrha Poklon na 930 metara nadmorske visine, fino ćete se navoziti kroz stoljetne šume po padinama Učke. No, kad ste došli do planinarskog doma i ulaza u Park prirode Učka, bacite pogled na predivan Kvarnerski zaljev, duboko udahnite svjež zrak i spremite se na uživanje u Pansionu Učka, kojem smo od milja dali nadimak – kuća gulaša.

No, Pansion Učka udaljen 20 minuta od Matulja i pola sata od Rijeke - je puno više od toga. To je mjesto gdje se okupljaju lovci i izletnici, ali u zadnje vrijeme sve češće i ciljani gosti koji znaju da će ih ovdje na meniju dočekati vrhunski specijaliteti od divljači praćeni kreativnim prilozima baziranim na lokalnoj recepturi.

Priča o ovoj kući na planini traje dvije godine kada se dvoje Opatijaca preselilo na Učku i počelo od nule. Vođeni hrabrom idejom uskoro su shvatili da im planina pruža sve što im treba, i danas uz miris cjepanica iz kamina i domaćih rakijica, imamo nasmiješen i vedar par koji je spreman objasniti svako jelo u najsitniji detalj i pritom poslužiti vrhunsko vino.

Medvjeđe meso dolazi iz Gorskog kotara, sve ostalo sa Cresa, a svaki je komad više puta provjeren. Svakodnevno se nude barem četiri vrste gulaša, od jelena, medvjeda, boškarina, teletine.
Nema pohanaca ni pomfrita - sve je po lovački! Za početak je tu juha od fazana i druge peradi, kao i klasična goveđa, a dobro je znati da se sva tjestenina, njoki, kruh i deserti rade - u kući.

Pozdrav iz kuhinje dolazi u vidu paštete od mesa vepra, a slijedi medvjeđi gulaš kuhan s pekmezom od šljiva s domaćim njokima i suhe višnje reducirane u domaćem vinu. Tajna je u sporom kuhanju s puno ljubavi, teži se nježnosti, a rezultat je čista ljubav u tanjuru. Nadalje, slijedi gulaš od jelena i teletine koji je nježniji, jednostavnije i i nema notu slatkoće, kao ni toliko tamnu boju. Za mladiće, dok je onaj od medvjeda za gospodu, a oba čudesna Iako smo odabrali fuže, tu je i bijela palenta kao prilog.

Kupus se obavezno dinsta na veprovoj masti, a nekad ima i medvjeđih čvaraka, specijaliteti su i jelenji i medvjeđi file - kako na planinu stigne koje meso, tako se i sprema. Austrijanci, Talijani, Belgijanci, Zagrepčani, najčešće okupiraju Učku za vikend, pa je za te dane potrebna rezervacija. Dok svira free jazz, uživamo u bogatoj pivskoj i vinskoj listi - Cabernet Patrika Sirotića je sjajno kućno vino, a tu je i malvazija istog proizvođača.

Na kraju, tu su i homemade slatkiši: palačinke, browniesi, kad je sezona kolači s bučom. A mi bismo samo još jedan tanjur gulaša. Prekrasna priroda, pogled, kuća iz Heidi i Kekeca zajedno, savršene delicije na žlicu. Jednostavno morate posjetiti Pansion Učka, najtoplije preporuke!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/516 899

E-mail: restaurant.pansion.ucka@gmail.com

Radno vrijeme: PON -PET: 11:00 - 22:00 h
SUB - NED 10:00 - 22:00 h

Regija: Kvarner

Adresa: Vela Učka; 51414 Dobreć

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restaurant & Pansion Učka počeo je s radom 2014. godine. U ponudi ima tradicionalnu istarsku sezonsku hranu implementiranu s jelima od mesa divljači. Ambijent restorana je uređen u planinskom stilu, a interijer potpisuje arhitekt Igor Rukavina iz Opatije.
Sezonski menu
Komentari