Restaurant 360


Michelin preporuka
Michelin zvijezdica
JRE Hrvatska

Mediteranska
Marijo Curić
Cjenovni rang:

Dubrovnik kao najljepši grad na svijetu jednostavno, što zbog velikog broja turista, što zbog svoje posebnosti, zaslužuje jednako dobre restorane. Lokacija jednog od njih, restorana 360, je takva da nikada nećete zaboraviti gdje ste i što jeli. U staroj tvrđavi i na nekoliko terasa kule Svetog Luke na kojima su nekad stražarili vojnici, s pogledom na more i zidine, nalazi se ova oaza fine dinninga i food and wine pairinga u kojoj ćete sedam toplijih mjeseci u godini uživati u majstorijama chefa Marka Curića i njegove brojne, savršeno uigrane ekipe.

Što je to što je 360 donijelo Michelinovu zvjezdicu? U tom prostoru, nekadašnjem Labirintu, francuski je vizionar Gilles Camilleri otvorio restoran 2007. godine. Nakon nekoliko promjena chefova zaključilo se da gostima treba pružiti vrhunski događaj u kojemu će se kroz fine zalogaje ispričati priča o najboljim lokalnim, ali i vrhunskim svjetskim namirnicama i vinima baziranim na francuskim temeljima. Sve to s puno mašte, truda i kreiranja.

Uz savršen pogled na Dubrovnik, ovo iskustvo započeli smo trisom koji se svakodnevno izmjenjuje u ponudi. Nastavili smo uz gusju jetru i čičoku s crnom slavonskom svinjom, dok je hit tanjura i dana bila baby balančana, odnosno dekonstrukcija patlidžana, zalogaj kojeg se ne bi posramio niti jedan svjetski kuhar. Čudo koje izgleda poput rijetkog dragog kamena s okusom koji prožima energijom i svom silom aroma i okusa. Prepustili smo se više nego ugodnom sommelieru koji je večeru započeo pjenušcem Tomac Diplomat, a nastavio Sladićevom Lasinom Opol 2017., koja je savršenom nježnošću pratila sljedeće jelo; mrkvu na pet načina s kremom od fermentiranog češnjaka i salatom od celera. Divni novi oblici omiljenog povrća, pogotovo dehidrirana u kombinaciji s pinjolima.

Slijedi prelazak na novu razinu, škampi u kadaifu na pireu od čičoke spojeni sa Žilavkom Nuić. Čičoka je omiljena namirnica sjajnog Marija Curića, baš kao i komorač, kojeg smo u dva oblika probali uz sousvidanu hobotnicu s malo riblje juhe. Savršeno sačuvane arome, prštanje okusa i mirisa, odlična kombinacija uz sjajnu Kujundžuša Grabovac iz Imotskog.

360 nudi listu a la carte, kao i dva degustacijska menija. Na tradicijskom meniju nalaze se pak najpopularnija jela iz 11-godišnje povijesti restorana, dok moderni s potpisom chefa kuhinje predstavlja nove trendove i kreacije. Nastavili smo s confitiranim rombom s custardom od cvjetače i vongolama na“francusku buzaru“ i oduševili se pratećim vinom Korta Katarina pošip 2017., kao i (dobitnom) kombinacijom. Svježe, cvjetno, šumsko, s nježnoćom plemenite ribe i školjaka – divno. Konačno, na red je došla i crna slavonska svinja, odnosno vratina, dugo obrađivana, s tartom od luka i cikle koja je divno otvorila Brkićevu Plavu Gredu.

Za kraj, igralište od prekrasnih zalogajčića, čokoladnih, voćnih, u želeu, sladoledu, spužvici, sorbetu, mousse... Najfinije čokolade još bolje prijaju uz gutljaj epohalnog prošeka od Babića Gracin 2011. Ako ste ovdje bili jednom, poželjet ćete se vratiti. Potpuni hedonistički doživljaj u svakom detalju.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 20 322 222

Web: 360dubrovnik.com/

E-mail: reservations@360dubrovnik.com

Radno vrijeme: Uto - Ned, 18:30 - 22:30, Pon, zatvoreno

Restoran je zatvoren do 19. ožujka 2019.

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Sv.Dominka bb, 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Fine dining Restoran 360 nalazi se u gradu Dubrovniku. Izvrsna terasa koja se proteže duž srednjovjekovnih zidina i tvrđave sv. Ivana, otvara se jedinstvenim pogledom na more na stari grad i njegovu luku.

Inspirirana okusima i sastojcima dubrovačke i mediteranske kuhinje i uokvirena u francuskim tehnikama kuhanja, naša gurmanska jela spremna su biti poslužena kulinarskim gostima iz cijelog svijeta.

Nagrade i priznanja:

Michelin guide 2018 – 1 star
Wine Spectator Award of Excellence 2017
Member of Jeunes Restaurateurs (JRE)
91 points Falstaff AT 2018
Wine Spectator Best of Award of Exellence 2018
Komentari