Pri zvoncuTradicionalna
Krešo Pripeljaš
Cjenovni rang:

Čim se zagrije gradski asfalt, Zagrepčani tradicionalno traže utočište na terasama pod krošnjama drveća. Stari orah u dvorištu restorana Pri zvoncu vjerno štiti od žege lokalne posjetitelje, ali sve češće i turiste, koji otkrivaju slasti domaće kuhinje. Gotovo je nevjerojatan ugođaj koji stvara rustikalni drveni namještaj, isprepleten vrtom načičkanim biljem. Buka s prometnica kao da se odbija od seoske idile koju pruža Zvonce. Među mnoštvom stolova odlično se snalaze brojni konobari kojima je svaka želja gosta na prvome mjestu. Jelovnici odišu tradicijom, kako stilom tako i redcima kojima se izmjenjuju specijaliteti hrvatske kuhinje, od mora do kontinenta.

Jedno od jela koje je neraskidivo povezano s hrvatskim gurmanskim običajima je peka. Oko velike posude prekrivene žarom, koja je i u davnoj prošlosti mirisala s ognjišta, okupljali bi se prijatelji i obitelj da nazdrave vinom i uživaju u aromi mesa te povrća koje se krčka najavljujući gozbu. Dok se teletina, janjetina ili odojak pirja u vlastitim sokovima, gostima Zvonca se preporučuje zabaviti prste mesom z'tiblice. Remek-djelo međimurske kuhinje priprema se od najboljih komada svinjetine koja se soli, dimi, kuha ili peče pa čuva u kosanoj masti i nekoliko tjedana. Meso se poslužuje uz aromatičnu mast, domaći sir i vrhnje te ukiseljene feferone.

Uz meke i tople pogačice lako je pretjerati, ali isplati se stati kad je najbolje jer slijede obilne porcije uz koje nitko ne ostaje gladan. Kvaliteta žara u Zvoncu odmah se pri ulasku može namirisati, a jela s roštilja najčešći su odabir njihovih vjernih gostiju. No u Zvonce se dolazi i na lignje, bakalar ili hobotnicu ispod peke, osobito petkom kad vjernici izbjegavaju meso. Ostane li mjesta za desert, restoran ima rješenje i za one koji više uživaju u siru nego kolačima i tortama. Štrukle sa sirom primjer su virtuoznog umijeća razvlačenja domaćih kora i pripreme nadjeva. Mirisna i sočna pita djelić je hrvatske gastronomije koji vrijedi ponijeti kući.

Autor fotografije: Luka Stanzl/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/6198-473

Web: prizvoncu.com

E-mail:

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 10 do 00 sati

Regija: Grad Zagreb

Adresa: 12. Vrbik 1; 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Čim se zagrije gradski asfalt, Zagrepčani tradicionalno traže utočište na terasama pod krošnjama drveća. Stari orah u dvorištu restorana Pri zvoncu vjerno štiti od žege lokalne posjetitelje, ali sve češće i turiste, koji otkrivaju slasti domaće kuhinje. Gotovo je nevjerojatan ugođaj koji stvara rustikalni drveni namještaj, isprepleten vrtom načičkanim biljem. Buka s prometnica kao da se odbija od seoske idile koju pruža Zvonce.
Sezonski menu
Komentari