PosatFine dining/conceptual
Ivica Udženija
Cjenovni rang:

Za početak obroka ovdje se s razlogom hvale svojim predjelima baziranim na tradicionalnoj, težačkoj kuhinji, kojoj pristupaju na moderan, ali ne premoderan način. Tako svako jelo na jelovniku ima jednu dozu ozbiljnosti i karaktera, na čemu im stvarno čestitamo. Riblja mlađ s mariniranom tikvicom, prvi je dodir s kojim ćete se stopiti s ovim lokalom, a poslužena je uz tuna tatar s perlicama aceta balsamica na pjenici od boba, s carpacciom od tikvice i pastom od sipinog crnila. Dubrovačka Malvasija Tezoro 2017. idealno prati krupno kosano meso jadranske tune oplemenjene laganom kiselinom perli i paste uz lagano pikantni završetak. Moćno.

Ravioli i sva pašta se rade u lokalu, a i riba iz Jadranskog mora ima poseban šmek jer se peče na vatri na drva. Scena za pamćenje je kada vam kulturan i ugodan konobar na pladnju donese današnju riblju ponudu, te vas pozove da s njime odšetate do bazena i odaberete vaš današnji obrok. Naravno, u ponudi su i bifteci, janjeći kotleti, svinjski file i pileća prsa, ali kovači, orade i zubaci su ovdje ipak na prvome mjestu.

Maslinovo ulje je domaće, s otoka Brača, a na stolu su i običan bijeli, kukuruzni i crni kruh sa sipinim crnilom. Konačno dolazi i glavno jelo, hlap na buzaru, domaća zelena pašta i šalša. Rajčica je tu kao ukras, izdubljena i dekorirana poput ruže, a Merlot Negromat 2016. vinarija Crvik, opojno i jako vino idealno ublažava masnu i jaku, gotovo epohalnu buzaru koja vraća u djetinjstvo i ćakulanje s ribarima koji su došli iz višednevnog ulova. Stvarno, kao nekad! Očekivali smo moderniji pristup i puno laganije nijanse, ali ovo je jelo doista stvarno kako i treba biti.

Desert su karamelizirane suhe smokve na kremi od mascarponea, a tu je i još puno delicija koje uglavnom prate sezonu voća koje uspijeva u regiji.

Stoljeća uhvaćena u trenutku, spoj stare težačke kuhinje i modernog interijera, sjajna jela u najsvježijem mogućem izdanju i autohtona lokalna vina stavljaju Posat u sam vrh velike dubrovačke ponude. Izuzetno ugodno iskustvo uz profesionalnu posadu i podsjetnik da se ovdje uvijek rado vraćamo.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/421-194

Web: www.posat-dubrovnik.com/

E-mail: info@posat-dubrovnik.com

Radno vrijeme: PON - NED: 8:00 - 1:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Ulica uz Posat 1, 20000, Dubrovnik

Broj mjesta: 120

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Doslovno pedeset metara od glavnog ulaza u Stari grad, s pogledom na kule i zidine smjestio se Posat, riblji restoran ponosan na svoj akvarij i jastožeru, sjajna morska priča za svakog turista i putnika. Posat se nalazi na dvije razine, jedna na terasi uz parking i ona na katu, koja je ugodna, decentna i s pogledom od milijun dolara. Nalazite se u prostoru starom nekoliko stoljeća, sve odiše mirom i nekakvom aristokracijom, i red je da i jelo bude u tom stilu.
Sezonski menu
Komentari