Planinarski dom Vagabundina koliba

Tradicionalna
Draženka Savić
Cjenovni rang:

Otvorili su planinarski dom 1997. godine, bez struje i signala do prije 2013. Ljudi su voljeli šumu i odlučili uredske poslove zamijeniti pustolovinom. Obiteljski biznis u kojem se glava obitelji brine za nabavu lokalnih namirnica s planine i posluživanje gostiju, majka kuha i također je uz stranke, a njihov sin radi kao ispomoć u kuhinji. Kada ste se prošetali oko kuće i odabrali terasu uz pjev ptičica, ili kamenu unutrašnjost, vrijeme je da se oduševite malenim ali savršenim izborom hrane.

Za početak ne propustite rakiju dobrodošlice, kao ni izbor suhomesnatih narezaka koji dolaze na plati koju nikad nećete zaboraviti. Tu su domaće kobasice od vepra i jelena, pršut od jelena, domaći tvrdi sir i svježi sir s medvjeđim lukom. Ono što stvara razliku između "običnog" restorana i duše šume su prilozi u obliku hokkaido tikve, ukiseljenog drijenka i neponovljivoga kruha s medvjeđim lukom. Predivno iskustvo praćeno je kućnom malvazijom iz Pazina.

Dnevna juha varira po sezoni i o onome što trenutačno raste u blizini, a mi smo tako naletjeli na ukusnu gustu i obilnu juhu od kopriva, medvjeđeg luka ili gljiva. S trunkom domaćeg vrhnja i cvijetom koji prati svaki tanjur, riječ je o apsolutno prirodnoj, svježoj i mirisnoj deliciji kakvu nismo često imali prilike sretati.

Vagabundo je idealno mjesto za vegetarijance jer je njihova vege-plata izazov i za najveće mesojede. Njihove polpete od kopriva ili kelja s aromatičnim biljem s pirjanim ječmom, gljivama i palentom jednostavno vas ostavljaju bez daha. Tu je i makrobiotički obrok s jelima od sezonskoga samoniklog bilja, po čemu im nadaleko nema premca.

Ovo šumsko utočište najpoznatije je ipak po jelima od divljači kao što su gulaš, domaće kobasice, naravni odrezak, dok se neka jela trebaju naručiti dan prije. Kako radno vrijeme varira tijekom godine, tako bi možda bilo bolje da se najavite, ipak je riječ o kući u šumi.

Nama je karta pala na veprov but s umakom od gljiva i mirisnom oblogom s domaćim njokima. Svi mirisi šume upakirani su u blagi umak koji nježno prati kvalitetno odležanu divljač i u kombinaciji s merlotom Iuris stvara kompletnu punoću okusa.

Vinska karta je mala, temelji se na vinima Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Iuris i Kutjevo.
Chefica Draženka Savić, koja je neko vrijeme koketirala s makrobiotikom, idealno je uklopila svoje znanje i maštu te oplemenila meni Vagabunda nježnim jelima, nakon kojih nećete znati jeste li u restoranu s pet zvjezdica na nekoj rivijeri ili u šumi usred Gorskoga kotara.

Od slatkiša tu je prekrasno dekorirana sočna savijača od jabuka puna limunova soka i cimeta te pojačana domaćim jagodama, malinama, ribizlima, ovisno o sezoni. Tu je i kolač od sira s bazginim cvijetom, naravno, kad ista procvjeta.

Nude ono što imaju, sve što nalaze oko sebe, i 22 godine ta priča savršeno prolazi, od samoniklog bilja, salata i svega iz prirode, ovdje ćete jednostavno pronaći svoje drugo, skriveno ja.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/943-2885

Web: www.tz-vinodol.hr/hr/planinarski_dom_vagabundina_koliba/81/25

E-mail: drazenkas.964@gmail.com

Radno vrijeme: od 25.4.-30.6. od 10:00 - 19:00
od 1.07.-15.9. od 10:00 - 21:00
Ponedjeljkom ne radi.
od 16.9.-do 24.4. radi samo subotom , nedjeljom i praznikom (ostale dane u tjednu samo uz predhodnu najavu za grupice veće  od 15 oosoba)

Regija: Istra

Adresa: Ravno 7, 51253, Bribir

Broj mjesta: 88

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Kuća u planini, dvadeset kilometara od Novog Vinodolskog (općina Bribir, zaleđe Primorja), 30 od Crikvenice i 45 od Rijeke, savršeno se skriva u dubokoj šumi i na prvu odaje dojam da ćete se ovdje samo moći odmoriti nakon napornog planinarenja. Naime, Vagabundo je zapravo vrsta planinarskog doma jako blizu civilizacije, a opet i tolikoj divnoj tišini i prekrasnoj prirodi da je to nadrealno!
Komentari