Planinarski Dom JankovacLovačka
Cjenovni rang:

U restoranu Planinarskog doma Jankovac na Papuku, stigao mi je tanjur s odreskom divlje svinje u umaku od gljiva s domaćim njokima i kolutom luka ispunjenim pekmezom od brusnica. Pekmez je uobičajeni "prilog" jelima od visoke divljači, no rijetko je ovako maštovito prezentiran na tanjuru. I ovaj pekmez je bio izvrstan te je ubrzo na stol stigla višestruko veća količina.

Po jelima od divljači poznat je restoran do kojeg treba hodati otprilike dva sata ili pola sata voziti 15-ak kilometara dugim makadamom od Velike na rubu Požeške kotline. Malo kraće traje putovanje ako se krene s druge strane, iz Čačinaca, općine kojoj pripada cijeli prostor Park šume Jankovac, djelić raja u sklopu Parka prirode Papuk koji se cijeli može nazvati rajem.

Planinarski dom je u sredini prostrane gorske doline, duge 500, a široke između 60 i 80 metara, u koju se tridesetmetarskim slapom Skakavcem slijeva Jankovački potok i puni dva lijepa umjetna jezera po kojem plivaju divlje patke, a čijim dnom šeću potočni rakovi. Cijeli je prostor uređen objektima od prirodnih materijala za obiteljski boravak.

Restoran ima salu sa 60 mjesta i manju terasu na kojoj je teško pronaći mjesto. Radi svaki dan, a ponuda poprilično ovisi o tome što su taj dan nabavili. Gotovo uvijek može se uživati u svježoj pastrvi, grahu na više načina, gulašu od divljači ili pak odličnim palačinkama Jankovac posluženim sa sladoledom i umakom od šumskog voća.

O sezoni ovisi hoće li biti juhe od fazana, da li će u umaku od šumskih gljiva poslužiti srneći but ili spomenuti odrezak divlje svinje, a zimi meso divljači rade i u kiselom kupusu.
Na čaše poslužuju vina iz obližnje Orahovice.

Predivna priroda i poseban ugođaj pojačavaju dobar dojam o jelima pa je jasno zašto je na velikom parkiralištu teško pronaći mjesto i zašto je neasfaltirani put do Planinarskog doma Jankovac vjerojatno najprometniji makadam u Hrvatskoj.

autor fotografija: Davor Javorović/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 033/ 8987 015

Web: portal.hrsume.hr/index.php/hr/turizam/nai-objekti/jankovac

E-mail: jelka.pavlovic@hrsume.hr

Radno vrijeme: Otvoren je svaki dan od 8 do 20 sati.

Regija: Slavonija

Adresa: Zelena ul. 3 ; 33515 Orahovica

Broj mjesta: 55

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Planinarski dom Jankovac nalazi se na padinama Papuka, na visini 475 metara. Smješten je na prekrasnoj šumskoj livadi s jezerom, okruženoj bukovom šumom. Rijeka Jankovac u obližnjem kanjonu tvori nezaboravni vodopad visine 28 metara, pravu turističku atrakciju koju moraju vidjeti svi ljubitelji netaknute prirode.
Restoran je otvoren cijele godine i nudi različita jela od autohtonih namirnica od kojih svakako treba istaknuti vrhunsku pastrvu.
Sezonski menu
Komentari