Pjerin


Michelin preporuka

Mediteranska
Giuseppe Somma
Cjenovni rang:

Meni se mijenja barem triput na godinu jer hotel ne radi cijelu godinu nego uglavnom od travnja do kraja listopada. Što se hrane tiče, prati se sezona i sluša kako diše priroda. Namirnice dolaze većinom od lokalnih dobavljača i proizvođača od Konavala do Metkovića. Tu su dva lokalna ribara koja znaju svoj posao, što se vidi po svježini namirnica.

Chef Giuseppe Somma je Talijan koji u Pjerinu radi pod patronažom poznatog zemljaka Andree Migliaccia, ali i pazi na svaki detalj restorana grupacije. Očekuje vas stotinjak mjesta na prekrasnoj, prozračnoj terasi, poželjna je rezervacija, a za ručak i večeru postoje različiti meniji. Početkom svibnja se mijenja karta, ali uvijek su riblji i mesni specijaliteti ravnopravno zastupljeni, a tu je i specijalna ponuda vegetarijanskih jela.

Ako se odlučite na večeru u sljedovima, očekuje vas i preporuka za sparivanje s vinima, kada vam do stola dolazi više nego ugodan, elokventan i pažljiv sommelier, gospodin Antun Svalina koji vas kirurškom preciznošću upućuje u svijet kušanja i sparivanja. Iznimna, birana karta vrhunskih šampanjaca, pjenušaca te crvenih i bijelih vina temelji se na sedamdesetak naslova, ali je stalno u doradi. Trenutačno je rezultat 60:40% za hrvatska vina. No što se nudi od jela?

Kao prvo, tu je vrsna ponuda rižota i domaćih tjestenina od kojih se izdvajaju „šporki makaruli“, ravioli punjeni mladim sirom u umaku od mini rajčica, paccheri pasta s kremom od graška, gamborima i estragonom. Decentno, nježno, "al dente" i sjedinjeno s Meneghetti Malvazijom 2016.

Svakako preporučujemo i prešani carpaccio od kozica koji sjajno ističe kremoznost Tomac Milleniuma te svakim gutljajem samo jača svaki njegov segment. Treći slijed je file brancina na blitvi s malo čilija, prženim porilukom te kožicom ribe na vrhu s majonezom od limunova soka. Pošip Rizman 2016. fantastično ublažava ljutinu papričice i daje blagost kompletnom dojmu ovoga tradicionalnog jela u modernoj izvedbi.

Umjesto glazbe tu je zvuk valova mora, miris borova, pjesma ptičica i cvrčaka. Na stijeni iznad mora kao da vas Jadran zove da budete njegov neodjeljivi dio. Teleći obrazi „pappa al pomodoro“ dolaze preprženi na brašnu, pirjani na laganoj vatri u crvenom portu s pireom od krumpira i reduciranom rajčicom. Tomac crni pinot 2015. nije taničan, elegantno je voćan, nježan, nije prealkoholan da ne ugrozi umami teletine. I svojim dimom izvlači još više iz okusa mesa. Divan spoj.

Na kraju je došla lješnjak trilogija s malinama, desert s kremom od vanilije, 70% čokolade iz Venezuele s tostiranim lješnjacima i logično - malinama. Tu je još i čokoladni biskvit s musom, paprom i bosiljkom, zatim rožata, sorbet i sladoled, kao i puding od riže sa šumskim voćem i maraskinom. Uz slatko na kraju dolazi traminac Principovac Iločkih podruma 2011., Podunavlje, vinogorje Ilok, koji jakim kiselinama, iako sam po sebi ostavlja dojam savršenoga ledenog čaja, samo nastavlja slatkoću deserta u nekom divnom nepreglednom nizu.

I dok se dizalom penjete iz ove mirne i prekrasne oaze prema gradu, još dugo vas drže dojmovi da postoje neka mjesta koja vam se jednostavno urežu u srce i tamo ostaju zauvijek. Restoran Pjerino, Villa Dubrovnik, pogled na Stari grad i savršenstvo atmosfere svakako su nešto čega ćete se sjećati zauvijek. Iskrena preporuka.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/500-300

Web: www.villa-dubrovnik.hr/restaurant-pjerin

E-mail: tnola@villa-dubrovnik.hr

Radno vrijeme: PON - Ned: 19:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Vlaha Bukovca 6, 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 104

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Smješten preko puta Lokruma, s predivnim pogledom na Stari grad, restoran Pjerin je samo kruna na glavi velebnog hotela Villa Dubrovnik. Turska korporacija, koja drži slične objekte po Europi i posebno Italiji, drži do toga da se gost ovdje osjeća kao da je upravo postao neki lik iz bajke, što pogled na pučinu svakako potvrđuje. Hotel ima pet zvjezdica, a sudeći po svemu što se događa u Pjerinu te po tome kako izgleda i kako se ponašaju prema vama, to i zaslužuje. Restoran je ime dobio po liku iz knjige lokalnog pisca Marina Držića o ribaru i moru, a prvo što ugledate s terase je čarobna Betina špilja u kojoj je također lokalni, ali pronalazač i fizičar Marin Getaldić radio prve pokuse. Uglavnom, pogled "par excellence"!

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari