Na najljepšem zadarskom trgu, trenutno usred manifestacije „Advent u Zadru“, nalazi se elegantan, moderan, dizajnerski restoran Pet bunara. Slike grada iz prošlog stoljeća, zid u kamenu, ugodni i pristojni konobari u brendiranim pregačama, fusion jazz sa zvučnika – ne znate jeste li u Londonu ili na poluotoku.
Pet bunara je poznat po tome da ne podilazi nikome, slijedi svoju zvijezdu i vrhunske sezonske menije. U prosincu još traje sezona gljiva pa se shodno tom na posebnome meniju nalaze jela napravljena od mješavine vrganja, šampinjona, trubača, bukovača... Tako možete birati između: Salate ludare, krem juhe s miješanim gljivama, orzotta, ramsteka i tune – sve u različitim kombinacijama s gljivama. Za početak je tu klasična gusta juha od gljiva, prepuna ne prekuhanih ni premekanih, ozbiljna, puna i zasitna.
Kada smo pitali za tunu, dobili smo iskren odgovor konobara da tuna nije divlja nego iz uzgoja, rijetko fer postupak, za svaku pohvalu. Pa smo teška srca, šalimo se, odabrali ramstek. Pečen taman kako smo rekli, posut fantastičnim umakom od gljiva sa sirom, uz aromatičan pekarski krumpir i fenomenalno otkriće – „Šinjorina mandarina“, marmeladu od mandarina s korom. Kako je i inače misija ljudi iz Pet bunara raditi sve ekološki i domaće, ovakve stvari su apsolutno savršenstvo.
A la carte ne nudi previše jela, ali svako ima glavu i rep, i igra se s lokalnim namirnicama, pa tako možete jesti hobotnicu i sipu sa čičvardom, pašticadu, benkovačko varivo „Vara“, Jakovljeve kapice, filet kovača, kao i svu morsku ribu - kad je svježa.
Bijeli pinot i Nadinska rana, vina po preporuci osoblja, vinska lista je pomno birana i zastupljeni su svi najbitniji dijelovi Dalmacije, kontinenta, itd.
Pivska karta igra na strane naslove, a specijalitet lokala je njihov domaći liker od smokve koji savršeno upotpunjuje tortu od smokve s domaćim eko namazom od svježih smokava.
Prekrasan spoj udobnosti, svježih plodova prirode i vrhunskih vina, jednostavno morate uživati u Pet bunara, pogotovo nakon kratke zimske stanke nakon koje se vraćaju s novim idejama, jelima i okusima. Za svaku preporuku.
Autor fotografija: Dino Stanin/PixSell
Kontakt broj: 023/224 010
Web: www.petbunara.com
E-mail: info@petbunara.com
Radno vrijeme: PON - NED: 11:00 - 23:00 h
Regija: Dalmacija-Zadar
Adresa: Ulica Sratico 1; 23000 Zadar
Broj mjesta: 80
Cjenovni rang: 100-200kn