Pet bunaraMediteranska
Mario Arbanas
Cjenovni rang:

Na najljepšem zadarskom trgu, trenutno usred manifestacije „Advent u Zadru“, nalazi se elegantan, moderan, dizajnerski restoran Pet bunara. Slike grada iz prošlog stoljeća, zid u kamenu, ugodni i pristojni konobari u brendiranim pregačama, fusion jazz sa zvučnika – ne znate jeste li u Londonu ili na poluotoku.

Pet bunara je poznat po tome da ne podilazi nikome, slijedi svoju zvijezdu i vrhunske sezonske menije. U prosincu još traje sezona gljiva pa se shodno tom na posebnome meniju nalaze jela napravljena od mješavine vrganja, šampinjona, trubača, bukovača... Tako možete birati između: Salate ludare, krem juhe s miješanim gljivama, orzotta, ramsteka i tune – sve u različitim kombinacijama s gljivama. Za početak je tu klasična gusta juha od gljiva, prepuna ne prekuhanih ni premekanih, ozbiljna, puna i zasitna.

Kada smo pitali za tunu, dobili smo iskren odgovor konobara da tuna nije divlja nego iz uzgoja, rijetko fer postupak, za svaku pohvalu. Pa smo teška srca, šalimo se, odabrali ramstek. Pečen taman kako smo rekli, posut fantastičnim umakom od gljiva sa sirom, uz aromatičan pekarski krumpir i fenomenalno otkriće – „Šinjorina mandarina“, marmeladu od mandarina s korom. Kako je i inače misija ljudi iz Pet bunara raditi sve ekološki i domaće, ovakve stvari su apsolutno savršenstvo.

A la carte ne nudi previše jela, ali svako ima glavu i rep, i igra se s lokalnim namirnicama, pa tako možete jesti hobotnicu i sipu sa čičvardom, pašticadu, benkovačko varivo „Vara“, Jakovljeve kapice, filet kovača, kao i svu morsku ribu - kad je svježa.

Bijeli pinot i Nadinska rana, vina po preporuci osoblja, vinska lista je pomno birana i zastupljeni su svi najbitniji dijelovi Dalmacije, kontinenta, itd.
Pivska karta igra na strane naslove, a specijalitet lokala je njihov domaći liker od smokve koji savršeno upotpunjuje tortu od smokve s domaćim eko namazom od svježih smokava.

Prekrasan spoj udobnosti, svježih plodova prirode i vrhunskih vina, jednostavno morate uživati u Pet bunara, pogotovo nakon kratke zimske stanke nakon koje se vraćaju s novim idejama, jelima i okusima. Za svaku preporuku.

Autor fotografija: Dino Stanin/PixSell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/224 010

Web: www.petbunara.com

E-mail: info@petbunara.com

Radno vrijeme: PON - NED: 11:00 - 23:00 h

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Ulica Sratico 1; 23000 Zadar

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran Pet Bunara nalazi se pokraj istoimenog trga, na dijelu poluotoka u kojem su se kroz stoljeća u neprekinutom slijedu gradile obrambene zidine.

Pri uređenju interijera i eksterijera korišteni su prirodni materijali poput kamena i plemenitog punog drveta s elementima kovanog željeza

Pet Bunara vodi se, u svijetu sve zastupljenijom, slow food filozofijom i u skladu s tim pristupaju pripremi svakog jela. Jelovnik mijenjaju ovisno o godišnjim dobima, namirnice koje koriste su svježe i iz organskog uzgoja.

Gosti Pet Bunara mogu uživati u najkvalitetnijim vinima Hrvatske, a ponosni su na bogat izbor vrhunskih vina Zadarske županije. Ovdje su i najbolja maslinova ulja - domaće, sortno ili ekstra djevičansko. Ponosni su na izvrsne slastice koje kreiraju prema željama gostiju.
Komentari