NoStressMediteranska
Toni Boban
Cjenovni rang:

Imamo dobrog dobavljača, kratko je odgovorio konobar bistroa NoStress na splitskom Narodnom trgu na pitanje kako polubuteljka (0,375 litara) poznatog šampanjca može stajati 145 kuna. Po toj cijeni ne može se kupiti ni u prodavaonicama, pa je lijepi ružičasti šampanjac tako postao desert nakon laganog ručka i odlično je pristajao uživanju u "šušuru" u središtu Splita.

Mediteranski gradovi su nalik na teatar, a NoStress je svečana loža toga vedrog teatra, napisao je književnik i novinar Ante Tomić. Kao što je Split jedinstven grad, jedinstvena je i ta splitska svečana loža jer nudi i jela koja su sama po sebi svečanost.

Već posebna lista nazvana "Lagani ručak" podsjeća na vedri, čak i veseli teatar jer su među lagana jela svrstani i biftek te domaći ravioli punjeni raguom od dugo kuhanog pivca. Vedro zvuče i ljubičasta hobotnica, kuhana u vinu pa pripremljena na salatu, te bijeli rižot od sipe sa sladoledom od crnila, a autori jelovnika dobro su se poigrali riječima i u torti od liganja ili bifteka te jelu nazvanom crème brûlée. Nešto slično našoj rožati, ali napravljeno je od gusje jetre. Igrali su se i ramsteakom od dalmatinskoga goveda. Riječ je, pojasnili su, o našem govedu, istarskom. Iako su, dakle, imena nekih jela teatarska, hranu bi šteta bilo samo gledati. Treba u njoj uživati.

Puno užitka pruža i raskošna vinska lista s dobro promišljenim izborom vina iz cijele Hrvatske te ponekom vrlo pristojnom slovenskom, talijanskom i španjolskom etiketom, a vrlo dobar izbor piva obuhvaća i nekoliko dobrih uvoznih te domaće craft pivovare.

Netko će, možda, zamjeriti cijene. Nije jeftino, no treba se prisjetiti kako je ipak riječ o legendarnoj Pjaci, loži iz koje se gleda živi splitski teatar. Drugome će smetati relativno sporo posluživanje jer bistro bi trebao biti mjesto na kojem se dolazi nešto pojesti na brzinu, no taj trostruko griješi jer u bistrou NoStress ističu kako jelo počinju pripremati tek nakon narudžbe. Osim toga, taj kome se žuri nije ni pročitao ime bistroa, a ne razumije ni način života u Splitu.

Želite li doživjeti Mediteran, shvatiti taj svijet i njegov način razmišljanja, morate izaći na ulicu ili trg, spokojno se smjestiti u hladovini i s čašom nečega osvježavajućeg promatrati prolaznike, poručuju vlasnici NoStressa. I treba ih poslušati. Sve dok će prodavati šampanjac po cijeni nižoj nego što je u vinotekama.

autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/4981 888

Web: www.bistro-nostress.com/menu.php

E-mail: nostress.bistro@gmail.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 07:00 - 02:00 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Iza lože 9; 21000 Split

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

S početkom rada restoran je počeo 2010. Sve proizvode sami kao, npr., integralni kruh i tjesteninu od posebnih vrsta brašna "00" od durum pšenice, egipatske prapšenice naziva "kamut". Nastoje biti u trendu i ulažu u novu tehnologiju te se igraju s okusima. Izrađuju slatke i slane sladolede koji su izvrsna dopuna jelima. Posebnom pozornošću pripremaju njihov bijeli rižot od sipe sa sladoledom od crnila i bijele ribe. Neobični su, ali izvrsni deserti od voća i povrća u kombinaciji okusa ananasa, crvene pečene paprike i malina.

Nalaze se na središnjem gradskom trgu Pjaca te njihovi gosti istodobno mogu uživati u njihovim delicijama i jedinstvenom ugođaju mediteranskog "šušura".
Veliku pozornost posvećuju odabiru vrhunskih vina naših autohtonih sorti, kao i raznovrsnim koktelima i maštovitim aperitivima.

Nagrade i priznanja:

Uvršten u mnoge vodiče prema odabiru gastroznalaca.
Sezonski menu
Komentari