Noel


Michelin preporuka
Michelin zvijezdica
Gault&Millau Hrvatska

Fine dining/conceptual
Gorana Kočiš
Cjenovni rang:

Profinjenost, strast, (kulinarska) revolucija i znatiželja asocijacije su koje u igri riječi najbolje opisuju Noel, restoran u kojem se gost osjeća kao da upravo tamo pripada. S teškim vratima, otvara se i pogled na interijer koji u mislima vodi do ponajboljih fine bistroa svjetskih metropola. Stol po stol, put vodi do gustih zavjesa, dekorativnih praznih boca punih uspomena na smijeh i druženja te dizajnerskih lustera - da bi se korak po korak došlo do počasnog mjesta.

Chef's table. Prvi red do pozornice kulinarske čarolije. Pogled u kuhinju najavljuje degustacijske večeri koje nižu promišljene sljedove hrane i vina, iako u Noel vrijedi doći i na ručak. Neraskidiv od zagrebačke tradicije, hrvatski 'brunch' rezerviran je za nešto jednostavnija jela koja u Noelu dobivaju novu dimenziju.

Dok u elegantnim crnim rukavicama postavlja stol, 'domaćin' govori o biodinamičkim, rijetkim i pjenušavim vinima te ostalom blagu iz vinskog podruma koji osim vrhunskih boca nudi i stolni nogomet za razbibrigu. Priča o divljoj ribi koja je svježe stigla u kuhinju, crnoj svinji od koje pripremaju čvarke i klicama koje se svakodnevno beru za pripremu jela. Objašnjava kako u osmišljavanju i testiranju jelovnika sudjeluje cijeli tim. Strpljivo odgovara na pitanja gosta o domaćem maslacu i maslinovim uljima koja čekaju da ih se oslobodi iz boce i degustira s toplim kruhom i grisinima. Zelene ljepotice rođene u istarskim maslinicima nude svoje čari ovisno o ukusu; travnate, blage ili gorkaste, izbor je na kušaču.

S ljetnog menija prema preporuci kuće stiže juha od špinata u vrču i duboki tanjur iz kojeg viri nekoliko zelenih listića te kozji sir. Pred očima se odvija alkemija koja veseli jer vraća u prošlost i podsjeća na trenutak kad smo kao djeca po prvi put 'pretvorili' mlijeko u kakao.

Slijede jetrica pripremljena na venecijanski u umaku koji se nježno reducirao sve dok se nije dobila esencija koju kao da je netom pripremila baka iz budućnosti. Uz zdjelicu tople, zlatne i kremaste palente okusi se grle pod nepcem, jer chef je razmišljao o strukturi, kompoziciji i začinima. Još živa blitva i losos posut amaranthom, tagliatelle koje se motaju oko vilice i mijenjaju boju pod crnilom sipe odličan su izgovor za kušanje lepršavih vina.

U Noelu se namirnice ne guše maskiranjem okusa do neprepoznatljivosti, što je česta boljka modernog kulinarstva, nego oslobađaju kako bi gurmanske razglednice zaplesale pred očima, prizvale okuse iz djetinjstva i potaknule u gostu istraživača, kušača i entuzijasta. Živjeli!

Autor fotografije: Danijel Berković/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4844-297

Web: www.noel.hr

E-mail: info@noel.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Subota: 10:00 - 02:00h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Ulica popa Dukljanina 1; 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Moderni europski restoran pod vodstvom sjajnog chefa Gorana Kočiša s iskustvom rada u renomiranim restoranima u Švicarskoj i Austriji od kojih su neki imali Michelinovu zvjezdicu te sommeliera Ivana Juga unosi posve novu dinamiku u hrvatsku gastronomsku scenu. Naglasak na kreativnosti, inovativnosti i lokalnim namirnicama vrlo brzo je prepoznata ne samo u Zagrebu već i u svijetu te restoran postaje nezaobilaznom destinacijom za strance željne fine diininga. Bogati vinski podrum, degustacijske večere s gostovanjima svjetskih vinarija poput Kruga i Ornellaie, selekcija nekih od najboljih čajeva svijeta te tea pairing meniji, kreativni kokteli mixology majstora, i mnogi drugi aspekti gastronomije omogućuju svakom gostu široke mogućnosti za uživanje u ponudi.

Nagrade i priznanja:

Preporuka za Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari