NikoMediteranska
Stjepan Šimunov
Cjenovni rang:

Ovaj ugodan restoran uz obalu mora nadaleko je poznat i po svojim vrhunskim škampima i jednoj priči o hlapovima. Naime, jednom je neko dijete koje je došlo na objed u Niku zaplakalo vidjevši rakove zatočene u velikom akvariju, našto ih je bogati otac sve kupio i - pustio u more! Navodno je odmah nakon plaćena računa sva ekipa krenula roniti za njima, ali to je već urbana legenda....

Niko se nalazi na Puntamici, desetak minuta vožnje od centra Zadra, preko puta prekrasne čiste plaže. Interijer je poseban, imate dojam da ste ušli u kapetanovu kabinu u Titanicu, sve je u starinskim tamno smeđim nijansama - kao da je vrijeme stalo. Tu je i velik akvarij sa zubacima, oradama, jastozima i pravom murinom.

U Niki je sve puno, čuje se zveckanje čaša, krckanje oklopa jastoga, mirisi mora su u svakome kutku... A tada u rukama iskusnog konobara koji vam čita misli ugledate pladanj sa svježom ribom i kašetu s još živim, ogromnim jadranskim škampima. Iako ste odlučili pojesti tek lagan obrok, ili kvalitetan steak, vrijeme staje, zaboravljate po što ste došli i trenutno naručujete buzaru. Oduševljenje je veće od očekivanog, no postoji život, odnosno jelo – i prije škampa.

Za couvert dolazi prekrasna poslastica - marinirana trlja. Fantastičan okus pomalo podcijenjene a vrhunske ribe, sjajan netom pečen kruh, i ulje u – rinfuzi. Fenomenalan oblizek, čeznemo za jednom takvom teglicom u hladnjaku... Zelena pasta kao toplo predjelo je ukusna i jaka, a onda na stol dolazi naručena kraljica - buzara je stvarno predivna, slana, jaka, moćna, baš poput poput Zadranki! Baguetti se stavljaju u peć onog trena kad se buzara naruči, tako da za močenje imate topao i hrskav alat – idealno. Škampi su ogromni, pet komada u porciji, vrijede svaku kunu...

Neprestana fluktuacija ljudi dovoljno govori koliko je Niko popularan, a s korektnom vinskom listom s vinima iz bliže i dalje okolice, i bogatom ponudom slastica, od klasičnih rožata i tiramisua, pa do panna cotte i čokoladne torte – jasno je i zbog čega.

Želite li jesti u društvu uglednih Zadrana, doživjeti šušur i jesti stvarno sjajne, domaće i sezonske namirnice, Niko je idealno mjesto za vas. A nakon kavice – direktno na kupanje!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/337 880

Web: www.hotel-niko.hr/restaurant

E-mail: hotel.niko@hotel-niko.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 16:00 - 24:00 h

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Obala kneza Domagoja 9; 23000 Zadar

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran "Niko" osnovan je 1963. godine kao jedan od prvih privatnih restorana na našim prostorima. Kuhinja ovog restorana prije svega se temelji na ribljemu meniju. Obitelj Pavin dugogodišnju neprekidnu tradiciju tumači geslom: ''Naši gosti se kod nas osjećaju kao kod kuće, a jela koja im nudimo spremamo kao što bismo ih sami sebi napravili''. Osim ugodnog ambijenta i prvoklasne gastronomske ponude, za potpuni užitak u restoranu "Niko" zaslužna je i istoimena klapa koju je osnovao vlasnik, a koja nerijetko zapjeva u restoranu. Godine 2003. u sklopu restorana otvoren je i mali obiteljski hotel Niko (4*) koji, kao i restoran, niže uspjehe i nagrade te su ga prepoznali gosti iz svih krajeva svijeta kao nezaobilaznu destinaciju. O kvaliteti restorana "Niko" pokazuju godine uspješnog rada i zadovoljnih gostiju koji se uvijek vraćaju.

Nagrade i priznanja:

Restoran je osvojio zlatnu medalju Sv. Krševan i Nagradu grada Zadra za iznimne uspjehe i postignuća na području ugostiteljstva i turizma, nalazi se u 100 vodećih hrvatskih restorana prema Gastronautu, dobio je priznanje Hrvatske obrtničke komore za tradiciju, promidžbu i unapređenje ugostiteljske djelatnosti, zatim Nagradu grada Zadra ''Nasmiješeno sunce'' za izniman doprinos u turizmu, Turistička zajednica Zadarske županije godinama ga proglašava restoranom godine (2005., 2007., 2009., 2013.)...
Sezonski menu
Komentari