NAV



Fine dining/conceptual
Tvrtko Šakota
Cjenovni rang:

Tek pet minuta hoda udaljen od strogog centra metropole, u ljupkoj vežici na prvome katu nalazi se, za Zagreb i Hrvatsku, po mnogočemu jedinstven restoran. Ime mu je NAV, vlasnik i chef je poznati Zagrepčanin Tvrtko Šakota koji provodi jednu drugačiju viziju fine dininga, a u njemu možete jesti samo na rezervaciju, i to ručak u sedam, te večeru u deset i dvanaest sljedova. Kada ste ušli u lokal, odnosno jedan veliki dnevni boravak s transparentnom kuhinjom, chef vas dočeka i pita samo dvije stvari: što ne volite i na što ste alergični. I fantazija može početi...
Prostor je malen, u pozadini se čuje kvalitetan rock'n roll i blues, tu je decentno postavljena vitrina za odležavanje mesa, par butelja, nekoliko slika, i općenito, kao da ste u ugodnoj, smeđim tonovima ispunjenoj velikoj sobi najboljeg prijatelja, onog koji ima najbolje ploče i cigare. Za „domaću“ atmosferu i samo odabrane, mikrosezonske namirnice, brine se i ekipa od tek pet ljudi koja pred vama jela stvara, donosi na stol i onda prezentira. U NAV-u nema menija, jede se sedam jela koja nudi priroda, odnosno što trenutno raste na nekoj od farmi njihovih ljudi širom Hrvatske.

NAV po staroslavenskoj mitologiji znači „stan bogova u krošnji drveta“ ili „ulaz u pakao“, iako puno više podsjeća na raj jer kad na stol dođe prvo predjelo, kao da ste se našli u bajci, prepušteni mašti i kreativnosti tima chefa Šakote. Za početak stiže sir od organskog mlijeka s amarantom njihovih kooperanata iz Bjelovara, cvijet komorača iz Istre i njihov kućni soja sos. Uz prvo predjelo je poslužen sjajan pjenušac, u amfori odležan Tomac Millenium od starih plešivičkih sorti. Slijedi apsolutna mekoća, starter od kruha s domaćim fermentiranim vrhnjem i lećom koju nabavljaju iz okolice Dubrovnika, a cijelo jelo je posvećeno upravo tajnom starom receptu s juga Hrvatske.

Sljedeće vino je stara sorta Zlatarica vinarije Prović s ušća Neretve berbe 2108., koje je nježno, pitko i savršeno za sljubljivanje s novim jelom, napravljenim od buče od koje se inače radi štrudl. Buča se koristi u cjelosti, nema nikakvih ostataka - na kremi je bučino ulje i umak fermentiran u stilu soja sosa, što uz vino čini fenomenalnu kombinaciju, vjerojatno i najbolju od svih danas kušanih. Za upotpunjavanje pauze stižu i domaći maslac i kruh od praha kora povrća. Ovdje se na sve pazi, gotovo ništa ne baca, restoran ne radi nedjeljom i ponedjeljkom pa tada brinu o desecima namirnica koje sami obrađuju i fermentiraju.

Slijedi čips od cikle s mousseom od cikle i dvije vrste čilija uz Grk Bire, jedno od najboljih bijelih autohtonih vina regije. Umotano u neku vrstu cigare, ne znate biste li ga slikali ili jeli, malo je remek djelo za oči, ali i za nepce. Naredno vino, Piquentum malvazija, je francuska metoda primijenjena na istarskom tlu, a dolazi s jelom koje ima svoju priču. Naime, bivši atletski trener Nikola Borić, pobjegao je iz gradske vreve, kupio imanje u Slavoniji gdje živeći usred guste šume proizvodi sve namirnice, odnosno sastojke za jelo „čovjek iz šume“, seljački tanjur sa žumanjkom, mišjakovinom, krumpirom, čvarcima i lardom, sve od istog čovjeka s iste mikrolokacije - preukusno!

Tvrtka ne zovu bez razloga kraljem kruha, pa s ogromnim veseljem jedemo i onaj od ljubičastog batata ponuđen sa svinjskom mašću i sitno mljevenom dimljenom paprikom te viškim limunom. Netko je za stolom do nas prokomentirao – sorbet od svinje. Čudesno! Tomac riesling s Plešivice ide uz rižoto. Riža je iz Piemonta, a uz nju je tu i limun, čili ulje, tekka, i još par autorskih sastojaka na koje se posebno brine u restoranu. Plavac Miloš, briljantno vino i ponos Pelješca poslužen je uz potrbušinu sabljarke, a la zeleni curry, u koju ide i daikon, japanska repa, ulje, komorač, limunska trava, i đumbir, a jedino što nije iz kuće je kokosovo mlijeko.
Piquentum Refošk, odojak s jusom od povrća, pa desert od fermentiranog plavog sira na jabukama, fermentiranim medom i jabukama te fritule od slatkog startera sa slanim karamelom, punjene suhom smokvom i koricom naranče ta posipane štaubom od batata zatvaraju ovu predstavu najboljih namirnica ukroćenih majstorskim kreacijama jednog velikog chefa.

NAV uskoro diže ponudu sa 60 na 80 etiketa vina, nemaju se namjeru širiti nego i dalje polako i vrijedno pričati svoju priču, otkrivati na jedan sasvim drugačiji način hrvatsku gastronomiju i otkrivati nam svijet hrane kakav do sada nismo poznavali. NAV ćete upamtiti, u NAV ćete se vraćati, a vjerojatno je i najoriginalnija priča iz Hrvatske koju svakako morate posjetiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 1 202 9961

E-mail: reservations@nav-restaurant.com

Radno vrijeme: UTO - SUB 12:00 - 23:00

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Masarykova 11, Zagreb

Broj mjesta: 15

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Tek pet minuta hoda udaljen od strogog centra metropole, u ljupkoj vežici na prvome katu nalazi se, za Zagreb i Hrvatsku, po mnogočemu jedinstven restoran. Ime mu je NAV, vlasnik i chef je poznati Zagrepčanin Tvrtko Šakota koji provodi jednu drugačiju viziju fine dininga, a u njemu možete jesti samo na rezervaciju, i to ručak u sedam, te večeru u deset i dvanaest sljedova. Kada ste ušli u lokal, odnosno jedan veliki dnevni boravak s transparentnom kuhinjom, chef vas dočeka i pita samo dvije stvari: što ne volite i na što ste alergični. I fantazija može početi...
Sezonski menu
Komentari