Nautika


Michelin preporuka

Fine dining/conceptual
Mario Bunda
Cjenovni rang:

Izgledam li kao netko tko ima dovoljno novca da tri sata jede u vašem restoranu? Nasmijala se na to pitanje mlada dama iz Nautike, restorana na Pilama na zapadnom ulazu u dubrovački Stari grad, nakon što je upozorila da bez rezervacije imaju samo jedan slobodan stol, i to od 18 do 21 sat.
Stol je bio na predivnoj terasi s pogledom na utvrde Lovrijenac i Bokar. Izgledalo je kao idealno mjesto, no toga vjetrovitog dana pogled između višestoljetnih zidina na otvoreno more nije bio najbolji izbor. Ali sve ostalo je bilo vrlo blizu najboljeg ili apsolutno savršenog.

Panna cotta/ od cikle i kravljeg sira bila je ukusan zalogajčić prije odlične juhe od brancina koju su slijedile prekrasne Jakobove kapice na kolačiću od kelja i krumpira. O trudu i mašti uloženima u pripremu lijepo govore opisi priloga nekih drugih jela.

Tunu prate hrskava korica od kapara i ružmarina, špageti od tikvica i krema od češnjaka, zatim posteljica od mini rajčica uz emulziju od maslinova ulja i vanilije, a rep jastoga domaća tjestenina s bobom, rajčicom, lukom i ružmarinom.

Uz teleći file poslužuju gratinirani krumpir s esencijom tartufa te pjenicu od graška s mentom, uz janjeći kotlet brizle, kelj, mrkvu, celer, začinsko bilje i kukuruz, a uz file goveda pasmine charolais rimski njok, čips od celera i umak od gljiva.

Uz različita jela preporučuju različita maslinova ulja, ako im pristaju, naravno, a iz tog se detalja može naslutiti i koliko pozornosti posvećuju vinima.
Vinska lista sastavljena je s puno truda i na njoj su ponajbolja vina iz svih hrvatskih vinogorja te ih puno, naravno, toče na čaše. Ima i nekih kultnih vina, proizvedenih u tako malim količinama da se više ne mogu niti kupiti. Izvrstan je izbor vina i šampanjaca. Svi zaljubljenici u fantastična vina ovdje mogu doći na svoje.

I, da, ni jednog trenutka nije se dalo naslutiti da je svima jasno kako se jela biraju po cijeni i kako će ceh biti puno manji nego što je u Nautici uobičajeno. Učinili su sve da ta lagana rana večera što dulje ostane u što ljepšem sjećanju. I uspjeli.

autor fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/4425 26

Web: www.nautikarestaurants.com

E-mail: sales@nautikarestaurants.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 18:00 - 24:00 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Brsalje 3; 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 220

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restoran nudi najbolje specijalitete od plodova mora i birane delikatese na terasama s kojih se pruža nezaboravan pogled na more, tvrđavu Lovrijenac i kulu Bokar.

Podrum restorana nudi najbolja hrvatska i svjetska vina.

Nagrade i priznanja:

Prema Conde Nast Travelleru, šesti je najromantičniji restoran na svijetu.

Preporuka MICHELIN vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari