Muzej Okusa

Tradicionalna
Ivan Adžić
Cjenovni rang:

Michelin preporuka 2018.

osječkom Gradskom vrtu postoji istoimeni paviljon, koji potječe iz davne 1804. godine. Izvana ova predivna građevina izgleda kao da ste upravo ugledali neku od najljepših i najuređenijih starih europskih metropola, a kad uđete u ovo predivno, doslovno muzejsko zdanje, tek tada sve izgleda savršeno. Golema zidna stalaža sa stotinama vina u šest, sedam metara nebeski visokom i prozračnom prostoru, okrunjena vertikalnim zelenim vrtovima, natjerat će vas da izvadite mobitele i instantno se počnete hvaliti prijateljima na društvenim mrežama. Posebna je divota balkon, odnosno loža, na kojoj se subotom održavaju žive svirke. Intimnost, koje nedostaje u donjem dijelu restorana, možete naći na katu s pogledom, koji je stvarno veličanstven.

Muzej okusa je koncept koji ide puno dalje od Osijeka i Hrvatske, igra zanimljivih jela, modernih, veselih i razigranih, a koliko ima mesnih jela, toliko ima ribe. Čak i više. Dobar dio menija potpisao je poznati Stephan Macchi, a dizajn interijera ovoga velikog zdanja s čak 247 sjedaćih mjesta Goran Gračan. Meni je jako širok, za početak razmišljate od klasičnih slavonskih do plata iz cijele Hrvatske. Od hladnih predjela tu je savur od plave ribe, preko jela od tune i hobotnice, sve do carpaccia i tatara od bifteka. Topla predjela naginju na jadranske specijalitete (Jakobove kapice), a tu je i širok izbor pasta i rižota.

Uz klasične juhe, goveđe, od rajčice i gljiva, tu je i specijalitet kuće, krem-juha od luka i šafrana. Juha je senzacionalna. Izgleda poput zastave neke egzotične države s oker, crvenim i zelenim dezenima. Klasična francuska juha od luka je u Muzeju dotjerana na slavonski način te plijeni pogled i nepce. Izvrsna stvar, slatka, lukasta, kremozna, s hrskavim prženim komadićima na vrhu - više nego zanimljiva.

Nazivi glavnih jela na bazi mesa su zaigrani i intrigiraju dok ih iščitavate. Meso sa slavonskih OPG-ova dolazi u obliku lungića na više načina, bifteka, rolanoga telećeg pečenja... Gulaš od divljači, mesna plata te „janjetina a la chef“ ne daju vam da lako odaberete što ćete naručiti. Šefova janjetina je sporo kuhana s kolačem od krumpira i sotiranim povrćem na maslacu s klicama češnjaka i ljubičastim krumpirom.

Specijalitet kuće je svakako smuđ, po većini ljudi najukusnija riječna riba ovih krajeva. Proljetni smuđ, file Muzej okusa, kuha se u umaku od šafrana, Malibua i čilija na pečenoj palenti i sotiranom povrću. No smuđ dana je svakako varijanta na kelju, mrkvi i s koricom slanine. Predivno odrađeno povrće, ne prekuhano, meko, i fantastičan sočan file u kombinaciji s keljom, mrkvom te puno domaće slane i dimljene slanine. Čudo, za svaku preporuku.

Kvalitetna vinska karta širi se od lokalnog Belja, preko Kutjeva i Iločkih podruma, pa sve do Dalmacije (Korlat). Traminci, graševine, muškati, za svakog ponešto. Počeli smo graševinom Belje uz smuđ, nastavili kutjevačkim De Gotho crnim pinotom uz janjetinu te završili graševinom Turković uz desert. Osječka knedla, desert s pričom, vrhnjem i puno pekmeza, začinit će vaš dan u Muzeju okusa.

Svakako treba napomenuti da se na katu nalazi izložba kutjevačkih arhivskih vina, kao i fotografija iz prošlosti koje otkrivaju svu ljepotu i eleganciju staroga Osijeka, kojem se ovakvim zdanjima vraća stara slava.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/284-607

Web: www.muzej-okusa.com

E-mail: muzej.okusa@gmail.com

Radno vrijeme: NED - ČET: 11:00 - 24:00
PET, SUB: 11:00 - 1:00

Regija: Slavonija

Adresa: Martina Divalta 4, 31000 Osijek

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Muzej okusa je mjesto na koje se vodi velika ekipa, ljudi koji će uživati u širini prostora, ljepoti interijera te nekako postati dio slavonske kuhinje na moderan način. Za ljude otvorene za nove stvari Muzej okusa je svakako kvalitetan izbor.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018
Sezonski menu
Komentari