MirjanaTradicionalna
Domagoj Flanjak
Cjenovni rang:

U "Mirjani" u blizini Rastoka staje se najčešće iz dvaju razloga - kada idete na more i kada se vraćate s mora. Starom cestom, naravno, to je puno romantičnije! I baš kad vas počne hvatati prvi umor, koji ne može smiriti ni prekrasno zelenilo okolice, vrijeme je da stanete i nešto pojedete u velikom kompleksu hotela "Mirjana" u kojem se smjestio i istoimeni restoran.

Kombinacija drva i cigle s malom fontanom i drvenim medvjedom koji drži cjenik, velika terasa ispresijecana svim i svačim, golema sala za svečanosti i hrpa užurbanih i nasmijanih konobarica odmah vam daju do znanja da ste se ovdje došli jako dobro najesti i da ćete zbog brojnosti gostiju hranu na stol dobiti i prije nego što stavite salvetu u krilo.

Očekuje vas raznolika ponuda juha i gotovih jela na žlicu, i to po više nego pristupačnim cijenama. Ovdje se juhe prave od domaćih namirnica što lako prepoznate po žutim krugovima. Čobanci i gulaši krčkaju i po nekoliko sati u velikim loncima, što s umijećem kuhara - daje dobitnu kombinaciju.

Poznata lička janjetina, teletina ispod peke, jela od divljači te riblji i vegetarijanski specijaliteti zadovoljit će i najprofinjenije nepce, naravno, ako ćete uopće moći jesti nakon bogatih plata s lokalnim sirevima i domaćim pršutima. U svakom se jelu provlači ličko-kordunska gastrotematika, pa je tu puno kupusa, vrhnja, base, polica krumpira.

Najviše se ipak očekuje i dobije od dvaju osnovnih specijaliteta, teletine ispod peke i janjetine s ražnja. Iako je ponuda svih ostalih specijaliteta s roštilja uistinu grandiozna (jelovnik je stvarno krcat), peka ipak odnosi pobjedu. Ili ražanj? Najbolje je uzeti oboje i prepustiti se hrskavoj kožici otvorene vatre ili sočnosti mesa i povrća zatočenih ispod debelog sloja željeza. Sve je jako fino, mirisno i ukusno.
Za desert "Mirjana" nudi više vrsta palačinki i štrudli.

Vinska i pivska karta su male, ali konkretne, ljudi su ugodni, a miris dima i mesa vas tjera da, iako totalno siti - uzmete još malo janjetine za van. Kao i neke od autohtonih proizvoda Like i Korduna (rakija, med, sirevi, rukotvorine) na štandu u sklopu restorana.
Uglavnom, ovo je klasični vozački raj, da je više "Mirjana", bilo bi manje problema na cestama. Svakako posjetiti.

autor fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 047/787 205

Web: mirjana-rastoke.com/hr/restaurant

E-mail: info@mirjana-rastoke.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 07:00 - 23:00 h

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Donji Nikšić 101; 47 240 Rastoke

Broj mjesta: 370

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Tradicija pripreme domaćih specijaliteta, očuvanje izvorne recepture, primjena isključivo domaćih ekološki čistih namirnica te bogato kuharsko iskustvo jamče vrhunski gurmanski užitak. Poznata lička janjetina, teletina ispod peke, jela od divljači, riblji i vegetarijanski specijaliteti zadovoljit će i najprofinjenije nepce!

Restoran ima 250 sjedećih mjesta, terasu sa 150 te konferencijsku salu s 40 mjesta.
Mogućnost kupnje domaćih autohtonih proizvoda Like i Korduna - domaće rakije, meda, sireva, rukotvorina, na eko - etno štandu s prodavačima u narodnim nošnjama.
Sezonski menu
Komentari