Mediterraneo


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Damir Matijašević
Cjenovni rang:

Rovinjski Mediterraneo je restoran nadaleko poznatog hotela Monte Mulini, a jedini problem s kojim se možete susresti je taj da nakon prvog posjeta nećete znati je li u njemu ljepše jesti danju ili noću. Dizajnerski sređeno, precizno, elegantno, a opet ne prehladno, s pogledom na bazen, more i šarenu šumu preko zaljeva, s najljepšim krovom koji smo ikad vidjeli - ova će vam se slika duboko urezati u pamćenje.

Mediterraneo je nježnija i pristupačnija verzija drugog restorana pod istom kapom, Wine Vaulta, koji je specijaliziran za "fine dinning" u večernjim satima. Poznati Damir Matijašević je chef obaju restorana, a filozofija mu je da isključivo najkvalitetnije lokalne namirnice uklopi u koncept, pa se tako ističe Mediteran u punom i savršenom obliku. Meni rade jedanput na godinu, s tim da uvijek ima jela koja su zastupljena po sezoni poput šparoga ili tartufi koji dolaze u dnevnoj preporuci ugodnog osoblja. Gost u svako doba prema želji može otići u sef i pogledati neko od 320 vina po izboru vrsnih stručnjaka, s naglaskom na Meneghetti, Kozlović, St. Hills i Korak.

Damir Matijašević nam je toplo preporučio i donio na uvid netom ulovljenu jadransku ribu (arbun ili ribon), pa smo u iščekivanju uživali u prekrasnom pogledu na more i obalu uz fantastična peciva koja dolaze prije juhe. Jelovnik je podjednako zastupljen mesnim i ribljim jelima, a preporuka su svakako romb poširan bez kože, sous vide poslužen s tjesteninom fregola sarda (male tostirane kuglice tjestenine sa šugom od plodova mora), filet brancina s „rižotom“ od heljde i ljetnog povrća. Tjesteninu ne rade u restoranu nego je naručuju od specijalnih dobavljača iz Rovinja.

Ovdje se teži tome da se gostu posluži što bolja namirnica, ono najbolje što u tom trenutku imaju, pri čemu upotrebljavaju japanski izraz "omakase". Iskrena kuhinja, jela tehnički odrađena do savršenstva, korektan obrok. Mesna preporuka dana je bila teleća bržola s kosti uz domaće kanelone od vrganja i coulijem od peršina. Juha je bila izvrsna, od škampa s porilukom, ne preslatka ni pregusta kakvu je često možete dobiti, svaka čast.

Riba je došla pečena na kosti s pestom krumpira i kapara te morskim šparogama i sotiranim špinatom. Za prilog je tu bio fondue od rajčice, tikvice, paprika i masline te morska šparoga s kremom od artičoke. Iako je ribu sjajno pratila malvazija Festigia, izvrsno je prošlo i sparivanje prema preporuci konobara s crnim pinotom Bolfan. Zanimljiva kombinacija kontinenta i Istre, za svaku pohvalu.

U Mediterraneu se trude što više nabavljati od lokalnih mesara, morski proizvodi su im tu na dlanu, a povrće i voće nastoje nabaviti što više iz Istre. Za kraj očekuje vas bogata ponuda deserata, panna cota s okusom crvenog bosiljka i kompotom od jagode, Monte Mullini cake (čokolada s kremom od malina) i tart jabuka-lješnjak. Čisto savršenstvo.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/636-013

Web: www.maistra.com/things-to-do/restaurant-mediterraneo

E-mail: mediterraneo@maistra.hr

Radno vrijeme: Svaki dan 6:30 - 23:00

Regija: Istra

Adresa: A. Smareglia 2 52210 Rovinj

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Mediterraneo je mjesto stvoreno za turiste koji žele probati nešto domaće, kvalitetno, tradicionalno s modernim tvistom. Savršen pogled, educirano osoblje, brutalna vinska lista - vrijeme je da upoznate Hrvatsku u najljepšem svjetlu!

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari