Maškovića HanMediteranska
Cjenovni rang:

Objekt se počeo graditi u 16. stoljeću, kada je jedan turski general počeo praviti prenoćište, ali je uskoro izgubio život pa su radovi stali. Prenoćište nikada nije bilo u potpunosti dovršeno, ali sačuvano je dosta izvornih elemenata te kasnije nadogradnje pa se krenulo u obnovu zdanja pod pokroviteljstvom EU-a te je u ljeto 2017. otvoreno 14 smještajnih jedinica i, nama najbitniji, restoran. Unutrašnjost u kamenu i terasa u nebeskom miru stvoreni su za ugodan odmor od sunčanja i plaže, a za početak će vas oduševiti izvrsno dizajnirana mesna plata.

Ovo bogato predjelo s lokalnim pršutom i pancetom, vranskim kravljim sirom i dvije sjajne ukiseljene salate; štucanj, zelena biljka iz vrtova oko lokala i ukiseljeni patlidžan, koje su napravljene od nule u samome Hanu. Kruh peku sami, kao što rade i većinu tijesta. Uz pršut, vratinu i slavonski kulen, sjajno je legao pošip Kraljevi vinogradi, jak, obao, zaokružen, dovoljno snažan da izbori svoje prisustvo kraj sušenog i usoljenog mesa. Izvrsno vino i sjajna kombinacija.

Tuna u restoranu je jadranska, baš kao i sipa i hobotnica, ali prihvatili smo sugestiju osoblja i naručili „Izmir koftu“, odnosno junetinu i teletinu koja dolazi u obliku ćevapa sa slatkom i ljutom paprikom, rajčicom i krumpirom. Svoje mjesto na plati je našla i „janjeća cigančica“, meso pečeno na grilu s karameliziranom kapulom i ružmarinom. Kao prilog je poslužena ljuta šalša na bazi đumbira i jogurt s češnjakom, koprom i vlascem, sve posipano slatkom paprikom. Ovo orijentalno jelo s dalmatinskim sastojcima savršeno je pratio merlot Škaulj iz Nadina, jako konkretno vino, koje svakako treba dekantirati zbog ozbiljne jačine. Izvrsno tretirano povrće, taman tvrdo, okupano s dovoljno umaka, sjajno je zaokružilo jako dobar spoj jela i vina.

Za desert smo dobili baklave s orasima, višnjama i pistacijom. Slatko i zasitno, višnje su sočne, meke, saftne i bez previše šećera, totalno osvježavajuće uz tursku kavu za kraj od pažljivih domaćina.
Potpuno drugačija atmosfera i ugoda od 99% dalmatinskih restorana, ali opet je tu kvaliteta domaćih namirnica, dalmatinski način pripreme i užitak u kvalitetnim jelima od mesa. Nešto sasvim drugačije, večera u orijentalnom zamku, doživljaj koji se definitivno isplati ponoviti!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/449-6430

Web: www.maskovicahan.hr/hr

E-mail: info@maskovicahan.hr

Radno vrijeme:

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Vrana Marina 1, 23211 Pakoštane

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Ako ste mislili da vas u Hrvatskoj ništa ne može iznenaditi, onda još niste posjetili Maškovića Han u Vrani u blizini istoimenog jezera na petnaestak minuta vožnje od Pakoštana. Ovaj orijentalni restoran s dalmatinskom pričom i namirnicama, izuzetno dragim i ljubaznim osobljem, nalazi se u potpunom miru i tišini na svega par minuta vožnje od mora, a izgleda kao da ste se obreli u nekom zamku iz prošlosti. Kada se dignete i krenete kući, ne znate hoćete li se naći usred pustinje u Sahari ili u zaleđu Pakoštana.
Sezonski menu
Komentari