MarshalMediteranska
Smiljana Jukić, Hrvoje Mikasović
Cjenovni rang:

U prekrasnoj, živopisnoj i osebujnoj kamenoj jezgri tisućljetnog Splita nalazi se i prekrasno mondeno zdanje staklom i svjetlinom fantastično uklopljen hotel Marmont s restoranom Marshal. U labirintu ulica i uličica možda vam ga neće biti lako pronaći, ali jedanput kad ga ugledate, shvatit ćete da ćete ostati jednostavno zadivljeni.

Kada uđete u unutrašnjost, dojmovi su samo još jači jer je riječ o toliko ugodnom i sređenom interijeru da zamišljate kako ste u nekoj lordovskoj prostoriji za odmor i opuštanje – tu su biste slavnih maršala, knjige i skulpture po zidovima, drvo i saten u kombinacijama koje vas ostavljaju bez daha.

Kako je riječ o hotelu, ovdje se uz neprocjenjiv pogled na uvijek živu ulicu preporuča bogat doručak. Nudi se klasičan, mediteranski, "light" i engleski doručak sve do podneva, kad nastupa vrijeme za "a la cart" ponudu. Na prvi pogled od predjela upada u oči bogata selekcija sireva s namazom od crnih maslina, džemom od smokava, namazom od kapara, s mediteranskim uljem, tvrdim pikantnim ovčjim, sve to s inćunima i zapečenim kruhom s rajčicom. Odmah smo posegnuli za vinom kuće, debitom iz Promine.

Hotel postoji desetak godina, a restoran je otvoren prije četiri. U ovom luksuznom zdanju za početak se nude plate poput Marshalova gurmanskog momenta gdje gusju jetru prati Momjanski muškat Kozlović te Royal snack s kavijarom i šampanjcem. Uz klasičnu goveđu u ponudi je i „bakina“ juha s mrkvama i đumbirom, a za topla predjela dolaze klasične tagliatelle, chilli špageti i dalmatinska šalša, kao i tri vrste rižota.

Marshal je u ponudi glavnih jela blago okrenut na riblju stranu. Tako vam preporučuju file komarče (orade) i brancina, marinirani tuna steak, lignje, svježu ribu i jastog na više načina. Tu je i obvezna, nezamjenjiva pašticada, ramstek i janjeći kotleti. Posebno su ponosni na danas sve traženije salate koje će zadovoljiti svako nepce.

Mala ali ozbiljna vinska karta obuhvaća Istru i Kvarner (Matošević), kontinentalnu Hrvatsku (Bolfan, Korak) i obližnji Pelješac (Matuško, Korta Katarina), a vina kuće dolaze iz Zagore, konkretno iz Promine. Tako je debit fino pratio riblje, a lasin mesne specijalitete.

Od slatkiša treba istaknuti pijanu krušku (u crvenom vinu), vruće višnje sa sladoledom od vanilije, banana split (kad ste već u gradu koji se zove Split) i domaći sladoled. Također, iz bogate ponude treba spomenuti i kućne rafiole, čokoladnu tortu Amandin i tradicionalnu Splitsku tortu. Naravno, za dulje uživanje u prekrasnom prostoru tu je i bogat izbor čajeva, domaćih rakija i zanimljivih koktela. Štrudel s jabukama preporučujemo od srca, svakako najbolji detalj u savršenom okruženju.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/429-1199; 021/308-060

Web: www.marmonthotel.com/restoran

E-mail: ruzica@ordesa.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 7:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Zadarska 13 210000 Split

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Marshal je mjesto na kojem ćete sjesti, opustiti se i dugo vremena uživati u kvalitetnom izboru lagane glazbe sa svih kontinenata, ozbiljno kvalitetnom interijeru i pogledu na uličice i šušur „najlipšega grada na svitu“, kako sami sebi vole tepati ponosni Splićani. Ozbiljno ugodno mjesto za dugotrajno chillanje...
Sezonski menu
Komentari