Marina


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska
JRE Hrvatska

Fine dining/conceptual
Marina Gaši
Cjenovni rang:

Spada li marmelada od višnje u riblja jela? U novigradskom restoranu "Marina" spada. Prvo jelo menija od četiri slijeda bila je pašteta od tune s tom marmeladom, maslinovim uljem, preprženim bademima i odličnim kruhom. Slijedile su salata od jastoga s rajčicama i lukom pa pečene Jakobove kapice na mousseu od kamenica.

Nevjerojatno dugotrajan okus imale su te pečene školjke. Nekoliko gutljaja vina, pa ni gazirane mineralne vode, nisu ga uspjele isprati. A pjenica od kamenica bila je toliko nježna da joj je i kruh pokrio okus. Koliko su se god kamenice jedva osjetile, ipak su prekrasno začinile capesante.

Nakon što je rep jastoga poslužen u drugom slijedu u salati, za kraj menija je s domaćom tjesteninom stiglo meso iz glave toga velikog raka. Koliko rep ima lagan okus, toliko glava ima jak i daje odličan gusti šug.

Iako je restoran preko puta ulaza u novigradsku marinu, nije po njoj dobio ime, nego prema Marini Gaši, talentiranoj kuharici koja ga je, prema legendi, uredila u nekadašnjoj dnevnoj sobi obiteljske kuće.

Izvana se po staklenoj stijeni na prvom katu može samo naslutiti da je tu restoran, no unutra je doista domaćinski ugođaj. I jede se kao kad se dolazi u goste. Ne bira se. Nema pojedinačnih jela, nego se mogu naručiti samo meniji u četiri, šest, ponekad i osam sljedova. I to isključivo od ribe i plodova mora, a kojih, to ovisi o ribarima. Što su tog dana ulovili, to se u "Marini" jede.

Deserti ipak nisu od ribe. Preporuka je bila sladoled od limuna s čili papričicom, cvijetom soli i maslinovim uljem. Isplatilo se poslušati.

Prema drugoj legendi o Marini Gaši, namirnice u nekom jelu slažu se prema bojama jer se školovala za vizažisticu. No kombinacije okusa toliko su dobre da je u to teško povjerovati, kao i u treću legendu o jastogu. Navodno je za otvorenje restorana nabavila toga plemenitog raka od pet kilograma koji je ostao nepojeden. Sad je, eto, u svakom drugom slijedu menija na koji smo naletjeli. Pa ako je to razlog, baš je dobro što ga uzvanici na otvorenju nisu pojeli.

Restoran "Marina" ima pauzu između ručka i večere, od 15 do 19 sati, a utorkom je zatvoren. Tko nije sasvim spreman prepustiti izbor jela nekom drugom, treba nazvati prije dolaska pa provjeriti koje je namirnice taj dan ekipa iz "Marine" nabavila. A tko voli iznenađenja na tanjuru, neće zažaliti.

Autor fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/726-691, 098/969-0492

Web: www.jre.eu/en/restaurants/view/marina

E-mail: dbursic75@gmail.com

Radno vrijeme: 12:00 do 15:00 te od 19:00 do 23:00 h

Regija: Istra

Adresa: Sv. Antona 38; 52466 Novigrad

Broj mjesta: 40

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restoran je otvoren u srpnju 2011. godine i nalazi se na prvom katu obiteljske kuće nasuprot ulazu u marinu."Marina" nudi jela na bazi ribe i morskih plodova i to u obliku degustacijskog jelovnika od četiri, šest ili osam sljedova. Kao fine dining restoran Marina jela servira isključivo u slijedovima te su cijene definirane na taj način: meni s 4 slijeda 330 kn, 6 slijedova 470 kn i 8 slijedova za 590 kn.

Nagrade i priznanja:

Gault Millau 2013, 2014., 2016 i 2017. dvije kapice
JRE
Preporuka za Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari