Mala Hiža


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska

Tradicionalna
Bruno Herman, Darko Šplajt, Božidar Bais, Karlo Nađ
Ocjena:
Cjenovni rang:

Čarobno Međimurje, nekoć močvarno područje, danas jedno od naprednijih dijelova Hrvatske, s pravom se ponosi svojom gastroponudom, na čijem je čelu već dugi niz godina jedno ime - Mala Hiža. Omaleni je Mačkovec (čuvajte se lijenih mačaka uz cestu), a ponuda restorana impozantna; rijetko gdje nećete znati što naručiti od tolike hrpe zanimljivih jela koja vas jednostavno zovu na kušanje.

Postoji dnevna, sezonska i à la carte ponuda, stvarno za svakoga ponešto. Nedjelja je obiteljski dan i Hiža je krcata. S jedne strane djeca skaču po parku s trampolinom i ljuljačkama dok s druge strane ljudi slave rođendane... Srdačni konobar ostavlja vrhunski dojam, a onda slijedi najteži dio - što odabrati kad vam se nude marinirani pačji batak, janjeća koljenica, ždrebeći ramstek ili fini gulaš od divljači!? A još ste na prvoj stranici menija.

Meni se mijenja svakog mjeseca i prati se što govori priroda. Trenutačno su na prvome mjestu medvjeđi luk i šparoge, a kako je počela sezona, tu su i svježe domaće gljive - vrganji i smrčci. Nude se i heljdine palačinkice punjene slanim i slatkim, dok je neizbježno i meso iz tiblice, stari specijaliet ovoga kraja dok još nije bilo umjetnih konzervansa. Raj za ljubitelje masnog, dakle, raj.

Juhe dolaze u poštenim porcijama i stvarno su vrhunske, no kvaliteta domaćega bijeloga kruha je fantastična, nepojmljiva - mekan iznutra, sočan, vlažan, izvana i taman hrskav. Nikad bolji! Juha oduševljava, jača, slanija, gljiva taman da ne usfali.

Od sve sile glavnoga jela definitivno treba izdvojiti kopuna u saftu, temfanog kunića, međimurske šparoge u svitku omotane špekom i šunkom, taškice punjene skutom, mladim špinatom i mladim češnjakom.

Za kraj, jedna i jedina međimurska gibanica, malo nježnija i mekša od očekivanog, dok za susjednim stolovima najmlađi uživaju u pohanom sladoledu. Atmosfera starinske vikendice bogatih intelektualaca, skok u prošlost, divnu prošlost s vjerojatno najboljom hranom uokrug stotinjak kilometara. Želite li šaroliko i domaće, tradiciju savršeno ispričanu - Mala Hiža je definitivno mjesto za vas!

autor fotografija: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 040/341 101

Web: www.mala-hiza.hr

E-mail: malahiza@gmail.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - ČETVRTAK, NEDJELJA: 10:00 - 22:00 h
PETAK - SUBOTA: 10:00 - 23:00 h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Balogovec 1; 40000 Mačkovec

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran Mala Hiža nalazi se u Mačkovcu, četiri kilometra sjeverno od Čakovca, u pravcu toplica Sv. Martin i graničnog prijelaza Mursko Središće-Lendava.
Mala Hiža navršila je 15 godina uspješnog rada i upošljava 15 zaposlenika s maksimalnom pažnjom usmjerenom gostu. Gastronomska ponuda temeljno je tradicionalna međimurska, koja je bogatstvom namirnica, jela i okusa polazišna točka vlasniku za osmišljavanje jelovnika. Kuhinja je građansko-pučka, ali i istraživačka, inventivna i maksimalno oslonjena na sezonske i namirnice iz bližeg okruženja, provjerenog i kvalitetnog podrijetla.
Istodobno osluškujemo želje gostiju, pratimo suvremene trendove i postupke, istražujemo nove granice i mogućnosti međimurske i dijelom gastronomije susjednih regija kako bismo našim gostima pružili što bolji doživljaj. Vinska karta sadrži 30-ak etiketa međimurskih vina, kao i svih ponajboljih drugih hrvatskih, te veći broj stranih vina, oko 150 etiketa.
Vlasnik, obitelj i zaposlenici nastoje gostima pružiti romantiku, strast i gastronomski užitak. Brojni zadovoljni gosti, priznanja i nagrade, uvrštavanja u rang najboljih hrvatskih restorana daju nam poticaj i volju za daljnji rad te nas čine radosnim i zadovoljnim.

Nagrade i priznanja:

Najbolji restoran središnje Hrvatske godinama uzastopce, a u cjelokupnom izboru hrvatskih restorana između 2. i 10. mjesta.
Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari