Luviji Rooftop



Mediteranska
Cjenovni rang:

Gotovo u strogom centru šampiona turizma, prekrasnoga grada Hvara na istoimenom otoku, u jednoj od onih nezaboravnih starih kamenih uličica smjestila se i konoba Luviji. Brat i sestra su podijelili restoran na dva dijela, a mi smo bili u onom s pogledom – na terasi na krovu kuće. Jednom kad sjednete, ovdje prestaje sva vreva, buka i gužva grada koji ljeti nikad ne miruje, a odmah vam je jasno da ćete uz domaću hranu i piće dobiti i ono najbitnije – priču.

Osebujan domaćin, uz više nego ugodno osoblje odmah će vam dati do znanja da ćete ovdje jesti isto što i oni, sve što je ulovljeno toga dana. Vlasnik donosi ribu koju je sam izvadio iz mora i vino koje je sam napravio pa tu sve prelazi u neku drugu sferu. A sve je počelo s domaćim rakijicama dobrodošlice – jer kada ste na Hvaru...

Prvo na stol dolazi salata od hobotnice koja je svježa, bogata, idealno pruža otpor i sjajno je ukomponirana s puno rajčice, kapara, maslina te odmjereno začinjena mediteranskim začinima i vinskim octom. Zasitno i jako fino uz svježe i lagano, vrlo kvalitetno vino kuće, kupažu otočkih sorti Luviji. Na meniju su i dalmatinski pršut, kozji sir i skuta koje proizvode sami vlasnici na svojoj farmi, a jelo dana je po svemu trebala biti hvarska gregada. Ovo težačko jelo, savršeno u svojoj jednostavnosti, karakteristično je za Dalmaciju i sastoji se od svega nekoliko sastojaka, bazično luka, krumpira i komada ribe. Koloplet boja, aroma i okusa različitih vrsta stanovnika morskih dubina savršeno mije drugo vino kuće, Pošip Luviji. Ozbiljnije i jače, dalo je karakter fenomenalnom jelu, od kojeg je bilo još bolje ono sljedeće: pečene škrpine s povrćem u krušnoj peći.

Raspolovljene, savršeno ispečene da ostanu sočne, ove ukusne ribe okružene slatkim pečenim tikvicama, rajčicama i lukom, bile su točka na i izvrsne riblje večere. U konobi nije sve samo riblje, tu možete naručiti i janjetinu sa žara i biftek uz koje nude i svoju crnu kupažu, Pakleno vino Luviji. Ukratko, jedna kompletna priča ispričana na ribarski način i pojačana povrćem koje dolazi s obližnjih polja otoka. Uz već navedenu pečenu i kuhanu ribu s kojom sigurno nećete pogriješiti, svakako treba probati i domaći specijalitet, podušene lignje, u kojima ovaj glavonožac dolazi u nesvakidašnjoj kombinaciji s krumpirima i vinom.

Za kraj, klasična ponuda deserata, od sladoleda, preko palačinki do kolača dana, od rogača, čokoladei naranče... Sjajan dojam.

Luviji Rooftop je savršeno mjesto za gledanje Hvara iz mirnog utočišta, a na plaži i na partyju ste za koju minutu. Pogled je prekrasan, namirnice svježe, originalne i izrazito ukusne, recepti onakvi kakvi su bili pred stotinu godina. Luviji je čisto otkriće i stvarno zaslužuje da ga se posjeti i uživa u najboljem što pruža Jadransko more.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 519 8444

Web: www.facebook.com/rooftopluviji/

E-mail: luviji@net.hr

Radno vrijeme: 18:30–01:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Jurja Novaka 6, 21450, Hvar

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Gotovo u strogom centru šampiona turizma, prekrasnoga grada Hvara na istoimenom otoku, u jednoj od onih nezaboravnih starih kamenih uličica smjestila se i konoba Luviji. Brat i sestra su podijelili restoran na dva dijela, a mi smo bili u onom s pogledom – na terasi na krovu kuće. Jednom kad sjednete, ovdje prestaje sva vreva, buka i gužva grada koji ljeti nikad ne miruje, a odmah vam je jasno da ćete uz domaću hranu i piće dobiti i ono najbitnije – priču.
Komentari