LumiereInternacionalna
Antonela Balon Hunjet
Cjenovni rang:

Lumiere je ozbiljan restoran prelijepe unutrašnjosti s kladama drva za pećnicu, bocama i filmskim scenama na zidovima, kao i jačom ponudom jela, i takvim cjenovnim rangom da svatko može pronaći nešto za sebe. Na jelovniku ima i ribljih jela, i tjestenine, i klasičnih mesnih specijaliteta, tako da jednostavno nema jela koje ovdje ne možete probati. Iako se nalazimo na granici Slavonije i Baranje, a Lumiere daje jači naglasak na meso, izbor ribljih jela ovdje je sasvim solidan.

Osoblje se svim silama trudi nabaviti što svježiju ribu iz Jadranskog mora, a za riječnu, logično, imaju svoju rijeku. Na meniju su razna jela od tune, liganja, brancina te hobotnica, a glavni igrač među lokalcima je riba smuđ. Fantastično bijelo meso koje je toliko mekano i ukusno da nećete povjerovati da nije iz mora sjajno se sljubljuje s bijelim vinima, a preporuka je glasila Chardonnay Brzica, erdutsko vinogorje. Tu su i sjajna lokalna vina Belja i Iločkih podruma, a jednako je jako zastupljena i Istra.
No mesni dio priče je impozantan. Već od predjela, u kojima se ističu drniški pršut i domaći kulen, preko domaće gusje paštete, sve do specijaliteta kuće, odležanog bifteka u tartufati ili gorgonzoli, ili repa bifteka u zelenom papru. Svejedno, na prvom je mjestu ipak file od crne svinje Rosa u umaku Barollo uz domaće krokete. Jer kad ste već na istoku Hrvatske, zna se što treba pojesti... Crvena vina dolaze također iz okoline, frankovka, cabernet sauvignon i merlot od Belja, dok je sočnu i mirisnu svinjetinu svojom moćnošću i aromom višanja najbolje zauzdao Josićev Cuvee.

Decentan ugođaj, lagana pop glazba, fenjerčići za romantiku, stolci i stolovi u boji čokolade koji zovu na desert, koji je ovdje sasvim poseban jer možete birati između domaće čokoladne torte s višnjama, tiramisu kreme, torte sa sirom ili sladoleda s vrućim malinama...

Niti u jednom trenutku u Lumiereu nećete pogledati na sat niti mobitel jer ovdje je sve namijenjeno uživanju, polako, bez žurbe i nervoze. Kakav kraj, takav i najpoznatiji restoran - lijep, tih i nezaboravan. I možda najljepše uređen interijer u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sigurno se vidimo opet u Lumiereu, poželjet ćete se vratiti...

Autor fotografije: Marko Mrkonjić/ PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/201-088

Web: lumiere.com.hr

E-mail: lumiere.osijek@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Subota : 11:00 - 23:00h

Regija: Slavonija

Adresa: Šetalište kardinala Franje Šepera 8; 31000, Osijek

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Osijek oduvijek oduševljava mirnoćom i širinom, a to najviše dolazi do izražaja kad se približite obali njegove rijeke Drave. Jer Osijek i Osječani obožavaju svoju rijeku, pa je jedan od najpoznatijih restorana smješten upravo u blizini Drave. U debelom hladu pod velikom tendom, na moderno dizajniranoj i prostranoj terasi možete gledati ili u park ili na šetnicu po kojoj ljudi idu s kupanja ili jednostavno opušteno šeću.
Sezonski menu
Komentari