Lička kućaTradicionalna
Mile Špehar
Cjenovni rang:

Stvoriti jedinstveni prostor u kojem će se gostima prezentirati autohtona jela u tradicionalnom ambijentu ličkog kraja bila je ideja 1972. u vrijeme otvaranja Ličke kuće, restorana na ulazu u Nacionalni park Plitvička jezera.
Ta je ideja zadržana i danas, iako je Kuća u obnovljena i ponovno otvorena 2015. godine. Poštovao se izvorni lički rustikalni stil s otvorenim ognjištem te modernom kuhinjom, a klimatizirani prostor restorana je podijeljen u četiri dijela s ukupno 270 sjedećih mjesta. U restoranu posjetitelji mogu vidjeti i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji.

Restoran nudi specijalitete ličkog kraja, recepte po kojima su se nekad spravljala jela s namirnicama koje je i danas moguće pronaći u selima u okolici. Pršut, kobasice, janjetina s ražnja, lička janjeća juha, krumpirove police, sve vrste mesa s krumpirom ispod peke, pastrve, kiselo mlijeko, ličke uštipke, štrudle (savijače) od sira ili jabuka kao desert. Kruh se peče pod pekom u vlastitoj pekari.

Ponuda pića u skladu je s raznolikošću ponude jela, tako da po ličkom običaju prije jela treba gutnuti malo rakije, a uz i nakon jela čašu vina ili nekog drugog pića. Dobrodošlica gostu su dvije vrste kruha sa sirnim namazom, dobra je lička juha od nekoliko vrsta mesa, a vrlo fina kuhana pastrva s blitvom i krumpirom.

U restoranu ugođaj je doista lijep, a ljeti bi bio puno dojmljiviji kad bi bilo više mjesta na terasi.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 053/751 015

Web: www.np-plitvicka-jezera.hr/hr/planirajte-svoj-posjet/ugostiteljstvo/nacionalni-restoran-licka-kuca,85.html

E-mail: licka.kuca@np-plitvicka-jezera.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 11:00 - 22:00 h

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Rastovača 11; 53231 Plitvička jezera

Broj mjesta: 270

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Lička kuća sagrađena je na dvije etaže s kapacitetom od 270 sjedećih mjesta. Restoran je smješten uz državnu cestu DC429, nasuprot sjevernom ulazu (Ulaz 1) u Nacionalni park Plitvička jezera.

Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke.

U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja, spravljeni prema tradicionalnim receptima i od domaćih proizvoda. Pršut, basa, sir, janjetina ispod peke, jela s roštilja, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira, jabuka ili šljiva samo su neki od specijaliteta ovoga renomiranog restorana.

Nagrade i priznanja:

Priznanja: u izboru 100 vodećih hrvatskih restorana (2000. g.), "Zeleni cvijet s brončanim znakom" u izboru HTZ-a, u okviru edukativno-ekološke akcije "Volim Hrvatsku" (2002. g.).
Sezonski menu
Komentari