LeutMediteranska
Ante Bebić
Cjenovni rang:

S tradicijom od davne 1971. godine restoran Leut obitelji Bobić i danas ponosno stoji usred predivne cavtatske luke. Uz šum valova, pjesmu galebova i mirise guste borove šume, prostrana i uredna terasa uz šetnjicu je apsolutno sve što vam treba kad se zaželite pravog odmora, a Cavtat je upravo idealno mjesto za tako nešto.

Ovjenčan tradicijom i kvalitetom, Leut se sastoji od triju dijelova, zatvorenog, svog u cigli i detaljima vezanim uz more, te zatvorene i već spomenute otvorene terase. Kad se uvjerite u ljepote Cavtata i Leuta, prvi će vam izbor biti stol što bliže moru (a to je na otprilike tri metra!), riblja juha i bilo što iz mora.

Upravo je po kvalitetnoj ribljoj karti Leut i dobro poznat svima u ovom kraju, ali i puno šire - želite li vidjeti nevjerojatno bogatu galeriju slavnih političara, državnika i ljudi iz javnog života, tu su brojne slike na zidovima lokala. Riblji specijaliteti, logično, dolaze isključivo iz Jadrana i ima ih u svim oblicima, a svježinu jamči more koje gledate, slušate i mirišete tijekom cijelog svog posjeta Leutu.

Za početak tu je tradicionalno dalmatinsko jelo, riblja gregada, a riba u prošeku i riba u soli trenutačno upadaju u oči. No specijalitet broj jedan su ipak - jela od jastoga. S obzirom na to da je izvor namirnica stvarno blizu, tako je i sezonalnost na prvome mjestu, pa kojoj je ribi i povrću sezona, to ćete i dobiti na tanjuru. Meni i nije preširok, ali ovdje stvarno možete dobiti sve što pliva najljepšim morem svijeta. Za preporuku je svakako fantastičan mesnat, dimljen i sočan tuna steak, praćen omiljenim dalmatinskim prilogom, lešo blitvom s krumpirom.

Naravno, nisu zanemarena ni sjajna lokalna predjela, od hobotnica i liganja do sipa i sitne ribe, kao ni klasični steakovi i tradicionalna jela mediteranskog, ali i kontinentalnog podneblja Hrvatske. Od brojnih deserata toplo preporučujemo palačinke sa sladoledom, hrvatski klasik na jedan sasvim moderan način. Vinska lista je mala, ali odabrana i prati lokalne brendove i sorte (pošip, malvazija), kao i obližnje otoke i poluotok Pelješac te ostale krajeve Hrvatske (Slavonija, Istra...).

Slijedeći moderne gastronomske trendove, a ipak zadržavajući starinski duh i tradicionalnu recepturu, Leut se svojom dugom i osebujnom poviješću, ugodnom atmosferom i sjajnim nasmijanim osobljem nameće sam po sebi kao idealno mjesto za savršen obrok tik uz more. Obvezno posjetiti.

Autor fotografije: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/478-477

Web: www.restaurant-leut.com

E-mail: leut.cavtat@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 11:00 - 24:00h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Trumbićeva 11; 20210 Cavtat

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran Leut smješten je uz more, a ime je dobio po brodićima leutima iz 17. stoljeća. Restoran je pogodan i za organizaciju različitih vrsta svečanosti. Specijaliteti restorana su svježa riba, rakovi i školjke, glavonošci.
Komentari