LD Terrace


Michelin preporuka

Fine dining/conceptual
Marko Gajski
Cjenovni rang:

Korčula je vrijedna višednevnog istraživanja brodicama, biciklima, pješačenjem, upoznat ćete sjajne vinare, jesti sitnice za koje niste mislili da postoje, ali ćete se vjerojatno uvijek vraćati na jedno mjesto. Lešić i Dimitri su prezimena dviju obitelji koje su sagradile palaču na sjevernom dijelu šetnice staroga grada koja gleda prema poluotoku Pelješcu. Stari Korčulani zvali su je biskupskom palačom zbog toga što je najznačajniji pripadnik obitelji Lešić, Vicentius Lessius, bio krčki i rapski biskup. Palača Lešić Dimitri potječe iz 18. stoljeća, a nakon pomne renovacije britanskog vlasnika zadržan je izvorni oblik. Uz svega pet velebnih apartmana (rezidencija) u sklopu palače puno je pažnje i ideja uloženo u kuhinju i osoblje restorana Lešić Dimitri, koji su u "fine dining" segmentu apsolutni broj jedan na otoku, a i u regiji ulaze u top 5. Pažnja, detaljizam, izbor i kombinacija namirnica chefa Marka Gajskog, u slozi s fantastičnim sljubljivanjem vina Dražena Matkovića, jednostavno su nešto što se nikad ne zaboravlja.

Restoran je otvoren 2009., u početku su s mentorstvima gostujućih chefova svake godine nicali novi bogatiji meniji i kvaliteta je stalno bila u porastu. Prošle godine chefa Tonija Ercega nasljeđuje Marko Gajski, koji upravo ulazi u drugu sezonu svoga rada u LD-u i postavlja ljestvicu stvarno visoko.

Mediteranska hrana s tvistom i specijalna interpretacija dalmatinske kuhinje - glasila bi osnovna filozofija LD-a, ali laičkim rječnikom ovo je vrhunski spremljen, poslužen i vinima uparen "fine dining" kojem bi se trebalo težiti, ako već tražite nešto takvo. Iako se ovdje svakodnevno nudi raznovrstan doručak, kao i ručak po pristupačnim cijenama, svakako bi trebalo probati jela u sljedovima, nastala na dnevnoj ponudi namirnica na otoku iznimno bogatim voćem, povrćem, začinima i pogotovo ribom. A svako jelo Marka Gajskog jedna je mala fantazija. Pa krenimo redom na priču o otoku koja se događa na predivnoj šetnici odmah iznad tirkizno plavog mora s pogledom na poluotok Pelješac.

Za početak, kušat ćete četiri vrste maslinova ulja s Korčule (Torkul) i Pelješca (Miloš) s domaćim, toplim kruhom uz jedan od najboljih hrvatskih pjenušaca s Plešivice Millenium Tomac NV. Dubinske kozice mame jarkocrvenom bojom, a nježan umak s čilijem osvježio je Rose Galić 2016. Grdobinu s tartufima, šparogama i ricottom po preporuci smo oplemenili grkom Bire, a ribeye „casina“ omotan oko aromatičnoga kozjeg sira iz obližnjeg Žrnova na domaćem ajvaru - Galić crnim pinotom 2015. Do sada sve teče, uz detaljno objašnjavanje vrhunski educiranog i elokventnog osoblja spremnog za svako pitanje. Osjećate se stvarno svjetski, paženo i nadasve ugodno.

Sada već legendaran Pošip Intrada 2016. Luke Krajančića idealno je obgrlio savršeno dekoriranu LD „komišku pogačicu“ posluženu na kamenu i morskoj krupnoj soli. Velik odmak od originala, ali zanimljivo i moderno. Pošip sur lie Luke Krajančića sjeo je uz fuziju pačje jetre, s mrvicama tostiranog badema, a prepelica sa žumanjkom jajeta istog podrijetla s gnudijem i kruškom s Babićem Gracin 2013.

Na kraju, kao lagan ali nezaboravan desert došlo je „more“ - naranča i čokolada bez brašna s karamelom i morskom soli s delikatesnim vinom Moskar 2015. pelješke vinarije Mrgudić.

Ovaj restoran je ono čemu se treba težiti, jedan od najboljih restorana na hrvatskim otocima. Rekonstrukcije i dekonstrukcije Marka Gajskog prekrasan su način da još više zavolite Dalmaciju i Hrvatsku. Stoga se toplo nadamo da ćete i vi uskoro otkriti ovaj zemaljski raj za gurmane te postati vjerni fan restorana Lešić Dimitri. Mi smo to upravo postali.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/601-726

Web: www.ldpalace.com/

E-mail: reservations@ldrestaurant.com

Radno vrijeme: Od 29. ožujka do 31. listopada
PON - NED: 8:00 - 00.00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Don Pavla Poše 1-6, 20260 Korčula

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Korčula je srednjodalmatinski otok od kopna udaljen tek 15 minuta vožnje trajektima koji voze svakih sat vremena. Jedanput kad se popnete na brod i ugledate najljepšu boju mora koju ste ikad vidjeli, zaljubit ćete se u ovo predivno mjesto i njegove ljude, a ta će se ljubav samo produbiti kada probate specijalitete koji nastaju u ovom rajskom vrtu.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari