LaganiniMediteranska
Hrvoje Zirojević
Cjenovni rang:

Samo putovanje u svijet maštovitih okusa do jedne od najljepših uvala Paklinskih otoka, uvale Vinogradišće, dio je morske avanture koja se ne zaboravlja. U taj raj za nautičare stigli smo organiziranim prijevozom brodićem iz Hvara. Izašli smo na mirisni puteljak s umirujućim zvucima cvrčaka te prolazeći kraj drvenih bačvi sa svijećnjacima i stolova ukrašenih vazama sastavljenih od kamenčića, pronašli svoje mjesto s pogledom na tirkizno more. U ambijentu što podsjeća na jedrenjak prepustili smo se mediteranskim okusima.

Kao predjelo na stol stiže veličanstveni tartar od tune, lagano začinjen uljem od češnjaka što mami aromom dima. Kakav buket boja i aroma na tanjuru! Divna nijansa ljubičaste otkriva da se radi o gelu od luka. Tu je i krema od boba pa džem od luka i hvarske gorke naranče te dvije vrste kavijara – bijeli i crni. Svaka komponenta ovog jela na tanjuru je s razlogom. Moćna zrnca balzamičkog octa pružaju slatkoću i kiselinu koja podiže tunu, a krekeri od integralnog brašna s malo sjemenki suncokreta i lana tu su za auditivni doživljaj hedonističke slagalice. Džem od autohtonih limuna i kapara oduševljava slatkastim i kiselkastim notama u prvi mah, a potom kapare još dugo ostaju u ustima. Kad je riječ o vinima vrijedi se mirne duše prepustiti domaćinima koji će vas potaknuti na istraživanje domaćih sorti. Bogdanuša, gotovo zaboravljena sorta, izvrsno se sljubila s tartarom od tune.

Uz iduće jelo bio je primjereniji veliki korčulanski vinar, Luka Krajančić i njegova Intrada koja se savršeno sljubila s rižotom od priljepaka, kozica i dagnji. Svaki zalogaj tog moćnog, a opet delikatnog jela otkrivao je suptilne arome dima što izviru iz morskih plodova koje je dodatno naglasio sladoled od karameliziranog sira. Suprotnosti vrućeg i hladnog u ovom jelu predstavljaju savršenu kompoziciju. Nakon sladoleda u glavnom jelu i za desert je stiglo ledeno osvježenje.

Zabaione od jaja i prošeka stigao je poslužen u čarobnoj ledenoj kugli umjesto tanjura. Pod kremastom fantazijom posipanom prahom od malina skriva se hrskav i hladan crumble od bademova brašna. Živost mu pruža dodatak pečene slatke paprike, kombinacija koja nas je zaustavila u vremenu i potaknula čvrsto obećanje u povratku u taj gurmanski raj.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/174-4976

Web: www.laganini-novak.com/

E-mail: info@laganini-novak.com

Radno vrijeme: PON - NED: 10:00 - 22:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Palmižana 33, 21450 Hvar

Broj mjesta: 72

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

60-tih godina prošlog stoljeća, u jednoj od najljepših uvala Paklinskih otoka, uvali Vinogradišće, utemeljen je pansion i krčma Novak. Smješten uz samo more, već zadnjih 50 godina postaje omiljeno i nezaobilazno odredište svih gurmana i ljubitelja dalmatinske kuhinje. Dugogodišnje iskustvo obitelji Novak pretočeno je u lounge bar i riblji restoran nazvan “Laganini”. “Laganini” je spoj tradicije i novih vrijednosti. Vizurom i ambijentom poziva na uživanje ljetnog dana uz koktele i glazbu dok se izležavate na ležaljkama uz more ili na maslinovim “platformama”.
Sezonski menu
Komentari