Kad se na putu iz Osijeka prema Zmajevcu duboko zagazi u Baranju i počnu se redati dvojezični putokazi to znači da se bliži Suza i Kovač čarda – carstvo kotlića i ribljih delicija po koje se poteže i iz susjedne Mađarske. Jedinstvena čarda u Baranji godinama hrani gladne goste koji se nakon obilnih porcija jedva dižu od stolova, i to sa smiješkom koji ne silazi s lica.
Putnici namjernici ne vade glave iz kotlića sve dok se ne oslade i posljednjim zalogajem šarana, štuke ili soma koji se krčkao u pikantnom, strastveno crvenom saftu. Gušći, profinjeniji i konkretniji od fiša, perkelt na karirani stolnjak dolazi uz domaće tijesto sa svježim sirom i poprženom slaninom – ali i s 'partiklom', ubrusom koji se veže oko vrata kako bi gost izašao iz čarde čist kao suza. Majstor fiša, vlasnik Arpad Šipec neumorno skuplja na desetke međunarodnih i regionalnih priznanja koja ponosno vise na zidovima, odmah do glava štuka, jelenjih rogova i prepariranih somova.
Najpoznatije jelo su čvarci od šarana. Esencija ribljeg okusa omotana poprženim brašnom i mljevenom paprikom na stol dolazi obilno posipana češnjakom, prženim krumpirićima i kriškama limuna na simpatičnoj dasci izrezbarenoj u obliku ribe. Iako ne stoji na jelovniku, usmenom predajom proširio se glas o pohanoj ribljoj mliječi – baranjskom 'kavijaru' nježno meke strukture zaokružene prženim tijestom.
A kad je riječ o vinu, vrijedi vjerovati preporuci kuće. Vrhunskih etiketa nema u izobilju, ali vina Kolar s obližnjeg poljoprivrednog gospodarstva lakoćom utažuju žeđ za sjajnim Cabernet sauvignonom, graševinom, zelenim silvancem… Prostrana terasa i brojni stolovi privlače i veće grupe za koje se okreće janjetina ili svinjetina s ražnja, savija štrudla sa sirom ili peče gibanica, a sve to po pristupačnim cijenama.
Autor fotografija: Marko Mrkonjić/ PIXSELL
-- Vaš Gourmet 365