Kovač ČardaMediteranska
Arpad Šipec
Cjenovni rang:

Kad se na putu iz Osijeka prema Zmajevcu duboko zagazi u Baranju i počnu se redati dvojezični putokazi to znači da se bliži Suza i Kovač čarda – carstvo kotlića i ribljih delicija po koje se poteže i iz susjedne Mađarske. Jedinstvena čarda u Baranji godinama hrani gladne goste koji se nakon obilnih porcija jedva dižu od stolova, i to sa smiješkom koji ne silazi s lica.

Putnici namjernici ne vade glave iz kotlića sve dok se ne oslade i posljednjim zalogajem šarana, štuke ili soma koji se krčkao u pikantnom, strastveno crvenom saftu. Gušći, profinjeniji i konkretniji od fiša, perkelt na karirani stolnjak dolazi uz domaće tijesto sa svježim sirom i poprženom slaninom – ali i s 'partiklom', ubrusom koji se veže oko vrata kako bi gost izašao iz čarde čist kao suza. Majstor fiša, vlasnik Arpad Šipec neumorno skuplja na desetke međunarodnih i regionalnih priznanja koja ponosno vise na zidovima, odmah do glava štuka, jelenjih rogova i prepariranih somova.

Najpoznatije jelo su čvarci od šarana. Esencija ribljeg okusa omotana poprženim brašnom i mljevenom paprikom na stol dolazi obilno posipana češnjakom, prženim krumpirićima i kriškama limuna na simpatičnoj dasci izrezbarenoj u obliku ribe. Iako ne stoji na jelovniku, usmenom predajom proširio se glas o pohanoj ribljoj mliječi – baranjskom 'kavijaru' nježno meke strukture zaokružene prženim tijestom.

A kad je riječ o vinu, vrijedi vjerovati preporuci kuće. Vrhunskih etiketa nema u izobilju, ali vina Kolar s obližnjeg poljoprivrednog gospodarstva lakoćom utažuju žeđ za sjajnim Cabernet sauvignonom, graševinom, zelenim silvancem… Prostrana terasa i brojni stolovi privlače i veće grupe za koje se okreće janjetina ili svinjetina s ražnja, savija štrudla sa sirom ili peče gibanica, a sve to po pristupačnim cijenama.

Autor fotografija: Marko Mrkonjić/ PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/733-101

Web: kovaccardarestoran.blogspot.com/

E-mail: kovac.carda1998@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Subota: 10:00 - 23:00 h
Petak i subota: 10:00-24:00

Regija: Slavonija

Adresa: Maršala Tita 215; 31 308 Suza

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Kovač Čarda smjestila se u Baranjskom selu Suza te je omiljena destinacija upravo zbog svoje originalne ponude jela . Vlasnik Arpad Šipec, a ujedno i glavni kuhar oduševljava svojim paprikašima, ribljim specijalitetima i osigurava povratak gostiju u svoj restoran. Čak 13 puta je sudjelovao na međunarodnim natjecanjima u kuhanju paprikaša u mađarskom mjestu Kalocsa, a od tamo se redovito vraćao s odličjima, ali i s titulom – majstor okusa.

Nagrade i priznanja:

*Međunarodna nagrada za majstora okusa
*Priznanje za najbolji restoran Slavonije i Podunavlja
*Međunarodna nagrada: srebrni i zlatni kotlić
Sezonski menu
Komentari