Kormoran



Tradicionalna
Ljiljana Bilokapić
Cjenovni rang:

Hrvatska nije samo Dalmacija i Jadransko more. I ravničarski dio naše zemlje krije predivna uzbuđenja, pogotovo u gastrosvijetu. Tako se na krajnjem istoku nalazi i prekrasan Park prirode Kopački rit, a u njemu i restoran Kormoran.

U ravnici, u blizini rijeka Drave i Dunava, sav u zelenilu, nalazi se ovaj dragulj koji jedno staro tradicionalno zdanje savršeno uklapa u moderan, uredan i elegantan izričaj. Ako zamišljate kako je ovaj dio Europe izgledao prije stotinjak godina, Kormoran će vas svojim sitnim detaljima jednostavno oduševiti. Ručno rađeni stolnjaci, stare crno-bijele slike ribara i Baranje, preslatke zavjese i jedan pravi riječni brodić na zidu svakako će uljepšati vaš doživljaj ovog dijela Hrvatske. Drveni stolovi, krov od tamnih greda, stvarno divan ugođaj...

Specijaliteti kuće su ono zbog čega trebate uzeti rječnik, ili samo porazgovarati s izuzetno ugodnim osobljem. Za početak, od svježe ribe iz okolice tu je neizbježni fiš-paprikaš „na sakadaški“ (obližnje jezero) s domaćom tjesteninom, zatim prženi i šaran u rašljama (pečen uz vatru) te perkelt od soma ili štuke. Kako za ove specijalitete treba čekati određeno vrijeme, bolje je da se najavite. Carpaccio od dimljenog soma, salata od smuđa, perkelt od soma sa sirom i slaninom, som u sjemenkama i smuđ na žaru dokazuju kako je Kormoran više riblji a manje mesni restoran, a kad je riječ o mesu, najveću pažnju, uz nareske poput slanine, kulena, kobasica i dimljene šunke, pridaju divljači iz bliže okolice, pa su tako najcjenjenija jela od jelena - s brusnicama, umacima ili klasično na čobanac.

Čobanac u Kormoranu je posebna priča jer, osim što je ovo jelo između gulaša i paprikaša karakteristično za ovaj kraj, meso od mišića toliko je mekano i ukusno da ćete se teško zaustaviti iako je to u biti tek predjelo... Kao i trio domaćih, gustih i hranjivih baranjskih juha prema starim receptima.
Vinska karta temelji se na lokalnoj vinariji Belje, pa lakša jela prati graševina a ozbiljnija merlot ili frankovka. Što je jelo kompaktnije, to je i preporučeno vino jače i tamnije. Jela od divljači možda su bolji izbor u hladnijem dijelu godine, ali teško ćete moći odbiti jelenji but u umaku s pekmezom od brusnica, a tu su i teleći i svinjski odresci. Za kraj - knedle sa šljivama, palačinke na pet načina i kolači kuće, Belje i Kormoran, slatko-kisela iznenađenja za sve generacije.

Povratak u lijepu prošlost, obilje autohtonih jela od riba i divljači, ugodna starinska atmosfera i beskrajno zelenilo. Puno je razloga da navratite u Baranju. Još kad pomislite na vjerojatno najbolji čobanac u Hrvatskoj, počnite planirati putovanje!

Autor fotografije: Marko Mrkonjić/ PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/753-099

Web: www.belje.hr/turizam/restoran-kormoran

E-mail: kormoran@belje.hr

Radno vrijeme: Svaki dan od 10:00 -22:00h

Regija: Slavonija

Adresa: Podunavlje bb, Park prirode Kopački rit; 31327 Bilje

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Kormoran je smješten u Parku prirode Kopački rit i okružen je velikim parkom s dječjim igralištem i šetnicama. Specifičnost ponude su tradicionalni baranjski specijaliteti koji se odlično spajaju s odabranim vinima Belje
Sezonski menu
Komentari