Kopun


Michelin preporuka

Mediteranska
Toni Klarić
Cjenovni rang:

Ovo je obiteljski lokal koji je prije nekoliko godina od oca ugostitelja preuzela kći, a danas ga vodi - sin. Trenutačno se u Kopunu pripremaju za sezonu, pa ni vinska lista ni karta jela ne izgledaju onako kako će se formirati oko Uskrsa. No jela od mesa pijetla uvijek su u prvome planu. Topla i hladna predjela se baziraju na specijalitetima iz Jadrana (hobotnica, tuna), kopuna (ragu) i intrigantni šporki makaruli (tradicionalna dubrovačka tjestenina s goveđim fileom), a juha je, pretpostavili ste - od kopuna.

Kako se lokal nalazi na ruti koju su za turiste mudro organizirali lokalni vodiči, a i jela od kopuna se spominju u originalnim knjigama, tako su se ovdje dosjetili sjajne ideje - meniju "Game of Thrones", koji je prilagođen masama ushićenih stranaca koje oboružane mačevima i kacigama trčkaraju u skupinama iako je tek sredina ožujka. Posuđe je brendirano, a recepti sežu u srednji vijek. Sjajna zamisao!

Od drugih jela treba spomenuti žive jastoge za brojne Japance u čijim je novinama izašla reportaža o ovome mjestu, popare, gregade, brodeti, riba u soli - koliko ribljih, toliko i mesnih imena... Ipak, izdvajaju se tri stvari: pečeni punjeni kopun (naručiti dan prije), koji se napuni raznim mesom, peče nekoliko sati i reže pred gostima... Tu su uvijek kopun u umaku od vrganja i specijalitet - na dubrovački način po receptu iz 16. stoljeća, u umaku od meda, ljute naranče, voća...

Od vinskih imena najzastupljeniji je lokalni vinar Crvik, čija su vina bazirana na imenima likova iz djela Marina Držića. Za kraj što drugo nego dubrovačka rozata. Unutrašnjost je malena, ali uređena kao da ju je crtao Gustav Klimt, terasa velika i okružena hrastovim mladicama u pitaru i jednim velikim na samoj sredini. Volite li povijest, kinematografiju i ljude sa sjajnim idejama i vizijom, u Kopunu ćete se osjećati apsolutno savršeno. Najtoplija preporuka.

Autor fotografije: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/323-969

Web: www.restaurantkopun.com

E-mail: info@restaurantkopun.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 11:00 - 23:00h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Poljana Ruđera Boškovića 7; 20000, Dubrovnik

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Uvučen duboko u gradske zidine, odmaknut od vreve Straduna na sjenoviti trg na Poljani Ruđera Boškovića, okružen kamenjem i zelenilom, smjestio se restoran Kopun. Imidž, ime i priču zahvaljuje kastriranom pijetlu, toj iznimno cijenjenoj namirnici u europskom kulinarstvu, a gotovo potpuno zaboravljenoj na hrvatskom jelovniku. U želji da Hrvatima i svijetu predstave ovu vrhunsku perad, tradicionalno pripremljenu i moderno serviranu, krenuli su svojim putem prije četiri godine.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari