Konoba Vinko


Michelin preporuka

Tradicionalna
Vinko Krnić
Cjenovni rang:

Dalmatinska zagora gotovo je potpuno neotkriven hrvatski gastronomski biser i svakako se preporučuje onim ljudima koji stvarno vole uživati u mesnim specijalitetima. Jedna od takvih sjajnih destinacija u kojima će vam se miris pečenja uvući i u najsitniju poru definitivno je Konoba Vinko u mjestu Konjevrate u šibenskom zaleđu.

Tradicija gostionice dulja je od stotinu godina, a moderna priča počinje 2004. godine. Na početku je sve bilo podređeno isključivo pečenju odojaka, a do današnjeg dana priča se širi i na ostalu tradicionalnu hranu ovoga kraja. Unutra je moderno, svježe, sve je u kamenu i drvu, bez previše detalja, uredno i ugodno. Terasa je bliže izvoru mirisa (vanjski roštilj i peka), sve je starinski, stvoreno da se najedete te da uživate u vinu i dobrome društvu...

Pečeno meso mlade svinjetine ovdje je dostupno u svako doba dana, a vjerojatno i noći. Po tome su poznati od Drniša do Skradina i Knina, i uvijek ćete na tanjur ili pladanj dobiti hrskavu kožicu i mekano meso. Svinjetina se nudi isključivo s ražnja, dok se ispod peke nude teletina i janjetina, koja je ovdje također sočna i slana točno koliko treba biti – osobita se pozornost pazi na sezonu, lokalnost i ispašu... Uz pečeno meso sjajno je sjela lagana i divno zaokružena maraština Rak, dok su u vrhu ponude ovdje i poznati Bibich debit, kao i Kairos plavac mali... Vrlo dobra ponuda vina iz okolice, ali i cijele Hrvatske.

Naravno, kod Vinka postoji i nejušni dio priče, od kojeg su najpoznatije janjeće tripice (fileki), janjeća jetrica na venecijanski, juhe se ovdje rade isključivo od mesa, a nikako od kostiju. Domaći specijaliteti su još i pršut na kurtelinu te pečenica s jajima. Teleći kotleti odležavaju deset a juneći ramstek čak i od 21 do 40 dana, dok se poznati specijalitet iz susjedstva, skradinski rižot, ovdje u jednoj modificiranoj izvedbi kuha i dulje od deset sati. Dakle, meso se kuha dok od njega ne ostane samo umak, pa sad zamislite mekoću i strukturu...

Posebno treba spomenutu i 2-3 godine sušen pršut domaće svinje, koji se reže isključivo ručno nožem, a tu je i lokalni mladi domaći kravlji sir, kao i paški sirevi. Za kraj, ovdje su i tradicionalni kolači u modernoj izvedbi, više vrsta, od čokolade, preko biskvita do voćnih, koji su tako lijepo dizajnirani da bi mogli proći u svakoj svjetskoj metropoli.

Vinko je ugodno i lijepo mjesto koje je moderno iznutra a starinsko izvana, kraljevstvo pečenog mesa s mnogim iznenađenjima i za one koji vole razne kombinacije. Želite li osjetiti srce Zagore, upoznat ćete ga upravo ovdje.

Autor fotografije: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 022/778-750

Web: www.konobavinko.hr

E-mail: reservations@konobavinko.hr

Radno vrijeme: Svakim danom od 12:00-23:00
Od 1. rujna do 31. svibnja ne rade ponedjeljkom

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Uz cestu 57; 22 221 Konjevrate

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Tradicija gostionice dulja je od stotinu godina, a moderna priča počinje 2004. godine. Na početku je sve bilo podređeno isključivo pečenju odojaka, a do današnjeg dana se priča širi i na ostalu tradicionalnu hranu ovoga kraja. Unutra je moderno, svježe, sve je u kamenu i drvu, bez previše detalja, uredno i ugodno. Terasa je bliže izvoru mirisa (vanjski roštilj i peka), sve je starinski, stvoreno za najesti se i uživati u vinu i dobrome društvu...

Nagrade i priznanja:

Dvije godine za redom na prvom mjestu na Tripadvisoru s ocjenom 5 i također dvije godine za redom dobiva nagradu Zlatna vilica ( Falstaff Restaurant guide )
Sezonski menu
Komentari