Konoba Tereza


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Josip Žarkov
Cjenovni rang:

Zapravo, u centru ste, ali ne osjećate turističku vrevu. Mirna terasa na kojoj nema buke, galame ni prevelikog broja prolaznika, što itekako treba cijeniti u punoj sezoni. Objekt postoji od 2001. godine, a trenutačna ekipa ga preuzima 2016. i stvara konobu bez klišeja, u kojoj nećete dobiti palačinke, školjke ni salatu od hobotnica. Jedini lokal koji u Primoštenu radi cijelu sezonu svoju je slavu stekao po tome što su prema svojim gostima potpuno - iskreni. I zbog toga im skidamo kapu.

"Tereza" je dobila ime po najmlađoj kćeri jer je ipak ovo obiteljski biznis u kojem je Josip Žarkov chef, a njegova supruga Magdalena - njegov šef. Ukratko se može opisati kao dalmatinska konoba s bezbroj sitnih osobnih detalja poput špahera na drva, novčića u zidu i buradi.

Svake se godine mijenja meni, a postoje zimska i ljetna karta. Čak desetak predjela je na karti, a preporuka su domaći njoki s kozicama. Njoki su ručno rađeni, šalša je gusta i temeljita. Fino, pikantno, puno i kompleksno. Uz hranu odmah dolazi i domaće maslinovo ulje, a tu je i vino iz vlastita uzgoja Babić Perkov. Na vinsku kartu, sklonu promjenama, ove godine ulaze Petrač i Benvenuti, a tu je otprije Korlat. Od lokalnog ribara dobavljaju se riblji specijaliteti, a i tuna dolazi od poznatih ribara s obližnjeg Ugljana, iz mjesta Kali.

Grdobina u umaku od ljutike i šafrana preporučeno ide uz Maraštinu Sladića, a treba spomenuti i specijalitet kuće, filet sabljarke u umaku od bijelog vina i zelenog papra. Mesna jela s otvorenog žara na drveni ugljen poslužuju se na dasci, a favorit je „Rok me baby“, vratina od svinjetine hrvatskog podrijetla, poslužena s krumpirom s maslacem i domaćim začinskim biljem. Kućni babić idealno se sljubljuje s ovim jednostavnim jelom koja najbolje opisuje filozofiju konobe - „Jest ćete ono u čemu i mi uživamo, bez previše glume i s naglaskom da se dobro najedemo i napijemo!“ Ležerno, jednostavno, bez tenzija.

Gulaš od divljači kuhan s crnim vinom, lovorom i ružmarinom jedno je od najpopularnijih jela jer su gosti često željni žlice i jušnih specijaliteta. Usmenom predajom se širi dobar glas, a kako je ovdje zajamčena dobra atmosfera, nema zime za "Terezu". Gazdaričina majka uzgaja povrće u svom vrtu u zaleđu osam kilometara od Primoštena, što se i osjeti dok guštate u šalši.

Za desert su tu slastice koje potpisuje gazdarica Magdalena Žarkov, baklava od pistacije, „slatki škartoc“, u kojem se u foliji peku breskve i šljive, preliju likerom od borovnice,te zatim sladoledom od vanilije te ukrase bosiljkom. A ne propustite ni muffine od svježih smokvi s mascarponeom i vanilijom te pogotovo tortu od čokolade s narančom. Pun pogodak!

Kad se posao radi s ljubavlju, to nije samo posao nego i užitak. „Želimo da se ljudi ugodno osjećaju u mojoj domovini, mjestu i lokalu. I dok imamo takav odnos, svi smo sretni!“. Kad imate takve ljude u kuhinji, onda znate da sigurno nećete izaći gladni iz "Tereze".

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/515-2823

E-mail: megizarkov@gmail.com

Radno vrijeme: 01. listopada - 01. lipnja 
Ponedjeljak- Petak 16:00-22:00
Subota- Nedjelja 12:00-22:00

01. lipnja - 01. listopada
Svakim danom od 12:00-23:00 h

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Grgura Ninskog 1 A, 22202, Primošten

Broj mjesta: 130

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Predivan primoštenski poluotok, san svakog fotografa i meka zaljubljenih, divna je priča za sebe, ali gurmanski dio ovog mjesta u srednjoj Dalmaciji ima svoje adute i na kopnu. Jedan od njih je svakako i konoba "Tereza", smještena svega minutu hoda od ulaza na poluotok. Sva u kamenu i drvu, ljupkoga donjeg i još zgodnijega gornjeg dijela, koji kao da je planinarski dom iz prošlosti, najpopularnija je zbog svoje terase. More je nadohvat ruci, ali gosti jako cijene to što na njoj imaju privatnost.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari