Konoba Puli PinetaTradicionalna
Josip Kuhar
Cjenovni rang:

Pršut, sir i kobasice su hladna predjela, sedam tjestenina ili rižota te dvije kajgane topla, a juneća leđa, biftek, ombolo i kobasice mesna jela. Prilog je krumpir, imaju dvije vrste salata te skutu s medom i sladoledom za desert.

To je cijeli jelovnik konobe Puli Pineta u istarskom Žminju. Lista pića sadrži šest sokova, negaziranu i gaziranu vodu, dva vina, malvaziju i merlot, tri lokalna piva, kavu, cappuccino i macchiato te čaj. To su činjenice o ponudi ove konobe. A dojam je da je hrana izvanredna te da se iz nje jednostavno ne želi otići.

Puli Pinetu otvorio je Pino Kuhar, legenda istarske gastronomije, ali i gastronomskog obrazovanja na poluotoku, kako bi imao gdje primiti prijatelje. Pomalo je to preraslo u ozbiljan posao.

Domaćica, bilo bi jako nepravedno nazvati je konobaricom, ponudila je rostbif a la tagliata pa je uz puno smijeha potrajalo sporazumijevanje o čemu je riječ. Bila su to ona pečena pa narezana juneća leđa, koja zovu i ramstek. Odmah je dodala da je za krumpir pretoplo te preporučila zelenu salatu i kupus. Junetina je stigla za nekoliko minuta. Bila je savršeno pečena s lijepom, hrskavom koricom i, po dogovoru, crvena, ali ne krvava u sredini, garnirana s malo rikule te nekoliko tankih listića tvrdog sira. Jedini začin bila su zrna krupne soli. I dovoljan. Porcija golema, 400 grama mesa s komadima žilave masnoće. I nakon što se to očisti, ostane dovoljno mesa za dvojicu, a ne samo za dvoje. Skuta jako fina, lagana, ne s previše meda koji bi joj ubio okus, nego taman da je malo zasladi.

Nudi konoba i ribu, ali samo po prethodnom dogovoru. Sve se priprema nakon narudžbe. Pino Kuhar rekao je jedanput da ne priprema umak ako ne zna tko će ga pojesti. Namirnice su lokalne, ako ne iz Žminja, onda su iz Istre. Ako ih slučajno u Istri nema, moraju biti hrvatske jer su, kaže, najbolje.

Unutarnji prostor je uređen poput klasične istarske konobe s lijepim ognjištem, a terasa je obiteljsko dvorište s lozom za hlad te smokvom, nekoliko maslina, starom bačvom i velikim staklenim bocunom kao ukrasima.

autor fotografija: Duško Marušić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/9911 795

E-mail: pulipineta@gmail.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - PETAK: 16:00 - 22:00 h
SUBOTA - NEDJELJA: 13:00 - 22:00 h
srpanj, kolovoz: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 17:00 - 22:00 h
siječanj, veljača, ožujak: UTORAK zatvoreno

Regija: Istra

Adresa: Karlov vrt 1; 52341 Žminj

Broj mjesta: 65

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran krase domaći ugođaj, ognjište i miris pečenoga kruha i istarske kuhinje.
Ovdje se spremaju najbolje istarske delicije. Namirnice su isključivo svježe i kvalitetne, začinsko bilje autohtono, kao i samoniklo bilje koje se koristi tijekom pripremanja jela.
Sezonski menu
Komentari