Konoba PeceMediteranska
Eduard Gregurić (Edi)
Cjenovni rang:

Konoba Pece je obiteljski posao koji se bazira na kvalitetnim, svježe ulovljenim i uzgojenim lokalnim namirnicama. Karta je malena, ali s toliko lokalnih specijaliteta da će vam se biti jako teško odlučiti. Od brojnih zanimljivih predjela poput salate od hobotnice na vinjerački, domaćeg pršuta i sira te nekoliko rižota i tjestenina, izbor je pao na svježe jadranske kozice – gambore.

Ulovljene u paškom kanalu, pripremljene su u specijalnom domaćem umaku na bazi meda i gorušice u izvrsnoj suradnji s čašom domaćeg bijelog vina. Vina kuće dolaze iz dvadesetak kilometara udaljenih vinograda u Pristegu i Nadinu. Bijelo je kupaža maraštine i debita, a crno je merlot.

Filozofija lokala je što jednostavnije napraviti jelo i potruditi se nabaviti najbolju namirnicu bez obzira ide li se do vrta iza kuće po kopar ili mažuran, u more po ježince, u nabavku po sireve s Paga ili pak po sipice sve do Istre. Upravo su sipice punjene sirom i pancetom sa salatom od rajčica, zelene salate, kapara, roške, kopra, crnog i bijelog bosiljka, rikole i endivije - bile totalni hit večeri! Hrskave, a ne izgorene, savršeno pečene, iznutra meke, tako pune mora i ljubavi, savršeno su začinile večeru s pogledom na uspavano mjesto uz ugodne zvuke dalmatinskog melosa u vrtu koji stvarno tjera na divljenje.

U Konobi Pece možete dobiti svježu ribu iz Jadrana, ponajprije kovača i škarpinu, a uz sipu su tu i hobotnica i lignje na više načina. Meso se ovdje puno manje nudi i možete birati između miješanog mesa, telećeg kotleta i dalmatinske pašticade s njokima, no naglasak je definitivno na morskom. Ovdje je u biti sve nekako drugačije, ali i dalje sasvim jednostavno. Smisao je ponuditi gostu nešto što očekuje, ali ga pritom iznenaditi. Svake godine se radi nova karta, a kreativnost je uvijek na prvome mjestu, što smo vidjeli i kod deserta, karameliziranih smokvi kuhanih u tri rakije i prošeku.

Šećer za kraj, divlje, a profinjeno, iznenađujuće ukusno i veselo, upravo poput osebujnog chefa kuhinje i vlasnika lokala kojeg jednostavno morate upoznati da biste u potpunosti uživali na ovom sjajnom starinskome mjestu. Svaka čast, rado ćemo se vratiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/275-069, 098/331-403

E-mail:

Radno vrijeme: PON - NED: 16:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Prilaz Drage 2, Vinjerac

Broj mjesta: 145

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Pola sata vožnje od Zadra, u blizini mora i s pogledom na pitoreskno mjestašce Vinjerac, smjestila se prekrasna kamena građevina u kojoj je konoba Pece. Pomno i pažljivo birani i slagani komadi kamenja tvore sjajnu nastambu s terasama i vrtovima u labirintima, i stvarno morate cijeniti dugogodišnji trud koji je doveo do današnjeg vrhunskog ugođaja. Dodatni je bonus dio terase pod vinovom lozom gdje doista imate dojam da ste u starinskoj konobi nekih divnih starih vremena.
Sezonski menu
Komentari