Konoba NikolaMediteranska
Mladen Erceg
Cjenovni rang:

Gault&Millau: Traditional cuisine

U neposrednoj blizini Splita, u prekrasnom Stobreču, nalazi se nadaleko poznata konoba "Nikola". Iako se to po ulazu u restoran ne može procijeniti, kada se spustite stubama do konobe, očekuje vas više nego ugodan doživljaj spoja tradicije i modernog dizajna. Spoj stalaža za vino, cvijeća, raznih pomorskih artefakata na zidu i uljudnoga nasmijanog osoblja daje vam na znanje da ćete željeti još dugo ostati kod "Nikole".

Konoba "Nikola" je uvelike posvećena ribi, iako ima i osnovnu ponudu mesa. No kad jedanput vidite svježe morske delicije koje iznesu pred vas, zaboravit ćete na bilo što kopneno. Dnevna ponuda oborite i druge ribe, školjkaša i glavonožaca oborit će vas s nogu jer se dobro zna da upravo ovdje dolazi najbolji ulov lokalnih ribara. Za svježinu i podrijetlo namirnica iz mora jamče blizinom istog i kvalitetom zbog koje su i došli na dobar glas.

Za početak, na stol dolazi carpaccio od mahagonij tamnocrvene tune na rukoli s kaparima i maslinovim uljem iz Postira na Braču te tako sjajno otvara dan uz tost i domaći kruh ispod peke. Specijalitet je i pašteta od kozica i lososa, a tu su i klasične salate od plodova mora i hobotnice, no boja i okus tune je nešto fantastično, nakon ovoga ćete drukčije gledati na sve što vam ikad ponude pod tunom. Fantastično.

Zapečene školjke (grope/brbavice) dolaze prema tradicionalnom francuskom receptu s maslacem, peršinom i mrvom češnjaka te se savršeno spajaju s izvrsnom, laganom i osvježavajućom Kujunđušom Jerković iz Imotskog, baš kao i još jedno toplo predjelo, jadranski škampi na matovilcu omotani tikvicom i zapečeni sa sirom. Svakako još valja spomenuti puževe na dva načina, kao i izbor od triju juha koje se temelje na morskim plodovima.

Za glavno jelo, ako vam nije dovoljna pašta ili rižoto (šparoge, plodovi mora, kozice), uvijek možete odabrati svježu ribu, filetiranu ili cijelu, kao i lignje i škampe sa žara, buzaru, jastoga, hlapa ili neretvanske tigraste kozice... Ili, ako ste partibrejker - već spomenute klasične steakove i teleće medaljone na žaru.

Kada ste već u konobi, slobodno se odlučite za jadranske škampe i nećete pogriješiti - slatki, svježi, fino poprskani maslinovim uljem i dotjerani samo krupnom morskom solju. Riba dana je uz zubaca i kovača bio i lubin (brancin) sa žara na pireu sa šafranom uz višnjasti dragulj - dingač Roso s Pelješca.

Za kraj, od deserata tu su čokoladna torta, torta od sira i palačinke na sto načina - preporučujemo one s orasima i čokoladom. Iako dingač izvrsno prati čokoladu, na izboru vam je osamdesetak vina iz najpoznatijih hrvatskih regija, od Slavonije, preko Plešivice i Istre, do Dalmacije i otoka, konkretno Krajančić, Matuško, P.Z. Čara, Zlatan Plavac i drugi...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/326-235

E-mail:

Radno vrijeme: PON - NED: 10:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Ivankova ul. 42, 21311, Stobreč

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

"Nikola" stvarno služi na ponos svog istoimenoga gazde, to je nepatvoreno utočište ljubitelja vrhunske ribe i kapljice, mjesto gdje ćete ostati puno dulje nego što ste naumili jer ćete se jednostavno zaljubiti. Najtoplije preporuke i sve pohvale za svježinu, kvalitetu, inoviranje i sparivanje. Najbolje iz Jadrana na vašem tanjuru, svaka čast.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari