Konoba Mate


Michelin preporuka

Mediteranska
Biljana Milina, Mirjana Farac
Cjenovni rang:

U srcu otoka, usred pitoresknog mjestašca pokraj kuće okružene svakojakim lokalnim biljem, smjestila se ljupka terasica na kojoj se nalazi hit ljeta, Konoba Mate. Ako ste ikad zamišljali da postoji mjesto gdje ljudi kuhaju uglavnom ono što uberu na sto metara oko svog posjeda, i to na najbolji mogući način, s puno ljubavi i vrhunskih ideja, upravo ste otkrili svoju idealnu lokaciju.

Tek desetak minuta vožnje od grada Korčule, odnosno pola sata od Vele Luke, smjestio se maleni Pupnat s kvalitetnom poljoprivredom i uzgojem domaćih životinja, što je dušu dalo da netko otvori restoran jer dobro znate kako ogladnite nakon dugoga kupanja u najljepšemu moru Jadrana. I tako su daleke 2000. otac Mate, majka Mirjana i kći Biljana pokrenuli obiteljsku priču, konobu u pravom smislu te riječi, objekt da se stisnete uz kamin u hladnim i opuštanje u hladu terase u toplim danima. Mate se danas temelji na lokalnim specijalitetima i svemu što se može ubrati u vrtovima koji ga okružuju.

Filozofija lokala je da nudi jednostavna tradicijska jela koja, kad prođu kroz ruke vječno nasmijane i zaigrane vlasnice Biljane Miline - više nisu jednostavna nego prava mala remek-djela. Za početak, nakon što vam za stol dođu dvije boce domaće rakije dobrodošlice, tu su suhomesnate delicije koje rade u kući, od pancete i pršuta do slanih i mariniranih inćuna i savura. U Mati ima nešto ribe, ali kako je lokal usred otoka, tako je veći fokus na mesnim i povrtnim jelima. Naravno, ne smijete propustiti pašticadu od tune, jedan od onih specijaliteta u kojima mama Mirjana ubaci svoju ljubav i nekoliko prstohvata nekih začina koje samo ona prepoznaje te sve dobiva sasvim drugi smisao.

Dvadesetak vina čini vinsku kartu, redom odabrana s Korčule i Pelješca, pa uz teža i kompleksnija jela predlažu Kiridžija dingač i Tajano plavac. PZ Pošip Čara Marco Polo, Korkyra kupaža lokalnih sorti pošipa, rukatca i cetinke je kućno vino, a crno je pelješki plavac Cibilić. Korkyra nježno prati laganija i riblja jela, dok Cibilić izvrsno otvara janjetinu s bižon, jedan od najpoznatijih specijaliteta kuće, uz klasične domaće torteline punjene kozjom skutom. Trenutačno su u sezoni svježe šparoge iz obližnje šume (možete ih brati s osobljem ako nije gužva u lokalu), pa smo morali probati fritaju s pršutom i domaćim, ultražutim jajima. Divota. Još kad se spoji s domaćim, hrskavim kruhom s komoračem...

Težačka plitica je sukus svih povrtnih i sirnih namaza, a juha od kosti pršuta nije za svakoga, ali obara s nogu. Zbog šporkih makaruna i kozlića pod pekom još ćete se više zaljubiti u ovaj kraj koji je stoljećima hranio korčulansku vlastelu. A onda ide ono najbolje, Biljanini deserti...

Plata sa slatkišima sadrži sljedeća čudesa: pralina s verbenom (citronovac), smokve s kozjom skutom, arancini, višnje iz likera, čokoladna torta s pistacijima. Uz njih divno ide desertno vino Toreta Smokvica. To je tek početak jer je, recimo, zbog sladoleda od ruža, odnosno onog s crnim pivom, Mate poznat i omiljen na stotine kilometara daleko od ovog udaljenog, ali predivnog otoka. A tek rožate, hrostule, sorbeti...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/717-109; 098/963-2427

Web: www.konobamate.hr

E-mail: konobamate@gmail.com

Radno vrijeme: Od 15.04. - 15.10.
Ručak: 11:00 – 14:00
Večera: 19:00 – 23:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Pupnat 28; 20274 Pupnat

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Od Australije do Slovenije, gosti se uvijek vraćaju jer je Mate konoba kakva je bila nekad i kakva treba biti uvijek, u kojoj se upotrebljava sve što priroda daje, ne uzima previše i uvijek joj vrate dio. Posjetite i beach bar M.A.T.E. u Pupnatskoj luci, najljepšoj uvali na otoku, također u vlasništvu obitelji, i jedanput zauvijek se zaljubite u Korčulu!

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018
Sezonski menu
Komentari