Konoba Fetivi


Michelin preporuka

Mediteranska
Radovan Piplović ''Piple''
Cjenovni rang:

Koračajući krivudavim kamenim uličicama Splita, potaknuti željom da iskušamo kako se jede u izvornoj dalmatinskoj konobi, stigli smo do natpisa na kojem piše „Fetivi“. Ne može bolje, jer upravo taj naziv označava korijene i vezanost za rodni kraj. U potrazi za najboljim stolom ušli smo u mali, toplo uređen prostor s crijepovima na zidu, nasmiješenim licima koja su nas pogledom pratila s fotografija, starinskim svjetiljkama na drvenim stolovima, gitarama i drugim detaljima koji su u misli prizvali sretno djetinjstvo. Stigli smo do terase koja mijenja svoje lice ovisno o godišnjem dobu. Ljeti je poput dvorišta, a kad zahladi - zimskog vrta. Kad zapuše bura krov se spušta, ali drvca limuna iz glinenih posuda i dalje mirišu. Tako nam je barem ispričao simpatični domaćin kad je vidio kako nam se zjenice šire od zanimanja. Otpratio nas je do stola i ispričao kako je Fetivi obiteljska konoba. Drže je ljudi koji su nekad bili mesari i stručnjaci za ribu, a na peškariju su gledali čitav život s kultne Marmontove ulice.

Samo jedan pogled na jelovnik bio je dovoljan za potvrdu kako Fetivi tvrdoglavo čuva tradiciju dalmatinske spize i ne odstupa od pristupačnih cijena. To su prepoznali i Michelinovi inspektori koji su joj iz tog razloga dodijelili oznaku Bib Gourmand. Naručili smo kućno vino koje se na nepcu odlično spaja sa sitnim prženim ribicama – gavunima. To jednostavno, ali neodoljivo jelo u konobi Fetivi najbolje je predjelo. Mirisi mora i limuna „dalmatinskog čipsa“ osvijestili su tezu da je ljepota u jednostavnosti. O tome što treba naručiti za glavno jelo najbolje je razgovarati s konobarom, a ne slijepo se držati jelovnika jer uvijek se nešto novo zaplete o ribarske mreže. Odlučite li se za vrhunsku ribu, koje u konobi ne nedostaje, domaćini će vam je pokazati na pladnju prije pripreme kako biste se lakše odlučili. Upravo se takva predstava odigravala na susjednom stolu dok smo čekali glavno jelo.

Nakon pokojeg gutljaja iz čaše koja miriše na lokalne vinske sorte stigla je zvijezda dana - sipa na brujet s purom koja miriše na more, lovor i bijelo vino. Zalogaj za zalogajem, razgovor je utihnuo. Kako i ne bi kad je sve bilo pripremljeno baš onako kako treba – s lokalnim namirnicama koje nisu izgubile svježinu. Dobroj energiji kojom odiše ovaj prostor doprinijelo je i pjevušenje iz kuhinje, što nam je potvrdilo da je za dobra jela nužna dobra volja onoga tko ga priprema.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/355-152

E-mail: dujepiplovic@gmail.com

Radno vrijeme: PON - NED: 12:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Ul. Tomića stine 4, 21000 Split

Broj mjesta: 45

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Fetivi je izvorna dalmatinska konoba, na što joj ukazuje i ime koje u slengu označava „ono pravo“, podrazumijevajući korijene i vezanost za određeni kraj. Tvrdoglavo čuvajući tradiciju dalmatinske spize, konoba Fetivi ne odstupa od tradicije po pristupačnim cijenama. To su prepoznali i Michelinovi inspektori koji su joj iz tog razloga dodijelili oznaku Bib Gourmand.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018
Sezonski menu
Komentari