Konoba Didova kuća


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Bojan Utješinović, Gordana Fabijanić
Cjenovni rang:

Vlasnici šarene kamene konobe Didova Kuća dolaze iz jako udaljene Rijeke, šest mjeseci u godini se bave keramikom i lončarstvom, a šest toplijih mjeseci u godini borave, kuhaju i rade u ovoj, najstarijoj kući u uvali i mjestu Šimuni, gdje su prije šest godina počeli ovu divnu priču. Ispod stare loze, s pogledom na more, uz miris mediteranskog bilja i nevjerojatan osjećaj ugode, Didova Kuća vas svojim sitnim detaljima smješta u bajku s početka stoljeća. Predivan spoj Istre, Primorja i Dalmacije koji se može poželjeti!

Stolovi i stolci su u svim bojama, vrećice za kruh specijalno sašivene, jelovnik je ručno iscrtan i utaknut u unikatan etui. Prekrasno, kreativno, razigrano i objašnjeno do najsitnijih detalja. Kako je kuća sagrađena 1906. godine, puna je priča ljudi koji su ovdje živjeli, pa se današnja kuhinja temelji upravo na starinskim pričama i receptima otoka Paga. Svaki dan se ide u berbu biljaka, a pritom se i educiraju gosti koji za to pokažu zanimanje. Domaće smokve su jedna od tih priča, uz fantastično predjelo u kojem dolaze omotane zapečenim pršutom, uz zapečeni kozji sir. Uvijek su, pri svakom obroku, na tanjuru kadulja, ružmarin, masline te sve što raste u blizini lokala.

Kruh se peče svako jutro, nekad ga rade i od – mora! Kada smo kod mora, ako ne probate pijat more – zemlja, kao da niste bili u Didovoj Kući. Desetak posudica s tapenadama, sirevima, domaćim kućnim pršutom, više vrsta usoljenih riba i s najboljim maslinama koje ste probali u životu - navest će vas da jedanput zauvijek obilježite ovo mjesto kao savršenstvo domaćih okusa i mirisa. Svaki dan dolazi druga juha, ovisi što su kuhari nabrali u vrtu ili ulovili iz mora, a u hladnije se dane nađe i zagrijavajuća maneštra. Brudet od glavonožaca, filet grdobine u vinu s crnim njokima ili brancin u škartocu samo su neki naslovi iz mora koje vam je pod nosom.

U Didovoj Kući ljudi uglavnom jedu ribu i sve iz mora, ali se zbog zahtjevnijih gostiju nađe i svega od mesa i sira, kao raviol od paške skute s paškom kaduljom i mendulama i orahom na sirnom temeljcu od kore paškog sira. Paški ribanac, mljeveni orah i feta posedarskog pršuta. Šug od janjetine s domaćim njokima od domaćih paških trava. Paške janjetine nema puno, morat ćete je naručiti, ali tek onda ćete shvatiti da ono što jedete pod tim nazivom, baš i nema veze s onim u čemu se treba uživati do krajnjih granica. Novigradske dagnje dolaze u grumenu i čuvaju se u moru ispod lokala.

Tjestenina dolazi privatnim kanalima iz Buzeta i idealno se spaja s dva umaka koje smo imali prilike probati. Prvi je šumski pljukanac, s nevjerojatno puno gljiva i trava, bez vrhnja, s poprženim pršutom. Idealno uz jača vina poput Korlat syraha koji sjajno zauzdava ovo snažno jelo. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Kaštelanac Polača ide uz svako jelo.

Slatko za kraj ide od klasične čokoladne torte, ali opet na paški način, limun torte, njokića od skute sa sladoledom od skute, badema i limuna, do bezvremenskih fritula. Naravno, ako ste ljubitelji sireva, sve ljepote Paga sadržane su upravo u ovčjim i kozjim delikatesama koje ovdje rade u više oblika.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/697-219

E-mail: gfabijanic1@gmail.com

Radno vrijeme: 20.4. - 1.10.  - 13:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Šimuni 39, 23251 Kolan, otok PAG

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Didova Kuća je spomenik vrhunske domaće, tradicionalne kuhinje s maštovitim, briljantnim kuharima koji od obroka rade bajku. Pag je savršen, osoblje kakvo samo možete poželjeti, pa uživajte u svakom trenutku svog odmora u ovoj regiji i svakako dovršite svoje putovanje u Didovoj Kući. Bit ćete nam zahvalni...
Sezonski menu
Komentari