Konoba Buščina


Michelin preporuka

Mediteranska
Fabiana Mijanović
Cjenovni rang:

U potrazi za opojnim mirisima maslinovog ulja i okusima lokalnih sorti odlučili smo spojiti djeliće istarske slagalice u konobi Buščina. Načuli smo da se u istoimenom selu, na potezu između Umaga i Plovanije nalazi konoba kvalitetom nekoliko razina iznad svojih brojnih istarskih „sestrica“. Znatiželja nas je navela da provjerimo je li istina to što piše u Michelinovom vodiču – i nismo se razočarali. U toplom, rustikalnom interijeru dočekala nas je nasmijana vlasnica i uputila prema jedinom preostalom stolu. O dobroj kuhinji daleko se čuje pa prije posjete vrijedi nazvati i rezervirati svoje mjesto.

Slijedeći mirise ribe koja se peče na rustikalnom ognjištu, uvlači se u nosnice i budi apetit prepustili smo se preporukama domaćina bez razmišljanja. Ubrzo nas je dočekalo nježno začinjeno meso grancigule. Dovoljno meko, ali i dalje živo - uz nekoliko kapi vrhunskog maslinovog ulja i malvaziju iz obiteljske istarske vinarije pretvorilo se u senzaciju okusa, karakterističnih za ovaj kraj. U razgovoru između zalogaja doznali smo kako se konoba osobito ponosi monosortnim uljem od sorte črnica Oio de Buščina. Flos Olei, prestižni vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta uvrstio ga je u “vrh vrhova“, s čime smo se složili na prvo kušanje.

Preporučili su nam i fritaju sa šparogama, samoniklim ljepoticama koje su tada bile u jeku sezone, što smo prihvatili bez razmišljanja. Upravo nas je taj tradicionalni specijalitet uvjerio kako se vrline najbolje prepoznaju u jednostavnosti. Tu nema prostora za pogreške jer se i najmanji propust osjeti pod nepcem. Kremasta i podatna fantazija od domaćih jaja s gorkastim notama šparoga rad su poznavatelja. Doista, tako ukusna fritaja malo gdje se može pojesti.

Željni iznenađenja s nestrpljenjem smo dočekali lazanje. Na prvi pogled po ničemu nisu sličile onome na što smo naviknuli. Tek dva lijepo pečena lista tijesta ukrašena začinskim biljem nisu dala naslutiti kakva se divota unutra krije. Izvana hrskavo pečeno tijesto čuva sočni nadjev od brancina koji miriše na more i mediteransko bilje. Zalogaj za zalogajem shvaćamo da se u kuhinji pomno razmišljalo o ovom jelu koje je za svaku preporuku.

Da sve što je lijepo traje kratko potvrdio je i desert. Sladoled od jogurta s maslinovim uljem i odležanim balzamičkim octom posut solju aromatiziranom teranom pravi je dokaz kako se hrabra gastronomija pretvara u čaroliju, ako joj to kuhar dopusti. Pucketava zrnca otvarala su okusne pupoljke jedan za drugim spajajući se sa začinskim notama i ledenom kremom u čaroliju koju vrijedi ponavljati. Osim sladoleda kakvog nema nigdje drugdje, zasladiti se može palačinkama sa skutom i limunom uz koje najbolje pristaje čaša aromatičnog vina. Za sreću dovoljno!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/732 088

Web: konoba-buscina.hr/hr/

E-mail: info@konoba-buscina.hr

Radno vrijeme: PON, SRI, ČET, PET, SUB, NED: 12:00 - 00:00
UTO: ZATVORENO

Regija: Istra

Adresa: Buščina 18, 52470 Umag

Broj mjesta: 90

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

U selu Buščina, na potezu između Umaga i Plovanije, nedaleko od slovenske granice, a ipak podalje od gradske vreve, u toplom obiteljskom ambijentu, smjestila se Konoba Buščina.
U njoj nastoje očuvati autohtone vrijednosti nudeći gostima maštovita domaća jela spravljena
od svježih i lokalnih namirnica te vrhunska vina i birana maslinova ulja.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018
Top 5 konoba u Istri (pet godina zaredom),
Zlatna plaketa za kvalitetu
AZRRI 2010.,
IQ oznaka za vrhunske ugostiteljske objekte 2011,
Uvršteni u gastro vodiče: Dobri Hrvatski restorani, Magnar ben, Good Milau, L’-Espresso….
Sezonski menu
Komentari