Konoba Batelina


Michelin preporuka

Mediteranska
David Skoko
Cjenovni rang:

Više puta proglašen najboljim restoranom regije i Hrvatske, Batelina u Banjolima, između Pule i Medulina, nesumnjivo je jedna od najljepših gastronomskih priča ikad ispisanih u Hrvatskoj. Malena ribarska konoba, čiji se meni temelji na dnevnom ulovu, iz skromne se kućice pretvorila u nezaobilaznu staciju za sve obožavatelje ribe i plodova mora iz Hrvatske i okolice.

Najbolje je da od prvog trenutka znate da se trebate prepustiti vođenju elokventnog i zabavnog osoblja jer meni je tu tek pro forma - ako je prošle večeri i toga jutra bila bura, tada on neće biti poput onoga kad se ribe bolje love. Upravo se zato trebate opustiti i uživati u onome po čemu je Batelina možda i najpoznatija u zemlji - kreativnosti u pripremanju, kombiniranju i aranžiranju namirnica netom donesenih iz mora.

Kad dobijete lokalno vino (Franz Arman) i domaće kruščiće, vrijeme je da zaronite u morsku bajku i počnete gledati riblji svijet sasvim novim očima. Glavno jelo više uopće nije toliko bitno kad sagledate platu s delicijama za koje ste već imali prilike susretati se poput mariniranih i slanih inćuna, srdele u savuru ili carpaccia od morskog psa, ali definitivno niste jeli paštetu od jetre morskog psa, kao ni onu od ugora. Upravo je potonja nešto što bi trebalo zaštititi i poslati izvanzemaljcima u kapsuli pa da ne budu ratoborni. Riječ je o mekanom i glatkom savršenstvu koje bjelinom, teksturom i okusom, kao da jedete morsku čokoladu - jednostavno graniči s nečim nadrealnim.

Uz svako jelce tu će biti i mrva salate, mariniranog luka, pekmeza te će taj cijeli novi svijet boja, mirisa i okusa definitivno zavrijediti vašu pažnju. Brodet od više vrsta ribe, tagliatelle i rižota često su na popisu, no kvarnerski škamp polako odlazi u legendu. Svakako probajte tjesteninu sa sušenom ikrom ribe list jer takvo što niste do sada mogli ni zamisliti. Na kraju smo dobili više nego bogat izbor kolača i torti. Ne, nisu bili iz mora, i bili su sjajni...Za Batelinu se morate naručiti i ne primaju kartice, ali tko zna, možda baš vi uz vašu večeru ugledate gazdina sina, poznatoga kuhara Davida Skoku. Dakle, apsolutno svaka preporuka, iz mora s ljubavlju!

Autor fotografija: Duško Marušić/PIXELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/573-767

E-mail:

Radno vrijeme: Ponedjeljak-Subota:17:00-23:00 h

Regija: Istra

Adresa: Čimulje 25, Banjole; 52 000 Pula

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Više puta proglašen najboljim restoranom regije i Hrvatske, Batelina u Banjolima, između Pule i Medulina, nesumnjivo je jedna od najljepših gastronomskih priča ikad ispisanih u Hrvatskoj. Malena ribarska konoba, čiji se meni temelji na dnevnom ulovu, iz skromne se kućice pretvorila u nezaobilaznu staciju za sve obožavatelje ribe i plodova mora iz Hrvatske i okolice.Najbolje je da od prvog trenutka znate da se trebate prepustiti vođenju elokventnog i zabavnog osoblja jer meni je tu tek pro forma - ako je prošle večeri i toga jutra bila bura, tada on neće biti poput onoga kad se ribe bolje love. Upravo se zato trebate opustiti i uživati u onome po čemu je Batelina možda i najpoznatija u zemlji - kreativnosti u pripremanju, kombiniranju i aranžiranju namirnica netom donesenih iz mora.

Nagrade i priznanja:

Preporuka za Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari