Kod ŠpiljeTradicionalna
Ivanka i Stjepan Grgos
Cjenovni rang:

Restoran Kod Špilje živi u skladu s prirodom koja ga okružuje. Od izgleda restorana koji se prirodno nadovezuje na zelenilo samoborskog kraja, do osluškivanja želja gostiju koji čestim dolascima pružaju podršku kulinarskoj filozofiji 'od polja do stola', obraća se pozornost na svaki detalj. Ono što ne uzgaja sam, Grgos nabavlja od lokalnih poljoprivrednika, a potom se sastojci puni okusa pretvaraju u jela tradicionalne kuhinje s modernim štihom. Specijaliteti restorana Kod špilje temelje se na pučkim receptima, ali promišljenim kombiniranjem namirnica te dodavanjem zrnca mudrosti modernog kulinarstva jela dobivaju slast koja se pamti i preporučuje. Jelovnik je najbolje proučavati uz čašicu bermeta, aromatičnog likera od vina u kojem je stoljećima uživalo bogato građanstvo u Samoboru.

Kako se izmjenjuje ritam sezone, tako i ponuda mijenja svoje lice. Za toplijih dana konobari u velikim zdjelama za juhu iznose kremastu tamnozelenu deliciju od koprive, kiše prate jela na žlicu od gljiva, a kad se zazlati lišće na drveću u tanjuru se traže narančaste boje bundeve. U svako doba godine pastrva je odličan izbor, a poželite li kušati predjelo kakva nema nigdje drugdje, odaberite dimljenu pastrvu koja se dekorirana poput elegantne tortice izvrsno nadopunjuje s okusima hrena. Umjesto jagode na vrhu stoje kuglice balzamičkog octa koje pršte aromom. U restoranu Kod špilje ponose se i domaćom salamom te šunkom koje sami suše, a od toplih predjela preporučuju štrukle i kravlji sir pečen u kukuruznom brašnu.

Iz ponude glavnih jela izdvajaju se obrazine koje mirišu na cimet te pačja prsa u umaku od naranče s domaćim njokima posipanim makom. Mak je i zaštitni znak torte s kremom od limuna, što je još jedan od pokazatelja kako se chef spretno poigrava tradicionalnim sastojcima. U ponudi na čaše jedino je vino kuće, ali zato etikete boca iz cijele Hrvatske okupljaju ponajbolje vinare, uključujući i senzacije poput vrhunskih desertnih vina te ledenih berbi.

Autor fotografije: Robert Anić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/3375-888

Web: www.gostionica-kodspilje.hr/

E-mail: s.grgos@gostionica-kodspilje.hr

Radno vrijeme: Utorak - Nedjelja: 10:00 - 23:00h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Otruševec 17/4; 10430 Otruševec

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Kraj Samobora, grada karnevala i neodoljivih kremšnita, u selu Otruševec nalazi se špilja koju je posve slučajno otkrio Josip Grgos, vlasnik kultnog restorana po kojoj je i dobio ime. Prije 44 godine na njegovu mjestu stajala je malena gostionica u koju su zalazili planinari ili putnici namjernici. No nakon što je jednog dana Josip Grgos uobičajeno minirao vapnenački kamen za proizvodnju vapna, ukazao se ulaz u bogatstvo stalaktita i stalagmita. S praskom se rodio i uspjeh, jer su ubrzo počeli pristizati znatiželjnici iz cijele Hrvatske, a malena gostionica narasla je u ozbiljan restoran.
Komentari