Kod Ruže


Gault&Millau Hrvatska

Tradicionalna
Dražen Čamić
Cjenovni rang:

Jela pripremljena s puno ljubavi, promišljanja i poštivanja svih posebnosti regije, misao su vodilja krčme u kojoj ne nedostaje narodnog veselja, ali i profesionalnog pristupa gostu. Na krčmi-čuvarici običaja ovog kraja valja zahvaliti gospodinu Benediktu Mulleru koji je kuću u kojoj 'stanuje' Ruža kupio za 900 forinti 1758. godine. Danas se dolaskom u osječku Tvrđu otvara prozorčić u neka druga vremena, kad se gostilo za stolom nakon dana provedenog na polju, oko kuće ili u lovu.

Načičkana predmetima koji vraćaju uspomenu na stare obrte, Ruža je poput živog muzeja koji se neprestano nadopunjava novim etnoelementima. Pod šumom lampiona i svjetiljki stoje fotografije, stari alati, instrumenti i knjige, a svjetlo se probija do stola kojeg umjesto cvijeća u vazi krase zelene papričice.

Za dobrodošlicu stiže ljepljiva marmelada od luka i pašteta živahno ukrašena klicama - slatkasto krepka senzacija zbog koje se ruka sama vraća u platnenu vrećicu s domaćim kruhom te poseže za gutljajem lepršave kućne graševine. Čips od šarana, kao i smuđ u umaku od kopra ili bademovih listića mame kreativnošću. Poslužuju se na daskama, a povrće stoji u minijaturnom lončiću s poklopcem. Krčma ima vinsku kartu koje se ne bi posramili ni 'ozbiljni restorani'.

Ponuđena vina se divno sljubljuju s jelima od riječne ribe, paprikašima i perkeltima, ali i s ciganskim ražnjem od više vrsta mesa, roštiljem te divljači. Kad svirači dodirnu žice i oslobode ciganske note, možda i poleti koja čaša vina koje se brzo pije. No odluči li se tko na unikatna vina, poput Korlatovog selectiona ili ledenog traminca dobre godine, promišljat će nad svakom kapi. Nakon slanoga – slatko. Niz se nastavlja knedlima sa šljivama baš prema bakinom receptu. Čvrsti su radi obilja krumpira u tijestu, mirišu na cimet i baš kako to Slavonci vole, umaču se u vrhnje posipano šećerom. Za ljubitelje tradicionalnih okusa na jelovniku je i tijesto s makom, a za slatki kraj ne može se pogriješiti niti s baklavom.

Autor fotografije: Davor Javorović/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/206-066

Web: omnia-osijek.hr/krcma-kod-ruze

E-mail:

Radno vrijeme: Ponedjeljak-srijeda 10-23h, četvrtak-subota 10-01h, nedjelja 10-16h

Regija: Slavonija

Adresa: Ul. Franje Kuhača 25; 31000 Osijek

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran krčma ‘Kod Ruže’ smještena je u starom dijelu Osijeka – Tvrđi, a nudi autohtona jela na području Slavonije i Baranje pa tako imaju perkelte od divljači uz prilog domaćih knedli od kruha ili puru, čobanac od divljači, roštilj mix-mesa na roštilju (prirodni ugalj), fiš-paprikaš, orli smuđ, ražnjići od ribe umotani u posteljicu od slanine, riječna riba na žaru i još veliki izbor jela i priloga ovisno o vašim ukusima.

Sve to možete zasladiti bogatim izborom domaćih kolača i torti koje se spravljaju u njihovoj kuhinji i pripremaju ih kuharice po tradicionalnoj recepturi.
Sezonski menu
Komentari