Kod Ribiča


Gault&Millau Hrvatska

Tradicionalna
Arnela Jurić
Cjenovni rang:

S tradicijom dugom 45 godina, restoran Kod ribiča u Jasenovcu već desetljećima svojim roštiljem i ribljim specijalitetima hrani i veseli stanovnike hrvatske Posavine i njihove drage goste ovdje na rubu Slavonije. U kući pokraj ne baš bučne ceste, nekako u svome miru i tišini s detaljima u cigli i prepariranim riječnim ribama na zidovima, Ribič vas jednostavno navodi da stanete i probate njegove specijalitete.

Iako je Ribič ponosan i na svoja mesna jela s roštilja, već u startu su na meniju tri zanimljiva riblja jela: riblja salata, riblja palačinka i klasični fiš paprikaš. Najviše nas je zanimala riblja palačinka koja je doista i ispunila očekivanja. Brendirano jelo koje se jede samo ovdje, bazira se na palačinki koja se poha i puni sitnim komadićima bijele ribe te poslužuje s tartar umakom. Jelo se izvrsno upotpunjava s lokalnim bijelim vinom škrlet Florijanović iz Popovače. Sjajna kombinacija bez previše začina, ukusna je, interesantna, drukčija, a zbog dobre kamuflaže izvrsna i za one koji ne preferiraju ribu.

Sve se nastavlja u riječnom tonu, što je apsolutno logično jer se nalazimo svega 200 metara od rijeke Save, pa zato i imamo raznovrsnu ponudu s roštilja (smuđ, štuka, som), kao i pohane varijante istog ribljeg trolista. Sveukupno se ovdje nudi 15 ribljih jela, karta se ne mijenja tijekom godine, ali se nude svježe sezonske namirnice tijekom dana za marende i gablece. Trude se što više koristiti domaće proizvode, pa bi bilo idealno probati neki od ne-ribljih specijaliteta ovoga kraja, poput janjetine i odojka s ražnja po nevjerojatno prihvatljivim cijenama. Tu su još i odrezak a la Jurić (obiteljsko prezime), klasičan šnicl s umakom od gljiva, a od kućnih mesnih specijaliteta još i Jasenovački odrezak s jajem na oko i krumpirom s vrhnjem kao prilogom.

Graševina Krauthaker, Kutjevačka graševina i već naveden škrlet Florijanović naglašeni su od bijelih vina, dok su od crnih tu Pinot crni Belje i lokalna frankovka Florijanović, koja svojom jačinom i voćnošću izvrsno prati glavno jelo dana – smuđa u crvenom umaku sa zelenom tjesteninom s curryjem po vlastitoj recepturi. Izvrsna kombinacija hrvatske ribe i istočnjačkog začina koju svakako trebate probati i iznenaditi svoje nepce.

No, treba ostaviti i mjesta za desert. A tu su na prvome mjestu tačkrle, punjeno krumpirovo tijesto s džemom od šljiva, u umaku od vina, šljiva, cimeta i još par tajnih sastojaka koje nasmijani gazda apsolutno nema namjeru odati. Tačkrle, inače specijalitet Češke, tako su ovdje obradili „na Slavonski“, a okus je naprosto fantastičan, sočan, sladak i kiseo u isti trenutak. Osim tačkrla, tu su još i klasične palačinke na sve moguće načine.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 044/672-066; 098/9367-406

Web: www.kod-ribica.com

E-mail: gostionica.kod.ribica@gmail.com

Radno vrijeme: Siječanj, veljača: 11:00 - 18:00
Ožujak - prosinac 9:00 - 21:00
Vikend i praznici tijekom ljeta 12:00 - 20:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Vladimira Nazora 14, 44324 Jasenovac

Broj mjesta: 110

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Kod Ribiča, u neposrednoj blizini najprometnije hrvatske autoceste, osjećat ćete se kao kod kuće, jer je to obiteljski posao: supruga je vlasnik, kćer je chefica, a otac je sve ostalo – od nabavljača do konobara i dobrog duha lokala. Usto je i ponosni višestruki reprezentativac i prvak hrvatske u ribolovu s plovkom na slatkim vodama, tako da vam je savršeno jasno gdje ćete uživati u ribljim delicijama. Osim ako vam zamiriši janjetina... Izvrsno mjesto za bijeg od civilizacije.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari