Klet Kozjak


Gault&Millau Hrvatska

Tradicionalna
Marko Radovečki
Cjenovni rang:

Dobro došli u Hrvatsko Zagorje, u Klet Kozjak gdje ćete navrh brda doživjeti ovaj prekrasan dio hrvatske zemlje i uživati u najboljim proizvodima toga kraja. Sama Klet je velika, građena od više materijala - iako pretežu cigla i drvo, tu ima betona i stakla. Najljepši dio je svakako ogromna terasa s pitoresknim sjenicama, drvenim dodacima i općenito, povratkom u prošlost i neka lijepa stara vremena.

Filozofija lokala je jednostavna: ovdje ćete se najesti domaće hrane, i to onako kao da ste došli u kuću svojih zagorskih domaćina. U Kleti Kozjak zaboravite na fine dining i male porcije, tu će vam na stol doći jako puno hrane, pa bi bilo najbolje da veliko društvo naruči par različitih jela i onda svi kušate od svega pomalo. Kako bi, uostalom, napravili i pravi Zagorci.

Šarena priroda u proljeće, svježe zelene boje šume i livada smjenjuju se s prekrasnim nebom i delicijama u tanjuru. Kako se jelovnik zasniva isključivo na domaćim zagorskim specijalitetima, počevši od bogatih plata, za početak preporučujemo miješanu sirno-suhomesnatu. Na mjestu današnjeg restorana nekad su se uzgajale koze, po čemu je i restoran dobio ime, pa su sirevi naprosto fantastični, svježi, lokalni, mirisni i aromatični. Slanina i buđola od domaće crne svinje su pune kvalitetne domaće masti i time opasne za nastavak obroka, pa će vam možda bolje sjesti juha od češnjaka. Ovo jednostavno, a izvrsno jelo dolazi u prekrasnoj starinskoj posudi i još više vas ubacuje u nježan retro film. Uz predjelo smo pili vino iz kućne proizvodnje, kupažu graševine, sauvignona i rieslinga. Kako nas je konobar upozorio – Zagorci piju vino miješano s mineralnom vodom, pa je red da naučite i tradicionalan naziv za to – gemišt!

Što se glavnih jela tiče, izbor je koncentriran na specijalitete ovoga kraja, tako da treba izdvojiti zagorski odrezak, lungić kozjak i svetokrišku racu (patku). Dakle, klasični mesni specijaliteti s doradom ekipe iz kuhinje, koja im daje domaću notu. Plate sa žara su posebna sreća, jer su bogate, velike i pune iznenađenja, poput pačjih prsa ili ždrebetine u umaku (svetokriška plata). Mi smo naletjeli na pečenog jarića s mlincima, ukusnim i mirisnim mesom i izvrsnom salatom od matovilca. Nismo uspjeli probati specijalitet s karte, Lacekovu tjesteninu s gljivama, špekom i šparogama, ali uvijek morate ostaviti nešto da se vratite.

Za kraj, zapečeni štrukli, klasični i u medenici, štrudla od jabuka i višanja te palačinke na više načina, idealno uz traminac kućne proizvodnje. Uz s guštom degustirane vrele štrudle od višanja dolazi i sladoled od vanilije kao savršeni oponent, stvarno sjajna kombinacija kiseline i slatkoće te toplog i hladnog.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 049/228-800; 049/222-899

Web: www.klet-kozjak.hr

E-mail: kontakt@klet-kozjak.hr

Radno vrijeme: 8:00 - 23:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Kozjak 18a, 49223 Sv. Križ Začretje

Broj mjesta: 190

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Klet Kozjak je starinski uređen lokal sa savršenim pogledom na šume Zagorja. Svojim obilnim i kvalitetnim porcijama u kojima je sačuvana srž lokalne tradicionalne prehrane natjerat će vas da se svakako vratite na ovo čarobno mjesto i još puno puta uživate u specijalitetima hrvatskog Zagorja. Tako su jeli naši stari, ali samo u rijetkim, posebnim prilikama.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari