Klet BolfanTradicionalna
Krešo Hrković
Cjenovni rang:

Možemo li dobiti jelovnik, upitali su gosti restorana Vinski vrh u Kleti Bolfan kraj Hrašćine i dobili neočekivani odgovor: - Nemamo jelovnik. Svaki dan pripremamo nekoliko jela od najsvježijih namirnica koje smo uspjeli nabaviti. Zato se ponuda jako razlikuje te jelovnik ne bi imao smisla - odgovorio je konobar.
U ponudi su tog dana bile odlične krem juhe, zelena od mladih kopriva sa sjemenkama i bučinim uljem te žuta od povrća s vinom. Preciznije, s rajnskim rizlingom. Jako fino mesno jelo bilo je pečenje od teletine uzgojene na imanju, druga je ponuda bio svinjski file (lungić), a izvanredan desert neobična kombinacija slanih štrukli, bagremova meda, domaćeg pekmeza od šumskog voća i čipsa od jabuka. Za one koji ne vole eksperimentirati, alternativa je bila savijača od jabuka.

Namirnice nabavljaju u susjedstvu i gotovo sve su ekološki proizvedene, a dobar dio uzgajaju na imanju poput teletine od pasmine crveni angus. To su goveda kojima ne treba staja, stalno su vani i ne hrane se kupovnim smjesama. Osim trave koju pasu, daju im malo sijena i, kad zatreba, prihranjuju ih kukuruzom. Stado imaju radi gnojidbe vinograda jer Klet Bolfan prije svega je doista klet. Riječ je o vinariji čija vina imaju službeni ekološki certifikat, a u praksi grožđe uzgajaju i vino rade po mnogo strožim, odnosno prirodi više prijateljskim biodinamičkim načelima.

U vinogradu raste desetak bijelih i crnih sorti od kojih proizvode 15-ak mirnih vina i dva pjenušca. To je sasvim dobar izbor za sva jela koja tijekom godine ponude gostima, a hrana se i priprema tako da odgovara vinima. Imaju i svoj prirodni sok od grožđa, što nije baš česta ponuda kod nas.

Posluga je vrlo kompetentna, restoran nije malen, no često dolaze veće grupe pa je dobro najaviti se telefonom i provjeriti ima li mjesta. U Kleti Bolfan je i pet luksuznih uređenih dvokrevetnih soba.

autor fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/7031 797

Web: www.bolfanvinskivrh.hr

E-mail: bolfan@bolfanvinskivrh.hr

Radno vrijeme: SRIJEDA - SUBOTA: 12:00 - 02:00 h
NEDJELJA: 12:00 -18:00 h ili po dogovoru
Blagdani (Božić, Uskrs i sl.): zatvoreno

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Gornjaki 56; 49238 Hrašćina

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U tradicionalnoj kuhinji koriste se namirnice iz vlastita organskog uzoja i okolnih obiteljskih domaćinstava. Hrana se poslužuje u slijedovima te okuse sljubljuju s ekološkim vinima Bolfan.
Sezonski menu
Komentari