Kaštil SlanicaMediteranska
Goran Marunčić
Cjenovni rang:

Na svome je putu prema Jadranskome moru rijeka Cetina usjekla prekrasan kanjon koji danas mnogima služi kao divno izletište. Uza sve to, predivnu zelenu boju rijeke, još tamnije zelenilo šuma i goletne vrhove planina, na svega nekoliko stotinjak metara našla su se i dva vrhunska restorana. Radmanove mlinice su nešto udaljenije cestom, dok se na četvrtom kilometru od Omiša smjestio Kaštil Slanica.

Reklamiran kao lokal gdje se najljepše vjenčati u široj okolici, a gdje ima mjesta za čak 230 uzvanika, kad nema svadbi, ovo je mjesto idealno za opustiti dušu i odmoriti na terasi koja se prostire tek na koji metar iznad prekrasne Cetine. Veliki kamin je najljepši dio interijera, vatrica vajda gori vječno, pa vam je neko jelo sa žara prvo što padne na pamet.

Ali kad otvorite meni i vidite morske i riječne delicije u ponudi, više ne znate što biste naručili. Srećom, tu je stara garda konobara koja vam čita misli i preporuča mesnu ili riblju ponudu. Kako su u ovoj potonjoj i žabe, jegulje i domaće pastrve - odabir je sasvim jednostavan. Dok gledate u tirkiznozelenu rijeku, jela iz vode su najbolji izbor.

Jela se mogu naručiti posebno ili u plati, pa ako želite od svega pomalo, naručite platu 'Otok ljubavi' nazvanu po prekrasnom otočiću nasuprot restoranu. Svakako su za preporuku klasične pohane žabe, kao i specijalitet - žabe omotane šnitom pršuta (prvo posebno jedete žabu, pa pršut, pa sve skupa i naručite još jednu porciju) te na kraju - brudet od žaba i jegulja. Idealno za močenje kruha i "cupanje" zadnje kapi ukusnog 'toča' od rajčice. Jegulja je fina, jaka, pastrva još i bolja. Za kraj, pojeli smo vjerojatno najbolju rožatu u Dalmaciji, ako ne i šire. Nikako nemojte propustiti savršen karamel, nimalo gorak, i perfektne strukture.

Kaštil Slanica je doživljaj Dalmatinske zagore na deset minuta od mora. Zaljubit ćete se u Cetinu, ugodne ljude i fantastičnu, svježu, tradicionalnu i odlično spremljenu spizu - za svaku preporuku.

autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/861-783

Web: www.radmanove-mlinice.hr/index.php/hr/kastil-slanica

E-mail: info@radmanove-mlinice.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 10:00 - 24:00 h ( ljetno radno vrijeme )
PONEDJELJAK - NEDJELJA: 10:00 - 22:00 h ( zimsko radno vrijeme )

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Franje Josipa 1, Podašpilje Omiš (Kanjon rijeke Cetine)

Broj mjesta: 230

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran Kaštil Slanica je obiteljski restoran s dvadesetogodišnjom tradicijom, smješten u srcu kanjona rijeke Cetine. Kao dio višestoljetne povijesti kanjona ističe se iznimnim ambijentom te svoju gastronomsku ponudu veže uz okruženje i prošlost.

Tijekom 12., 13. i 14. stoljeća, u vrijeme kada su Omišem vladale obitelji knezova Kačića i Šubića, Slanica bijaše sigurno utočište čuvenih omiških gusara. Nakon 14. stoljeća pojavom jake turske sile u omiškom i poljičkom susjedstvu u Slanici je sagrađeno trgovište - postaja za trgovinu prije svega solju Omišana i Turaka, pa otud i ime Slanica. U prelijepom kanjonu kraške ljepotice Cetine, samo četiri kilometra od njezina utoka u more, na srednjovjekovnim ruševinama trgovišta, sagrađen je današnji restoran Kaštil Slanica, a kula Slanica spomenik je kulture iz 16. stoljeća.
Do restorana Kaštil Slanice možete doći vozilom, šetnjom ili brodom s polazištem pokraj Omiškog mosta.

Kaštil Slanica osim mira, ljepote i odmora u sukobu Mediterana i kontinenta, rijeke i mora, juga i bure nudi domaće specijalitete. Poput čuvenih omiških gusara, uživajte u jelima iz Cetine (žabe, jegulje, pastrve), mora te tradicionalnih jela ovoga kraja kao što su kruh i meso ispod cripnje (peke), janjetina s ražnja, spuži, soparnik te domaće fritule.

Igralište za djecu nalazi se uz restoran.

Nagrade i priznanja:

Suncokret ruralnog turizma, srebrna povelja u kategoriji "Tradicionalna ruralna gastronomija" 2015., prvi član mreže i nositelj oznake" Culinary Heritage Europe" u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 12 puta u ediciji 100 vodećih restorana, Gastronaut, natjecanja u pripremi pastrve, 1. i 2. mjesto - 2009.
Sezonski menu
Komentari