Kameni DvoriTradicionalna
Stane i Katarina Mujo
Cjenovni rang:

Ako ste u prilici posjetiti predivan Dubrovnik, bilo bi sjajno da pogledate i njegovo zaleđe, prostrano i plodno Konavosko polje koje stoljećima hrani najljepši grad na svijetu. Na jednom od njegovih zelenih obronaka smjestio se i agroturizam Kameni Dvori u mjestu Lovorno, koji postoji od 2010. godine, prvo kao smještajni objekt, a danas i kao restorančić i škola kuhanja. Ondje se sada nalazi prekrasan kompleks kućica, bazena, voćnjaka i povrtnjaka idealan za vrhunski odmor i "začinjen" fantastičnom domaćom kuhinjom.

Kameni Dvori su obiteljski posao, svatko je zadužen za određen dio, od nabave lokalnih namirnica do kuhanja, a njime su najzadovoljniji turisti koji nikad nisu vidjeli divljinu i kojima branje svježeg voća i povrća, sakupljanje kokošjih jaja, mužnja koza i lagana izolacija od svijeta predstavljaju zen.

Ovdje se sve temelji na domaćoj sezonskoj hrani, sve se bere netom prije kuhanja, a domaćica vodi goste u vrt kako bi si odabrali salatu. Naglasak je na mesu, nešto manje na ribi, ali mora biti jako puno povrća jer je to jednostavno znak raspoznavanja u Kamenim Dvorima. Za početak vas dočekuju njihovim likerima, vinom i maslinovim uljem. Merlot i Laurus (malvazija i trebiano) svježa su iznenađenja koja savršeno dočaravaju karakter grožđa iz vinograda koje gledate s terase.

Kada ste ubrali svoju ljutiku, kupus, raštiku ili svježu salatu, vatra u kaminu se već peče, juha dana je zagrijana, tada vam preostaje da odaberete želite li nešto poput lovornskih ražnjića, svježe ribe koja dolazi iz mora udaljenog nekoliko kilometara ili što god poželite. Meso i riba su lokalni, pa ovdje sezonalnost i svježina hrane pobjeđuju širinu i veličinu menija. Svakako probajte suhomesnate specijalitete i sireve koje domaćini rade sami!

Slatkiši su posebna priča jer većinu njih niste mogli ni zamisliti, a kamoli probati. Mantala je desert koji se radi od mošta, oraha, brašna, cimeta i klinčića, sjajan tradicionalan konavoski, gotovo zaboravljen kolačić. Tu je i kontonjata od dunje, pa smokve punjene orasima, torta od rogača... Sjajan izbor i još bolje sljubljivanje s likerima od nešpule, kadulje, rogača i ostalih.

Kameni Dvori savršen su izbor za vrhunsku domaću kuhinju i svježe specijalitete konavoskoga kraja. Šetnja, biciklizam, team building, igralište za djecu, sve vas to očekuje u društvu prekrasnih domaćina koji će se potruditi da vam posjet bude kompletan doživljaj, a ne tek "običan" obrok. Konavle su predivne, nemojte propustiti posjetiti ovu divotu, sigurno ćete se opet vraćati i vraćati.

Autor fotografije: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 20 797 056

Web: www.holiday-village-konavle.com

E-mail: info@kamenidvori.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - subota: 09:00-22 :00 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Lovorno 11; 20 215 Gruda

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Ako ste u prilici posjetiti predivan Dubrovnik, bilo bi sjajno da pogledate i njegovo zaleđe, prostrano i plodno Konavosko polje koje stoljećima hrani najljepši grad na svijetu. Na jednom od njegovih zelenih obronaka smjestio se i agroturizam Kameni Dvori u mjestu Lovorno, koji postoji od 2010. godine, prvo kao smještajni objekt, a danas i kao restorančić i škola kuhanja. Ondje se sada nalazi prekrasan kompleks kućica, bazena, voćnjaka i povrtnjaka idealan za vrhunski odmor i "začinjen" fantastičnom domaćom kuhinjom. Kameni Dvori su obiteljski posao, svatko je zadužen za određen dio, od nabave lokalnih namirnica do kuhanja, a njime su najzadovoljniji turisti koji nikad nisu vidjeli divljinu i kojima branje svježeg voća i povrća, sakupljanje kokošjih jaja, mužnja koza i lagana izolacija od svijeta predstavljaju zen.
Sezonski menu
Komentari