Kalalarga MakarskaMediteranska
Mario Tomaš
Cjenovni rang:

Nadvijena prekrasnim surim Biokovom, poput malog bisera, cijela Makarska krije desetke autohtonih malih konoba u kojima vrijeme staje, i uz dalmatinsku pismu i mirise mediteranskih začina ne idete nikuda dok niste kompletno siti i sretni. Upravo vas to očekuje u Kalalargi, konobi kakva je bila nekada i kakva bi trebala i biti. Doduše, tu je i jedan nesvakidašnji detalj, masivan stol u obliku broda s prozirnim srednjim dijelom gdje je ribarska oprema!

Unutrašnjost konobe je u kamenu, osim drvenih greda na stropu, a zidove krase nenapadni i ukusni ribarski artefakti, od školjaka, preko amfora do starih crno-bijelih slika. Stolovi su teški, drveni, drveni, spremni za veće društvo, a unatoč nevelikom prostoru sve se doima prozračno i zgodno. Najveći štih ipak pružaju stolovi na terasi/uličici, jer su napravljeni u obliku pramca poput bodića u unutrašnjosti, u kojoj i je smještena ova konoba.

Od brojnih aperitiva u vidu tradicionalnih rakijica (travarica, smokve, višanja), ugodno je iznenađenje bezalkoholni sok od grožđa. Vino kuće dolazi iz poznate imotske vinarije Grabovac, kujundžuša i Modro jezero (kupaža), a vinska lista s tridesetak etiketa je malena, ali zanimljiva.
Kalalarga je jaka na predjelima, u kojima se vidi sva raskoš plodova mora. Krušna peć je zaslužna za vrhunsku ribu s gradela, kao i domaću pogaču koja će na vaš stol često doći još topla. Iznutra mekana kao duša, s hrskavom koricom predstavlja najveći problem jer se najedete uz predjelo. A kad smo kod istog, u trendu su sirove i marinirane ribe poslužene s malo ribanog sira i sezonske salate, pa pod obavezno trebate probati mola, idealnog za sve jer nije potpuno sirov, nego nježno prožet solju i limunom.

Tu su i ostali morski specijaliteti poput sušene i dimljene ribe, klasične paštete i hobotnice, sve posluženo uredno, u skladu s izgledom konobe Kalalarga nudi par dnevnih jela na bazi ulova na pijaci, koja idu i u mesnu sferu, pa su poznate pašticade, jetrica, bržola, ramstek... Posebno će ovdje uživati ljubitelji jela od glavonožaca kojima je na raspolaganju fenomenalan težački gulaš od muzgavaca, kao i sofisticirana hobotnica u mažuranu s domaćim njokima – doista epohalno jelo, kad bi se Dalmacija mogla opisati jednim jelom, bilo bi to upravo ovo!

Od ribljih specijaliteta, rakova i školjkaša, tu ništa ne nedostaje – od rižota, preko buzara do prženih kozica, kolopleta školjaka pa sve do morskog psa, palamide, zubataca, šampjera, škrpina... Specijalitet je ipak tuna, koja dolazi u definitivno nesvakidašnjem obliku, ali neka to ostane tajna.
Za kraj, i kod slastica se ovdje drže tradicije, tako da svakako treba izdvojiti Makarsku rožatu i tortu Kalalarga sa suhim smokvama, rogačem i čokoladom. Ovdje je život stvarno lijep...

Kalalargu je modernija verzija starinske kamene konobe, ali je zadržala izvornost i duh tradicije. Vremenom polovite i sjajne detalje poput poklopca od peke koji glumi luster, a cijelo vrijeme uživate u glazbi s dalmatinskih festivala sedamdesetih i osamdesetih godina. Na kraju, ako ste u Makarskoj i želite na obrok s mirisom i okusom mora, tamo gdje ćete jesti kao naše bake i djedovi, ali i osjetiti dašak modernih dizajnerskih detalja (tuna), te se osjećati ugodno i poželjeti se brzo vratiti – uvijek ste dobrodošli u Kalalargu. Dobar tek!

Autor fotografija: Miranda Cikotić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 990 2908

E-mail:

Radno vrijeme: Ljetno ponedjeljak-nedjelja 9-02h, zimsko ponedjeljak-nedjelja 09-23h
Od 31.12 do 24.2 kolektivni godišnji

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Kalalarga 40 21300 Makarska

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Nadvijena prekrasnim surim Biokovom, poput malog bisera, cijela Makarska krije desetke autohtonih malih konoba u kojima vrijeme staje, i uz dalmatinsku pismu i mirise mediteranskih začina ne idete nikuda dok niste kompletno siti i sretni. Upravo vas to očekuje u Kalalargi, konobi kakva je bila nekada i kakva bi trebala i biti. Doduše, tu je i jedan nesvakidašnji detalj, masivan stol u obliku broda s prozirnim srednjim dijelom gdje je ribarska oprema! Unutrašnjost konobe je u kamenu, osim drvenih greda na stropu, a zidove krase nenapadni i ukusni ribarski artefakti, od školjaka, preko amfora do starih crno-bijelih slika. Stolovi su teški, drveni, drveni, spremni za veće društvo, a unatoč nevelikom prostoru sve se doima prozračno i zgodno. Najveći štih ipak pružaju stolovi na terasi/uličici, jer su napravljeni u obliku pramca poput bodića u unutrašnjosti, u kojoj i je smještena ova konoba.
Komentari