Gault&Millau: Traditional cuisine
Nije lako iz vinskog podruma kroz staklo gledati kako gosti jedu u restoranu, ali jako je lijepo jesti i uživati u pogledu kroz isti prozirni zid na bačvice u kojima zrije vino. I koje će se za nekih sljedećih posjeta piti. Takvu priliku nudi restoran Josić u Zmajevcu, u Baranji, mjestu poznatu po jedinstvenim vinskim podrumima gatorima koji su ukopani vodoravno u pjeskovite brežuljke. Damir Josić je u pet takvih gatora spojio kušaonicu, vinski podrum i odličan restoran čija ponuda nadilazi uobičajenu. Riječnu ribu ne pripremaju samo na načine uobičajene u Podunavlju i Slavoniji nego i nalik na one za morsku.
Osim paprikaša, perkelta i čobanca od riječne ribe, u ponudi je marinirana i pripremljena na rižoto. Riječ je o raznim vrstama dimljene ribe te jela nisu nježna kao što su obično ona s mora. Recepti su vrlo dobro osmišljeni i ta kombinacija tradicije te suvremenijih trendova je veliko osvježenje restoranske ponude na krajnjem istoku Hrvatske. Atraktivni su i ražnjići od soma s povrćem te file smuđa ispunjen aromatičnim sirom. Šarana nude i na žaru te pečenog na rašljama. Porcije su prilično, reklo bi se "baranjski", obilne.
Pačja prsa sa žara, gusja jetra u umaku od vinjaka, ramstek s vrganjima neka su od mesnih jela, među kojima je i puno divljači. Gotovo sva jela pripremaju se pred gostima jer su roštilj, peka i ražanj u velikoj otvorenoj peći u restoranu. Imaju i odličan domaći kruh, a za svako jelo s jelovnika ponuđeno je i neko vino iz vlastite vinarije. Parovi su vrlo dobro osmišljeni, pa se tim preporukama slobodno može prepustiti, a desetak finih vina poslužuju i na čaše. Povremeno u ponudi imaju i riblji ili mesni meni koji obuhvaća glavno jelo, prilog, desert i butelju vina po vrlo povoljnim cijenama.
Prije ili poslije jela može se, naravno, obići lijepi vinski podrum, mogu se kušati vina, a u suvenirnici prodaju i baranjsku papriku, skulpture životinja od slame, baranjske kućice od keramike te druge ukrasne predmete koji, kao i etikete vina Josić, na kojima su uglavnom zaštićene ptice, promoviraju obližnji Park prirode Kopački rit.
autori fotografija: Davor Javorović/PIXSELL i Marko Mrkonjic/PIXSELL;
-- Vaš Gourmet 365