JosićTradicionalna
Cjenovni rang:

Gault&Millau: Traditional cuisine

Nije lako iz vinskog podruma kroz staklo gledati kako gosti jedu u restoranu, ali jako je lijepo jesti i uživati u pogledu kroz isti prozirni zid na bačvice u kojima zrije vino. I koje će se za nekih sljedećih posjeta piti. Takvu priliku nudi restoran Josić u Zmajevcu, u Baranji, mjestu poznatu po jedinstvenim vinskim podrumima gatorima koji su ukopani vodoravno u pjeskovite brežuljke. Damir Josić je u pet takvih gatora spojio kušaonicu, vinski podrum i odličan restoran čija ponuda nadilazi uobičajenu. Riječnu ribu ne pripremaju samo na načine uobičajene u Podunavlju i Slavoniji nego i nalik na one za morsku.

Osim paprikaša, perkelta i čobanca od riječne ribe, u ponudi je marinirana i pripremljena na rižoto. Riječ je o raznim vrstama dimljene ribe te jela nisu nježna kao što su obično ona s mora. Recepti su vrlo dobro osmišljeni i ta kombinacija tradicije te suvremenijih trendova je veliko osvježenje restoranske ponude na krajnjem istoku Hrvatske. Atraktivni su i ražnjići od soma s povrćem te file smuđa ispunjen aromatičnim sirom. Šarana nude i na žaru te pečenog na rašljama. Porcije su prilično, reklo bi se "baranjski", obilne.

Pačja prsa sa žara, gusja jetra u umaku od vinjaka, ramstek s vrganjima neka su od mesnih jela, među kojima je i puno divljači. Gotovo sva jela pripremaju se pred gostima jer su roštilj, peka i ražanj u velikoj otvorenoj peći u restoranu. Imaju i odličan domaći kruh, a za svako jelo s jelovnika ponuđeno je i neko vino iz vlastite vinarije. Parovi su vrlo dobro osmišljeni, pa se tim preporukama slobodno može prepustiti, a desetak finih vina poslužuju i na čaše. Povremeno u ponudi imaju i riblji ili mesni meni koji obuhvaća glavno jelo, prilog, desert i butelju vina po vrlo povoljnim cijenama.

Prije ili poslije jela može se, naravno, obići lijepi vinski podrum, mogu se kušati vina, a u suvenirnici prodaju i baranjsku papriku, skulpture životinja od slame, baranjske kućice od keramike te druge ukrasne predmete koji, kao i etikete vina Josić, na kojima su uglavnom zaštićene ptice, promoviraju obližnji Park prirode Kopački rit.

autori fotografija: Davor Javorović/PIXSELL i Marko Mrkonjic/PIXSELL;

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/7365 945

Web: www.josic.hr

E-mail: restoran.josic@gmail.com

Radno vrijeme: UTORAK - NEDJELJA: 13:00 - 23:00 h
PONEDJELJAK: zatvoreno

Regija: Slavonija

Adresa: Planina 194; 31307 Zmajevac

Broj mjesta: 90

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Gastronomski profil restorana je tradicionalne naravi, ali s vrijednim intervencijama suvremenih trendova.
U ponudi se nalaze specijaliteti od riječne ribe kao što su perkelti, paprikaši, dimljena riba, jela od mesa i mesa divljači pripremljeni na roštilju na drveni ugljen, pod pekom, na ražnju, kao i neizostavni gulaši i čobanci. Sva jela se pripremaju pred očima gostiju.
Objekt restorana i kušaonice vina su uređeni u tzv. eklektičnom stilu koji objedinjuje tradicionalne - rustikalne elemente sa suvremenim dizajnerskim rješenjima.

Nagrade i priznanja:

Vina Josić dosad su okrunjena brojnim zlatnim medaljama za kvalitetu te višestrukim nagradama za dizajn i potpuno originalan pristup opremanju boca vina etiketama. Na njima se nalaze rijetke i ugrožene vrste ptica stanarica ovoga područja, a djelo su akademske slikarice i grafičarke Sabine Ostojić te priznatog fotografa i snimatelja Marija Romulića.
Sezonski menu
Komentari