Japanski restoran Tekka


Michelin preporuka

Orijentalna
Tomislav Pirš
Cjenovni rang:

Hrana je ovdje malo više na ribljoj strani jer je ovo fuzija azijske i hrvatske kuhinje s pretežno domaćim namirnicama. Ovdje se novi okusi spajaju s onima već dobro poznatima i na originalan, pažljivo osmišljen način pojavljuju u vašem tanjuru. Jelovnik potpisuje chef Tomislav Pirš, a za početak smo, između više jela od jadranske tune, odabrali tuna tartar s kozjim sirom.
No, unatoč sjajnom vinu, tuna u kombinaciji s đumbirom, kozjim sirom i inćunima te zelenkastom ikrom bila je mrvicu prejaka za sauvignon iz 2016., pa je puno bolja djelovala kombinacija sa svježom Coronica malvazijom 2018. Lagana gorčina sjajno se stopila s jakim aromama svježe ribe pomiješane s kompleksnim, jakim okusom sira, a rezultat je bio čista idila. Ovo vino sjajno paše i uz sushije, koje ovdje uz tunu rade i s jadranskom ribom gof. Drugačije, nježnije, a opet sjajno.
Na karti su od toplih predjela azijski klasici poput black tigers kozica u slatko-ljutom umaku, gusja jetra, tempura od račića, spring rolls i gyoza, dok od juha najviše intrigira ona od cvjetače s kozicama. Tu je i bistra riblja juha s bijelom ribom i mladom sojom, a kod glavnih je jela, osim onih iz woka, podjednak odnos mesnih i morskih. Tako su u ponudi goveđi i teleći file koji dolaze s najopremljenije zagrebačke tržnice Dolca od provjerenog mesara, ali jelo dana se nametnulo samo po sebi: jadranska hobotnica s batatom, mini rajčicom, teriyaki umakom i bok choyem – uostalom, zašto ne uzeti najbolje iz cijelog svijeta?
I stvarno, ovom popularnom stanovniku jadranskog more nismo našli nikakvu zamjerku, dapače, ostali smo ugodno iznenađeni. Jasno je vidljiv odmak od klasične "hobe" ispod peke ili samo ubačene u zdjelu s kapulom i malo ulja, jer se ova nalazi u slatkastom umaku. Tako je i logičan izbor bio ponuditi je uz kupažu caberneta, merlota i još nekoliko lokalnih slavonskih sorti - kupaže Josić Ciconia nigra 2017. Jako, slasno i slatko vino izvrsno opasuje kompaktno meso glavonošca. Za svaku pohvalu.
Transparentna kuhinja obiluje milim zvukovima pečenja i prženja, žive vatre i sve je u stalnom pokretu, ali i dalje odiše nekim mirom i elegancijom i stvarno je mjesto za potpuno prepuštanje ugođaju. Zasebna karta deserata sjajno pokazuje naglasak na sezonalnosti pa smo uz ponuđene sorbete, tiramisu i čokoladnu tortu na koncu ipak jeli sabbione s jagodama. Izvrstan završetak, za pamćenje.
Vinska karta ima osamdesetak naslova s ozbiljnim naglaskom na šampanjce, a vina dolaze iz cijelog svijeta, i širom Lijepe naše, s potpuno ravnomjerno zastupljenim najbitnijim regijama. Uz čašicu muškata napuštamo više nego ugodan lokal s namjerom da se ovdje svakako vratimo. Fuzija gastronomije Hrvatske i Azije na najbolji mogući način, svaka čast.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/6389 398 - 01/6389 399

Web: tekka.hr

E-mail: info@tekka.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Subota
11h - 01h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Radnička cesta 37b, Zagreb

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Nositelj najnovije Michelinove preporuke sjajno je minimalistički dizajniran restoran na 20 minuta hoda od centra metropole i u blizini mjesta gdje vas iskrca autobus s aerodroma. Elegantan ugođaj, nježna ambijentalna glazba i vrhunski uigrana konobarska ekipa od prvog će vas trena nekako umiriti i dati vam do znanja da ste ovdje u sigurnim rukama.
Sezonski menu
Komentari