Ivica i MaricaTradicionalna
Cjenovni rang:

Pola sata vožnje od Osijeka, u mirnom Karancu, nalazi se Seosko gospodarstvo i OPG „Ivica i Marica“. Nastao je tako da se obitelj iz Županje koja je živjela i radila u Osijeku prije desetak godina odlučila maknuti iz gradske vreve i potražiti mir na selu, što im baš i nije pošlo za rukom jer su u vrlo kratko vrijeme uspjeli napraviti nešto prekrasno - istinsku hedonističku gastronomsku bajku.

Iako je „Ivica i Marica" objekt prije svega namijenjen za noćenje, vrlo brzo se pokazalo da Nada, Marko i sin Luka sa zaposlenicima mogu napraviti fantastične domaće suhomesnate proizvode, peciva, pekmeze, turšiju, a i da u bližoj okolici postoje partneri s kojima u suradnji mogu složiti apsolutno savršen dan na ladanju. To je upravo ono o čemu se danas priča u Baranji i puno dalje.

„Ivica i Marica" ne primaju pojedinačne putnike namjernike nego samo najavljene grupe od deset pa do pedeset i više ljudi. Možete se predbilježiti na internetskoj stranici, na kojoj ćete naći i broj telefona. Ako ste ikad poželjeli saznati kako izgleda život na selu, daleko od civilizacije, u društvu lokalaca koji spremaju čvarke, gospođa koje motaju sarme, ali i otići u štalu s konjima, jahati, provesti se vozeći se biciklima, onda ste upravo pronašli svoj zen. Kada parkirate, ući ćete u dugačko dvorište i najprije se pomaziti s miroljubivim psićima. Nakon toga ćete proći kraj kuhinje i polagano uživati u šetnji po kućicama, mirisima sela, prirodi, sve do kraja farme gdje se nalazi staja s konjima. Unutrašnjost sale za jelo je uređena u kamenu i drvu, kotač od seoskih kola „glumi" luster, tu su starinski uređeni kredenci, kameni pod...

Za početak, pred zapanjenim gostima se najprije u dvorištu na vatri u kazanu tope čvarci - svinjetina dolazi iz vlastita uzgoja. Zatim slijedi ono po čemu je ovaj kraj vjerojatno najpoznatiji, plodovi torova i pušnica u obliku šunke, kulenove seke, kobase, buđole, slanine, raznih sireva, kajmaka, sireva za mazanje, domaćega kruha i lepinjica uz turšiju (cvjetača, mrkva, lučice, paprika, zelena rajčica), pri čemu morate biti jako oprezni jer se lako možete toliko najesti da poslije nećete moći zinuti.

Iako je većina namirnica vlastita podrijetla, tu su i partneri „s brda“, odnosno iz susjedstva, rakija dobrodošlice je Goldberg, mlijeko i mliječni proizvodi Mala mljekara Valpovo, vina dolaze od Josića i Kalazića, a tu su i Iuris vina, kao i ona od Pinkertice. Sugerira se dolazak na barem dva dana, kad možete nazočiti i pravom seoskom doručku s netom ispečenim kruhom, nekoliko vrsta džemova, domaćim maslacem i sirevima, jajima od 30 koka koje lutaju Karancem - a ovdje životinje jedu sve što i ljudi...Bitno je istaknuti da možete gledati kako se priprema hrana. Juha se krčka od jutra, bez suvišnih „kerefeka", samo ono što raste na gospodarstvu. Juneća juha zlatne boje, domaći rezanci, mrkvica i puno peršina. Liječi, taman kao pauza između narezaka i plate. Plate su mjerna jedinica za „Ivicu i Maricu", ovisno o sezoni i stanju namirnica u pušnici, na stol dolazi puno mesa u svim oblicima (peka, roštilj, prženo...), a poseban je specijalitet rolana svinjetina ispod peke. Pileći bataci s BBQ-a u medu, klasično bijelo meso, vratina i specijalne kobase, blago pikantne i nimalo masne. Svakako preporučujemo krumpir ispod peke i ako u proljeće naletite, salatu mladoga kupusa. Janjetina i teletina ispod peke, perkelti, čobanac, punjena paprika, sataraš, ragu juha, sve što je u sezoni ovdje je odmah na stolu. Uz mesnu platu dobili smo Iuris sauvignon + graševinu koja je bolje išla uz piletinu te Iuris cabernet + merlot kupažu koja je, pak, izvrsno pratila jače meso.

Tradicijski kolači dolaze na stol malo dotjerani, orehnjače, makovnjače, mađarice, šnenokle, šaum rolne... Često se ovdje organiziraju i škole kuhanja - kao „team building", vatrica se ne gasi, sviraju tamburaši, peku se kobase na vatri dok se čeka glavno jelo: ukratko, bajka za ljubitelje dugog uživanja u prirodi i hrani.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/137-3793; 091/125-2674

Web: www.ivica-marica.com/

E-mail: ivicaimarica@ivica-marica.com

Radno vrijeme: PON - NED: 12:00 - 23:00

Regija: Slavonija

Adresa: Ive Lole Ribara 8A, 31315 Karanac

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Gosti su prepoznali „Ivicu i Maricu" i uvijek se vraćaju jer ih se ovdje sluša i poštuje, tako da i vi što prije na svoju gastrokartu upišite ovo prekrasno seosko gospodarstvo koje ćete sigurno upamtiti. Čista ljubav.
Komentari